Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Inaugurări și premieri de Zilele Comunei Oșorhei (ediția a VI-a)

Un week-end special la Alparea

Inaugurări și premieri de Zilele Comunei Oșorhei (ediția a VI-a)

De șase ani, primarul comunei Oșorhei, dl Ioan Pop și vicele, dl Ioan Gligor, împreună cu consilierii locali au încetățenit un obicei: ca în al III-lea week-end al lunii iulie să se sărbătorească Zilele Comunei Oșorhei.

Dar nu oricum, ci cu bune rânduieli, pentru ca serbările verii din cele trei zile (vineri, sâmbătă și duminică: 18-20 iulie 2014) să fie tot atâtea ocazii de bucurie pentru toți locuitorii, copii, tineri și adulți de toate vârstele, fără discriminare, de etnie, sex ori convingeri politice și credință.
Învățământul - prioritatea nr. 1
„De la începutul mandatului nostru, după cum ați remarcat în nenumărate rânduri, eu și vicele, am pus pe primul plan învățământul. Am pornit la drum cu dezvoltarea infrastructurii, a bazei materiale, după care ne-am concentrat atenția înspre ridicarea calității procesului instructiv-educativ, prin diferite pârghii de înălțare a ștachetei, stimulând atât cadrele didactice, cât și elevii pentru a obține performanță", ne-a declarat dl primar Ioan Pop. Așa încât și la actuala ediție, ca de fapt la toate cele șase, cei mai destoinici gospodari din fruntea Primăriei Oșorhei, ajutați de doamna director Adriana Indrie și consilieri locali, au premiat performanța obținută de opt dintre cei mai harnici elevi ai Școlii Gimnaziale Nr. 1 din Oșorhei; ei au fost recompensați cu diplome pentru rezultate deosebite la învățătură și cu 1.700 de lei (în traducere - 17 milioane), iar profesorii pensionari au fost premiați cu diplome de recunoștință, flori și plachete; cei opt premianți sunt: Macovei Tudorița Alice, Tătar Rebeca și Þicărat Mădălina Patricia, care au absolvit anul școlar cu media generală 10; ei au fost răsplătiți pentru hărnicia lor cu câte 300 de lei fiecare; Buzle Daria, Þicărat Damaris Teodora și Butiri Remus Răzvan (cu media 9,96), au luat câte 200 de lei, iar Corb Denisa și Duca Florentina (cu 9,95), câte 100 de lei.
În semn de înaltă prețuire și apreciere pentru întreaga activitate didactică desfășurată în modelarea personalității a numeroase generații de elevi din comuna Oșorhei, au primit diplome de recunoștințe, flori și plachete: dl Tuns Petru, învățător la școlile din Alparea și Oșorhei, doamna Tuns Maria, educatoare la Grădinița Oșorhei și doamna Bodor Magdalena, învățător, profesor și director la Școala din Oșorhei. Înainte de premiere, fiecare din cei trei dascăli a fost prezentat într-o lumină favorabilă; dl învățător a fost elogiat de dna Nagy Ligia (educatoare la Grădinița Alparea), dna educatoare Tuns Maria a fost prezentată de dna Mariana Bot (educatoare la Grădinița Oșorhei), iar despre dna Bodor Magdalena a vorbit dna consilier (local) Lakatos Rozalia.
Festivitatea s-a desfășurat vineri, la Căminul Cultural din Oșorhei.
„Model de funcționare a administrației locale"
În debutul evenimentului, dl primar Ioan Pop a salutat distinșii invitați, declarând deschise manifestările prilejuite de cea de-a VI-a ediție a Zilelor Comunei Oșorhei. Microfonul a fost preluat apoi de moderatorul serbărilor, jurnalistul Victor Mihalcea (un „abonat" al manifestărilor), care a poftit invitații la microfon (pe dna deputat Lucia Varga, dl deputat Szabo Oden, dl senator Florian Bodog și dl prof. Cornel Popa, președintele Consiliului Județean Bihor). Distinșii invitați au felicitat administrația locală pentru gospodărirea cu bune rezultate a comunei Oșorhei. „Vin cu drag de fiecare dată să sărbătorim zilele comunei Oșorhei,  pentru că aici avem un model de funcționare a administrației locale; un primar, viceprimar, consilieri locali care lucrează în folosul cetățenilor, indiferent de etnie, de confesiune religioasă,  indiferent de apartenența politică. Și din punctul meu de vedere e un mare merit al domnului primar, al echipei dumnealui, îi felicit și vă rog să-i aplaudăm", a conchis doamna deputat Lucia Varga. Fiind invitat aproape la toate evenimentele importante din comună, dl deputat Szabo Oden a apreciat faptul că aici, la Oșorhei, „performanța este la ea acasă și este premiată, fiind prezentate modele care există în comunitatea locală, iar zilele comunei sunt un mod excepțional de a dialoga (socializa). Vă felicit domnule primar, domnule viceprimar, domnilor consilieri că aveți încredere în sine. E ispititor, din când în când, să nu ai treabă, să aparții de alții, care îți fac și treaba ta. Am auzit că ați primit și dumneavoastră ofertă să desființați această comună. Eu sper ca să nu o luați în serios. Cu atât mai mult că atunci nu o să mai fie zilele comunei dumneavoastră. Sper ca și alții să aibă tăria de suflet, ca să aibă încredere în sine și să nu fie așa de neîncrezători că nu-și pot conduce destinele propriei comunități", a spus dl Oden. Dl senator Florian Bodog este fiu al satului și se simte cu adevărat acasă la Oșorhei. „Eu sunt acasă aici. Aici m-am născut. Vin cu plăcere în Oșorhei și îmi place să spun că acasă suntem acolo unde suntem noi înșine și aici eu sunt eu însumi, în fața dumneavoastră cu drag, din tot sufletul am venit să vă salut". Nefiind un fiu al satului, dl profesor Cornel Popa, președintele Consiliului Județean, a fost mai concis, felicitându-i pe gospodari, pe dl primar, pe dl viceprimar și pe consilierii locali pentru numeroasele realizări despre care are știință, fiind prezent la fiecare inaugurare la care a fost invitat.
Inaugurări: Centrul social de la Caritas Catolica și Capela din Fughiu
De la Căminul Cultural, am fost invitați în vecinătate, la Casa Parohială Reformată, schimbată la față după renovare și la Biserica Catolică din Oșorhei, unde fosta casă a clopotarului a fost renovată și transformată într-un centru social, în colaborare cu Caritas Catolica, în scopul de a ajuta oamenii săraci.  
La Fughiu a fost inaugurată o capelă care va fi administrată în comună de cele șase culte religioase din localitate.
De la Fughiu, am plecat la Alparea, pe terenul care de șase ani găzduiește serbările comunei. Aici, primul moment care a concentrat toată atenția microbiștilor și nu numai a fost meciul de fotbal old boys Oșorhei - Alparea, câștigat de cei din Oșorhei cu 2 la 1; au înscris Negruț Vasile (de două ori, pentru oaspeți, în min.15 și 37) și Cora Gheorghe (pentru gazde, în min.21).
Dumitreanu Mihnea & Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (94 de poze), accesați Galeria foto: Inaugurări și premieri de Zilele Comunei Oșorhei (ediția a VI-a).

Trimite email
joi, 18 aprilie 2024, 23:13:43 Ora de vară a Europei de Est