Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Nicolae Balotă - „un cetățean european, un om de bibliotecă, un credincios greco-catolic și un magistru aulic

Joi, în Aula Magna, a avut loc comemorarea lui Nicolae Balotă

Nicolae Balotă - „un cetățean european, un om de bibliotecă, un credincios greco-catolic și un magistru aulic

La ceas aniversar (la 95 de ani de existență a colegiului), gojdiștii l-au comemorat joi, 16 octombrie 2014, pe Nicolae Balotă, prilej cu care doamna prof. dr. Carmen Elena Andrei și-a lansat cartea „Nicolae Balotă și literele române", apărută anul acesta la Editura Academiei Române.

Evenimentul de comemorare și lansare  s-a desfășurat în Aula Magna a Universității din Oradea, în parteneriat cu Facultatea de Litere.
În calitate de gazdă și moderator, dl prof. univ. dr. Ion Simuț a salutat distinșii invitați și participanții care au umplut aula, elevi, studenți și cadre didactice. În prezidiu au luat loc: Preasfinția Sa episcop Virgil Bercea, dl rector Constantin Bungău, directorul adjunct al Colegiului Național „Emanuil Gojdu", dl prof. Gelu Serea și doamna prof. dr. Carmen Elena Andrei.
Invitat să ia cuvântul în deschiderea manifestării, dl rector i-a îndemnat pe liceeni să descopere „câte ceva din mirajul vieții academice"; în prezentarea ofertei, dl rector s-a oprit la  cele 11 domenii în care se asigură pregătire în doctorat și încă 52 pentru licență și master și a încheiat urând colegiului, la ceas aniversar, „generații de elevi care să-i facă cinste"!
După un moment de reculegere în memoria celui comemorat, distinsul critic și istoric literar Ion Simuț a evocat personalitatea lui Nicolae Balotă, cel care în urmă cu 3 ani, pe 3 noiembrie 2011, a susținut în această aulă conferința „Cercul literar de la Sibiu".
„Nicolae Balotă a fost una dintre marile personalități ale literaturii române contemporane, un profesor universitar de renume european prin activitatea la catedră în universități din Franța și Germania, înainte de 1989 și după 1990 și în România. NB  a fost și rămâne, de asemenea, numele unuia dintre cei mai importanți critici literari, un comparatist cu mare capacitate de cuprindere a fenomenului literar, cunoscător de finețe și de profunzime nu numai a literaturii române, dar și al literaturii germane, literaturii franceze și al literaturii maghiare, citite în limbile lor de exprimare", a spus dl prof. univ. dr. Ion Simuț. Dl decan nu și-a propus să facă o „prezentare de dicționar", după cum a ținut să sublinieze, ci o „evocare simbolică". L-a creionat apoi ca un memorialist apreciat (îndeosebi pentru volumul „Caietul albastru"), ca unul din marile modele culturale, intelectuale și morale, din categoria Tudor Vianu, o personalitate de mare anvergură, „un critic erudit, un savant, dar și un om de o mare discreție, distincție, modestie și mai ales smerenie, o valoare creștină extrem de rar întâlnită astăzi, în viața noastră publică zgomotoasă și plină de orgolii". Ca și în 2011 (atunci în prezența comemoratului de astăzi), dl decan a ținut să-l fixeze în memoria colectivă pe Nicolae Balotă drept: „un cetățean european, un om de bibliotecă, un credincios greco-catolic și un magistru aulic; particularizând, aș putea spune că NB a fost un ardelean european".
„Nicolae Balotă stăruie în amintirea noastră ca unul dintre marii ardeleni ai unei tradiții ce se cuvine prețuită permanent"
În încheierea evocării sale, criticul și istoricul literar Ion Simuț a dorit să ne pună la suflet aprecierea pe care tot domnia sa a făcut-o pe 3 noiembrie 2011, în finalul intervenției sale: „Pentru toate aceste merite ale domnului Nicolae Balotă, cele pe care le-am enunțat și cele pe care nu le-am enunțat, nu înmânez o diplomă, spuneam atunci, cum s-ar fi cuvenit, nu invoc formalitățile unui titlu universitar, ci propun un titlu simbolic. Dați-mi voie să-l proclam pe domnul Nicolae Balotă, ca semn al prețuirii tuturor, Doctor Honoris Causa al inimilor și cugetelor noastre ardelenești.
Astăzi, evoc acest titlu și îl consolidez în memoria noastră: Nicolae Balotă stăruie în amintirea noastră ca unul dintre marii ardeleni ai unei tradiții ce se cuvine prețuită permanent".
Cunoscându-l bine pe Nicolae Balotă, Preasfinția sa episcop Virgil Bercea l-a evocat ca și condamnat politic în anii regimului comunist, marginalizat după eliberare, în 1964. De aceea, Nicolae Balotă nu a fost profesor universitar în țară până în 1989, „deși avea acest drum deschis. A fost departe de noi, a fost profesor în universitățile străine", a spus Preasfinția sa. Vorbind apoi despre opera lui NB, Preasfinția sa a pornit de la „Caietul albastru", care prezintă experiențele cheie ale existenței autorului: familia, biserica, Blajul, Casa Domnului, oamenii cu înalt caracter pe care i-a cunoscut și bogăția și imensitatea culturii acumulate. Toate acestea i-au fost sprijin de rezistență în anii mulți și grei ai detenției și ai domiciliului forțat, obligatoriu", a precizat PS Sa.
„Pentru Nicolae Balotă, comunismul este imaginea infernului, iar ieșirea din infern o vede posibilă prin sfințenie și o afirmă convingător când spune: „Sfântul iese din rutina care macină existența și o falsifică, abolește alienarea, ne face să devenim cei ce suntem. Sfântul este înainte de toate. Apoi face acte de sfințenie. El purifică Universul, existența, justifică cetatea oamenilor. Sfântul oferă și se oferă. El este dăruirea în sine".
„Tot ceea ce a creat Nicolae Balotă îl situează între contemporanii și continuatorii Școlii Ardelene", a mai spus Preasfinția sa episcop Virgil Bercea, încheind prin a o felicita pe doamna prof. dr. Carmen Andrei, pentru cartea sa, care „este o împlinire în cunoaștere și iubire de literatură și de oameni".
Revenind la microfon, dl Ion Simuț a citit mesajul prozatorului Dumitru Radu Popescu (fost gojdist, care fusese invitat la această manifestare, dar care nu a putut-o onora); mesajul domniei sale despre Nicolae Balotă și generația NB s-a intitulat „Generația K.O."
La rândul său, doamna profesor dr. Carmen Andrei, dublu sărbătorită, a vorbit despre destinul cărții sale „Nicolae Balotă și literele române"; „o carte născută dintr-o mare iubire și admirație față de o personalitate a fi o specie aflată pe cale de dispariție", ca să o cităm pe autoare. „Cartea este o lucrare de metacritică, adică de critică a criticii", după cum afirmă chiar domnia sa. „Cartea aceasta a izvorât din admirația față de opera lui Nicolae Balotă pe care am cunoscut-o cu adevărat după ce am început să lucrez la teza de doctorat", a conchis doamna prof. dr. Carmen Andrei.
Întâlnirea s-a încheiat cu o „ședință" de autografe și foto.
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 2 mai 2024, 01:02:51 Ora de vară a Europei de Est