Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Un număr omagial al revistei „Țara visurilor noastre”

Ieri, a fost lansat la Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu

Un număr omagial al revistei „Țara visurilor noastre”

Acest număr al revistei liceului se constituie într-un sincer omagiu adus întemeietorului revistei, profesorul Augustin Cosma, la 50 de ani de la plecarea sa în eternitate.

„Aniversăm astăzi un om, un profesor şi o revistă. Omul - profesorul este Augustin Cosma, iar revista este publicaţia Colegiului nostru, „Ţara visurilor noastre". Profesorul de limba română Augustin Cosma este întemeietorul acestei reviste la 1 decembrie 1937. A condus această revistă în răstimpul 1937 - 1940 pe lângă Liceul Gojdu, iar apoi la Timişoara, între anii 1940 - 1944, ea fiind prima publicaţie şcolară din ţară.
Om de cultură, preot şi distins profesor, Augustin Cosma a întruchipat un destin distinct, exemplar. A fost un luptător activ încă din timpul studenţiei pentru unirea Ardealului cu România, fapt pentru care a fost de două ori arestat şi deportat în lagărul de la Sopron", a spus, în deschiderea evenimentului, d-na prof. Carmen Păcurar, coordonatorul actual al revistei şi moderatorul întâlnirii gojdiştilor de ieri şi de azi.
În prezidiul manifestării, au fost invitaţi, alături de conducerea colegiului, d-na director Liliana Bako, directorul adjunct Liana Papagianis şi consilierul educativ Livia Mircea, fostul director al colegiului şi cel mai longeviv coordonator al revistei, distinsul profesor Dorel Tifor, scriitorul şi dramaturgul Mircea Bradu, fost elev al profesorului Augustin Cosma, fiica profesorului omagiat, d-na Silvia Badea, d-na prof. Carmen Andrei  şi d-na Doina Damian.
O nouă bibliotecă, un nou început!
În cuvântul său, doamna director Liliana Bako a amintit despre aniversarea din octombrie (2014) a celor 95 de ani de la înfiinţarea şcolii, şi despre proiectul unei noi şi importante biblioteci la colegiul gojdiştilor, în spaţiul generos creat după desfiinţarea internatului liceului, din lipsă de elevi doritori să stea în internat. Prin urmare, noua bibliotecă va fi amenajată în această aripă a clădirii unde a fost sala de mese şi internatul. „Prin proiectul „O nouă bibliotecă, un nou început" vom amenaja o sală de aşteptare, sală de manuale, inclusiv o tipografie pentru tipărirea revistei, patru săli de lectură, un centru de documentare, cu parte de informatizare pentru profesorii acestei şcoli şi spaţiu pentru bibliotecar. Avem cărţi de patrimoniu, din 1700 şi 1800, aşa încât vom avea şi un colţ al bibliotecii de patrimoniu. Deţinem circa 40.000 de exemplare. Ce şi-ar mai dori această bibliotecă? Inclusiv un cabinet de limba română, în care o clasă întreagă să lucreze cu cartea pe masă scoasă din bibliotecă. Această bibliotecă am dori să se numească Augustin Cosma", a precizat doamna director Liliana Bako. Pentru strângerea fondurilor necesare materializării acestui vis măreţ, doamna Silvia Badea, fiica profesorului omagiat, Augustin Cosma, a propus un prim sprijin prin organizarea unui concert caritabil în 8 mai, la Teatrul „Regina Maria", susţinut de fiul său, tenorul Alexandru Badea şi corul gojdiştilor.
Invitat să ia cuvântul, consilierul educativ, d-na prof. Livia Mircea, a felicitat coordonatorul actual al revistei, pe d-na profesor Carmen Păcurar, pentru două lucruri: „A reuşit să scoată acest număr extraordinar şi a antrenat o clasă întreagă de elevi în concepţia, corectarea şi scoaterea de sub tipar a acestui număr. Astfel a reuşit să ne adune astăzi (miercuri - n.n.) pe toţi în jurul unei cărţi, acum când cartea se află în mare pericol. Cu acest număr omagial şi cu revista de 95 de ani, vom participa la un concurs naţional de reviste şcolare", a mai adăugat consilierul educativ.
„Felicitări pentru acest număr care arată ca o perlă în toată salba de reviste; o perlă care reprezintă un moment de istorie, de istorie literară, istorie a unei şcoli, a unei organizaţii, un moment de rememorare a unor vremuri foarte grele", a spus şeful de catedră al profesorilor de română, d-na Carmen Andrei.
„Am primit-o ca un semn de primăvară"
Distinsul profesor Dorel Tifor, fost director al colegiului (şi „cel mai longeviv coordonator al revistei", cum este considerat de către actualul coordonator) a primit revista (şi buchetul de narcise) ca un semn de primăvară. Vorbind despre revista „Ţara visurilor noastre", domnia sa a ţinut să precizeze, totuşi, că ea nu este prima revistă a colegiului. Prima a fost „Sfântul Gheorghe", „dar este cea mai longevivă revistă şcolară din ţară".
„Aici s-a crezut, aici s-a plâns, în revistă, aici s-a sperat"
Şi domnia sa avea să o felicite pe d-na Carmen Păcurar pentru aspectul grafic impecabil al revistei şi pentru antrenarea şi implicarea unei clase de  elevi la scoaterea revistei. „Revista se elaborează de către elevi, coordonaţi de profesori. Nu profesorii elaborează revista, dirijând elevii. Raportul este invers. Pentru că aşa se nasc talentele. Aşa se nasc literaţii, tinerele condeie, dirijate de către propriii lor dascăli... „Aici s-a crezut, aici s-a plâns, în revistă, aici s-a sperat", ca să-l citez pe un colaborator al revistei, Gheorghe Bulgăr". La fel de încântat s-a arătat dl Dorel Tifor şi de proiectul cu biblioteca, observând întâmplarea fericită: rocada între hrana spirituală şi hrana fizică.
„Poezia se scrie cu inima, nu cu creionul"
În ceea ce-l priveşte, dl Mircea Bradu a ţinut să corecteze şi să sublinieze: „Profesia mea adevărată este cea de scriitor (nu de om de cultură - n.n.) pe care o datorez celor doi oameni care au fost fundamentali pentru educaţia mea: dl Cosma şi dl Traian Blajovici, cei doi mi-au ridicat ochii spre literatură, ca să spun aşa". Şi a mai vorbit domnia sa despre o performanţă, despre primul său volum de poezii, pe când avea doar 10 ani şi jumătate, intitulat „Primul pas", care a fost editat chiar de distinsul său profesor Traian Blajovici. Rememorând vremurile grele, perioada în care revista a fost efectiv interzisă, a făcut trimiteri nenumărate la cei doi mentori ai săi, dar şi la tatăl său, la mama sa, la faptul că s-a născut într-o bibliotecă monumentală - „cea mai mare bibliotecă din judeţ din acele vremuri", pe care o deţinea tată său.
Profund emoţionată şi copleşită de eveniment s-a dovedit a fi d-na Silvia Badea, singura fiică în viaţă a profesorului omagiat, cel de-al VII-lea fiu al profesorului Augustin Cosma, din cei opt. D-na Doina Damian, ultimul vorbitor din prezidiu, l-a cunoscut pe profesorul omagiat doar din cele povestite de tatăl său.
Din partea filologilor din a XII-a G, care se fac „vinovaţi" de apariţia acestui număr omagial, au vorbit, cu sufletul înmuiat în cerneală simpatică, Andrea Borbely şi Mihai Duma, după care distinsul profesor şi director Dorel Tifor a fost invitat să aşeze cireaşa pe tortul omagial citind versurile poeziei „Ţara visurilor noastre", de la pagina 49.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Un număr omagial al revistei „Țara visurilor noastre”.     

Trimite email
luni, 6 mai 2024, 23:24:01 Ora de vară a Europei de Est