Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

FC Bihor s-a calificat în turul V al Cupei României

Învingând cu 2 la 1, la Sînmartin, după prelungiri

FC Bihor s-a calificat în turul V al Cupei României

Fotbaliștii de la FC Bihor au debutat cu dreptul în noul sezon, după ce au reușit să se impună marți seara (26 august 2014), la Sînmartin, la Baza Sportivă Luceafărul, cu scorul de 2-1, după prelungiri, în fața formației locale, CSC Sînmartin.

Meciul, care a contat pentru turul IV al Cupei României Timișoreana, a fost dominat cu autoritate de jucătorii orădeni, care au marcat primii, în minutul 27, prin Sorian, numai că în repriza a doua, gazdele, după câteva minute bune de joc, au reușit să restabilească egalitatea, prin I. Pantea, în minutul 78.
Cum până la finele celor 90 de minute de joc nu s-a mai înscris, meciul a intrat în prelungiri, iar în ultimul minut al acestora, Letan a marcat golul victoriei și a adus calificarea în turul al V-lea al competiției KO din fotbalul românesc.
 Jocul a început cu o ocazie mare a elevilor antrenorului Alexandru Pelici, care, în minutul 6, după ce Străuș a șutat de la 23 de metri, a respins portarul S. Ghilea, iar R. Lukacs a reluat din 6 metri, puțin pe lângă stâlpul din dreapta porții gazdelor.
În minutul 24, după o lovitură de colț de pe partea stângă a orădenilor, mingea a fost trimisă în careul mic al gazdelor, de unde apărătorii echipei CSC Sînmartin au fost aproape să înscrie în proprie poartă, dar, în cele din urmă, mingea a trecut pe lângă bară.
A venit însă minutul 27 când Străuș a trimis mingea peste întreaga apărare a gazdelor, iar Sorian, talonat de Cura a lobat de la marginea careului peste portar, deschizând scorul.
Până la pauză s-a mai consemnat un șut al lui Mihuț, de la 30 de metri, puțin pe lângă poartă, în minutul 29, dar și un moment nefericit, în minutul 32, când la un duel între S. Matei și Cr. Cigan, primul s-a accidentat serios, fiind nevoie de intervenția ambulanței pe teren pentru a-l scoate de pe suprafața de joc pe acesta. Deși a căzut leșinat, în cele din urmă, Matei și-a revenit însă.
În repriza a doua, FC Bihor putea să-și mărească avantajul pe tabelă, mai întâi în minutul 48, când, după o lovitură liberă de la 25 de metri, executată de Sorian, portarul S. Ghilea a respins în corner. Lovitura de colț ce a urmat s-a soldat cu o reluare cu capul, din 6 metri, a lui Străuș, care a lovit bara transversală. Apoi, în minutul 53, după o altă lovitură liberă executată de Sorian de pe dreapta, R. Lukacs a reluat din 6 metri, dar a respins un fundaș al gazdelor în corner.
Prima ocazie a celor de la CSC Sînmartin a venit în minutul 63, când Gh. Popescu a trimis cu capul din 12 metri, fără probleme însă pentru portarul Fildan. Apoi, în minutul 72, Sorian l-a angajat bine pe V. Dobrescu, care din 6 metri a șutat, dar s-a interpus un fundaș advers, care a respins în corner.
Au urmat câteva minute foarte bune pentru gazde, care în minutul 74 au ratat o ocazie bună, când Lobonț, după o fază desfășurată pe partea dreaptă, a trimis din 8 metri, peste poartă. Un minut mai târziu, o altă ocazie uriașă pentru gazde, după un un-doi, Jurca, din 6 metri, deși singur cu portarul Fildan, a trimis pe lângă poartă.
În minutul 78 a venit golul egalizator, după o lovitură liberă, executată de pe partea stângă de gazde, mingea a fost respinsă din 6 metri, cu capul de Pascariu, până la I. Pantea, care din 14-15, poziție centrală, a șutat puternic și l-a surprins pe goalkeeper-ul Fildan.
După primirea golului, FC Bihor a revenit în atac și în minutul 82, după un șut-centrare a lui Letan de pe stânga, R. Lukacs a deviat cu mâna, portarul a fost surprins, mingea s-a dus în poartă, dar arbitrul a anulat golul și-a acordat cartonașul galben atacantului orădean, iar în minutul 83, Sorian a șutat pe jos, S. Ghilea a respins în lateral, iar R. Lukacs a reluat în portar.
Cum până la finele celor 90 de minute de joc nu s-a mai marcat, s-a trecut la prelungiri, unde FC Bihor a atacat, din nou, mai mult. Astfel, în minutul 102, după o centrare a lui A. Achim, Dobrescu a reluat din fața careului mic, cu capul, peste poartă. În minutul 105, Sorian, după o incursiune în careu, pe partea dreaptă, a șutat în diagonală, puțin peste poartă.
În repriza a doua a prelungirilor, chiar în primul minut, minutul 106, Sorian a centrat din careu, de pe partea dreaptă, R. Lukacs a reluat cu capul din 7 metri, dar a respins portarul de sub transversală. Lovitura de colț ce a urmat a creat panică în careul gazdelor, dar din 2 metri, aceștia au respins din nou în corner.
În minutul 112, Sorian a șutat din lovitură liberă de la 23 de metri, puțin pe lângă bară, pentru ca după ce și Mihuț și-a încercat șutul, din lateral, puțin peste bara transversală, în minutul 118, V. Dobrescu să rateze o ocazie monumentală, singur cu capul, din 5 metri, să trimită alături. Însă, același atacant orădean, introdus în minutul 66 în teren, în locul lui Cigan, să-și răscumpere toate greșelile și ratările din acest meci, după ce a interceptat un balon, pe partea stângă la centrul terenului și a avut o cursă impetuoasă de 40 de metri, a centrat bine în fața porții, de unde, din 4 metri, Letan, urcat în atac, a reluat sub transversală. Acțiunea s-a petrecut în minutul 120, ultimul al prelungirilor, și astfel, FC Bihor a obținut o calificare in-extremis în faza a V-a a Cupei României la fotbal.
„În primul rând, aș vrea să felicit această echipă inimoasă a Sînmartinului. Știam că ne așteaptă un meci dificil. Ambițiile locale și cupa oferă surprize și eram conștienți că ne așteaptă un meci foarte greu, dar cred că dacă e să luăm numărul ocaziilor, numărul șuturilor de poartă, al situațiilor de poartă, al cornerelor și așa mai departe, cred că am meritat, pe bună dreptate, această calificare. Ne-au surprins la acea fază fixă. Știam de schema care o fac. Au reușit să ne surprindă, au făcut-o foarte bine, am intrat în prelungiri, dar pe parcursul jocului puteam să evităm să ajungem în prelungiri, dacă am fi marcat la ocaziile pe care le-am avut. Una peste alta, e bine că am reușit să marcăm, chiar dacă Dobrescu a ratat foarte, foarte mult. A făcut însă faza golului al doilea și i se iartă greșelile. Felicit întreaga echipă pentru munca depusă. A fost o ultimă repetiție pentru noi înaintea startului campionatului. Îmi felicit jucătorii pentru efort și modul cum au abordat partida și mult succes celor de la Sînmartin în campionatul Ligii a III-a, pe care-i felicit încă o dată pentru modul cum au abordat și și-au apărat șansele", a declarat, după meci, antrenorul echipei FC Bihor, Alexandru Pelici.
„A fost un joc destul de bun, zic eu, prestat de echipa mea, chiar dacă am venit după patru zile după un alt joc de 120 de minute. S-a simțit puțin starea de oboseală. E frustrant că nu am ajuns la penalty-uri, pentru că era frumos, dacă tot am ajuns până la minutul 120, să terminăm cu penalty-uri pentru public. Dar, una peste alta, eu zic că a fost un joc frumos, prestat de ambele echipe, spectaculos, dar normal, echipa care a avut mai multă experiență și o valoare în plus a câștigat. Eu sunt mulțumit însă că am prestat un joc bun, ne-am ridicat la valoarea adversarului, aceasta este foarte important, dar pentru noi cel mai important este meciul de sâmbătă din campionat, cu Avântul Reghin", a declarat, la rândul său, tehnicianul gazdelor, Florin Fărcaș.
CSC Sînmartin - FC Bihor 1-2 (0-1, 1-1)
Au marcat: Pantea (min. 78) / Sorian (min. 27) și Letan (min. 120)
CSC Sînmartin: S. Ghilea - S. Matei (min. 35 G. Mangra), Mintaș, Cura ctp., Arsene - Olariu (min. 69 Lobonț), S. Zadori (min. 54 I. Pantea), Novak, L. Todea, Jurca - Gh. Popescu. Antrenor: Florin Fărcaș
FC Bihor: Fildan - Þoca, Bactăr, Pascariu - Mihuț - ctp. (min. 88 Haș), Străuș, Speroni, A. Achim - Sorian, R. Lukacs, Cr. Cigan (min. 66 V. Dobrescu). Antrenor: Alexandru Pelici
Au arbitrat: Florin Ovidiu Mazilu (Satu Mare) - Casian Băla și Alina Mihoc (ambii din Arad).
Radu Marian

Trimite email
joi, 25 aprilie 2024, 20:10:59 Ora de vară a Europei de Est