Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Acad. Florin Gheorghe Filip

BIOSCHIȚE DE INFORMATICIENI ROMÂNI DE SUCCES (9)

Acad. Florin Gheorghe Filip

Domnul Florin Gheorghe Filip s-a născut la 25 iulie 1947 la București. Inginer, doctor în automatică, cercetător ştiinţific gradul I, profesor universitar, conducător de doctorat, director al Bibliotecii Academiei Române, membru în Prezidiul Academiei Române şi preşedinte al secţiei „Ştiinţa şi Tehnologia Informaţiei", sunt doar câteva din titlurile actuale ale domniei sale.

De foarte tânăr devine membru corespondent al Academiei Române (în 1991, la doar 44 de ani), iar la 52 de ani (1999) devine deja membru titular al celui mai înalt for de cultură şi ştiinţă din România, lucru extrem de rar în „lumea nemuritorilor". Timp de 10 ani, în perioada 2000-2010, a îndeplinit funcţia de vicepreşedinte al Academiei Române, iar din 2010 a fost ales preşedinte al secţiei „Ştiinţa şi Tehnologia Informaţiei". În prezent este şi directorul Bibliotecii Academiei Române.
Universitatea Agora a acordat, la 9 mai 2012, primul titlu de Doctor Honoris Causa din istoria sa. Comunitatea academică a dorit în mod deosebit ca acest titlu să-i fie dedicat domnului academician Florin Gheorghe Filip, nu numai datorită prestigiului său ştiinţific impresionant din domeniul Sistemelor suport pentru decizii, Tehnologiilor pentru procese de afaceri, Societăţii informaţionale, Aplicaţiilor telematice în biblioteci şi instituţii culturale şi altele, ci şi datorită sprijinului pe care l-a acordat Universităţii Agora în perioada sa de căutare a unui drum propriu în domeniul învăţământului superior şi al cercetării. Domnul academician Filip, având şi titlul de profesor universitar din anul 1998, nu a ezitat să accepte să predea, ca profesor asociat, disciplina „Sisteme suport pentru decizii" la tânăra universitate, care era încă neacreditată, acordându-i credit prin prestigiul său, cu mare generozitate. Fiind şi cercetător ştiinţific gradul I din 1990 şi având experienţă ca editor şef, în coordonarea jurnalului „Studies in Informatics and Control" de la Institutul Naţional de Informatică, a acceptat fără rezerve să fondeze la Universitatea Agora, alături de profesorii Ioan Dziţac şi Mişu-Jan Manolescu, un nou jurnal, „International Journal of Computers, Communications & Control", care avea să devină în foarte scurt timp o publicație cu factor de impact ascendent în sistemul ISI. De asemenea, a participat alături de comunitatea Agorei la organizarea ediţiilor din 2006, 2008 şi 2010 ale conferinţei fondate de aceeaşi echipă, „International Conference on Computers, Communications & Control", prin intermediul căreia Universitatea Agora a avut marele privilegiu de a avea oaspeţi cu nume celebre, culminând cu vizita părintelui logicii fuzzy, profesorul american Lotfi A. Zadeh de la Universitatea din California, Berkely.
Contribuţiile ştiinţifice şi manageriale ale domnului academician constau în peste 200 de articole ştiinţifice publicate, 6 monografii de autor, 20 de volume editate în limbile română, franceză şi engleză şi coordonarea a peste 50 de proiecte ştiinţifice. Este membru şi coordonator în numeroase asociaţii profesionale prestigioase, precum IFAC, SiE, ATIC, SRAIT şi altele. A fost membru în comitetele ştiinţifice de program în peste 60 de conferinţe şi congrese internaţionale şi membru în echipele editoriale a peste 10 jurnale ştiinţifice din sistemul ISI, la două fiind editor-şef.
Realizările şi performanţele academicianului Florin Gheorghe Filip au fost recunoscute prin numeroase titluri, premii şi distincţii. Este Doctor Honoris Causa al universităţilor „Lucian Blaga" din Sibiu (2000), „Valahia" din Târgovişte (2007), „Ovidius" din Constanţa (2007), Ecolle Central de Lille (2007). Să mai amintim Premiul „Grigore Moisil" al Academiei şi Diploma „Omul anului 1999", acordat de Asociaţia pentru Informatică economică, Premiul „COPY RO pentru informatică" acordat de Editura tehnică, Diploma de excelenţă „Cea mai proeminentă personalitate română a deceniului în domeniul IT &C" conferită în 2011 de către Asociaţia română pentru Industria electronică şi software, precum şi Medalia „Marin Drinov cu bantă aurie", cea mai mare distincţie a Academiei Bulgare de Ştiinţe (2007).
De asemenea, a fost decorat cu Ordinul naţional „Serviciu credincios" în rang de „Mare cruce", conferit de preşedintele României pe data de 30.11.2000 şi a primit titlul de Cetăţean de onoare al Oraşului Câmpeni (2002).
Am putea continua cu multe alte realizări de prestigiu din activitatea omului de ştiinţă şi al managerului Florin Gheorghe Filip, dar acestea sunt binecunoscute de către toţi cei care au intrat în contact cu domeniul ştiinţei.
În 2013 Academia Chineză de Ştiinţe i-a acordat domnului academician prestigiosul premiu "Walter Scott  jr. Award in Information Technology".
Dar nu putem încheia fără a pomeni de omul Florin Gheorghe Filip. Toţi cei care îl cunoaştem, dacă am fi întrebaţi care sunt primele trei cuvinte care ne vin în minte la pronunţarea numelui său, am spune fără ezitare: intuitiv, generos şi catalizator. Ştie să intuiască un tânăr cercetător, un colectiv de cercetare valoros sau o instituţie academică cu perspective. Plin de modestie, nu ştie ce este invidia şi sare în ajutorul celor care au nevoie de sfaturile şi priceperea domniei sale, cu generozitatea specifică marilor spirite. Pe unde a trecut s-a comportat întocmai precum un catalizator, precipitând multe reacţii benefice, a ajutat fără să aştepte răsplată.
Ioan Dziţac
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Acad. Florin Gheorghe Filip.

Trimite email
joi, 18 aprilie 2024, 22:46:20 Ora de vară a Europei de Est