Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Prima ediţie a Simpozionului Naţional „Brainstorming în Agora Cercurilor Studenţeşti” BACStud2015

Un debut promiţător

Prima ediţie a Simpozionului Naţional „Brainstorming în Agora Cercurilor Studenţeşti” BACStud2015

Între evenimentele marcante care au loc la Universitatea Agora în aceste zile, cu prilejul împlinirii a 15 ani de la înfiinţare, se numără şi desfăşurarea primei ediţii a Simpozionului Naţional „Brainstorming în Agora Cercurilor Studenţeşti" (BACStud2015).

Astfel, în perioada 14-16 mai 2015, peste 100 de cadre didactice şi studenţi din diverse colţuri ale ţării vor participa la evenimente şi activităţi, precum:
*conferirea titlului de Doctor Honoris Causa domnului academician Solomon Marcus;
*deschiderea oficială a simpozionului având ca invitaţi de onoare personalităţi de seamă recunoscute din punct de vedere ştiinţific la nivel naţional şi internaţional: domnul academician Solomon Marcus, domnul academician Florin Gheorghe Filip, doamna prof. univ. dr. Ioana Moisil;
*prezentări pe secţiuni ale lucrărilor simpozionului,
*dezbateri la care vor participa studenţi, cadre didactice şi potenţiali angajatori din judeţ;
*vizitarea exponatelor (standuri de prezentare, machete, materiale publicitare etc) prezentate pe holurile şi în curtea universităţii în cadrul „Expo_BACStud 2015" de către diverse firme participante la eveniment, de către Centrul de informare Europe Direct, precum şi de către elevi ai unor şcoli gimnaziale;
*activităţi practice-demonstrative oferite de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Bihor, Serviciul de criminalistică, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Bihor, Centrul 54 Comunicaţii R.M.N.C, Poliţia Locală Oradea;
*procese-simulate studenţeşti şi scenetă practică studenţească;
*prezentarea unor rezultate inovative de către studenţii de la profiluri de inginerie;
*momente artistice interpretate de către Agora Artistic Group şi de către Ansamblul folcloric Ulpia;
*activitate demonstrativă organizată de către Clubul Sportiv „Universitatea Agora Sport Club";
*premierea participanţilor merituoşi cu diplome de merit, cărţi etc, în urma deliberării cadrelor didactice responsabile de secţiuni;
*activităţi/competiţii sportive şi recreative, activităţi de team building;
*prezentări ale staţiunilor Felix şi 1 Mai, staţiuni în care se vor derula serile studenţeşti şi competiţiile sportive;
*vizitarea Grădinei Zoologice din Oradea etc.
La simpozion s-au înscris un număr de 73 de lucrări ştiinţifice distribuite pe următoarele secţiuni:
Secţiunea inginerie;
Secţiunea ştiinţe juridice;
Secţiunea poliţie locală; 
Secţiunea ştiinţe economice;
Secţiunea specială multidisciplinară pentru elevi;
Secţiunea aplicaţii practice-demonstrative, simulări şi „EXPO_BACStud 2015" - cu activităţile amintite anterior.
Pe lângă secţiunile studenţeşti, se poate observa că va exista şi o secţiune multidisciplinară pentru elevi din dorinţa de comunicare cât mai strânsă între generaţii, la care liceenii vor prezenta lucrări ştiinţifice despre tehnologii moderne pentru viaţă şi mediu, precum şi pentru educaţie, iar gimnaziştii vor prezenta diverse standuri expoziţionale în cadrul „Expo_BACStud 2015", fie inovative, fie care să marcheze şi  să promoveze activităţile lor de voluntariat cu prilejul Săptămânii Naţionale a Voluntariatului, care este în derulare în această perioadă.
Dintre universităţile şi centrele universitare participante la simpozion amintim:
1.Universitatea „1 Decembrie 1918'' din Alba Iulia,
2.Universitatea „Aurel Vlaicu" din Arad,
3.Universitatea din Craiova,
4.Universitatea „Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca,
5.Universitatea „Politehnica" Timişoara, Facultatea de Inginerie Hunedoara,
6.Universitatea din Petroşani,
7.Universitatea „Constantin Brâncuşi" din Târgu-Jiu,
8.Universitatea „Eftimie Murgu" din Reşiţa, 
9.Universitatea din Piteşti,
10.Universitatea din Oradea,
11.Universitatea Agora.
La acestea se adaugă colegii, şcoli gimnaziale orădene, precum:
1.Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu" Oradea,
2.Colegiul Naţional „Iosif Vulcan" Oradea,
3.Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu" Oradea,
4.Şcoala Gimnazială Internaţională Agora,
5.Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu" Oradea,
6.Şcoala Gimnazială „Avram Iancu" Oradea.
Printr-o prezenţă atât de mare şi diversă din punct de vedere al ariei geografice a participanţilor, prin calitatea lucrărilor înscrise şi a activităţilor din cadrul Secţiunii aplicaţii practice-demonstrative, simulări şi „EXPO_BACStud 2015", acest simpozion va constitui un bun prilej de a schimba păreri, opinii, cunoştinţe, de a crea o punte de legătură între studenţii şi cadrele didactice îndrumătoare cu preocupări similare, din toată ţara, dar şi cu extindere internaţională, în vederea unor colaborări viitoare. Cele mai bune lucrări prezentate la simpozionul BACStud2015, în urma unei selecţii calitative, vor fi publicate în revista UAO „Agora International Journal of Masters Studies".
Mulţumim tuturor instituţiilor partenere, tuturor membrilor comitetului editorial şi al celui organizatoric, cu spijinul cărora am reuşit să aducem la Oradea şi în staţiunile Felix, 1 Mai, în aceste zile invitaţi de onoare care fac prin prezenţa dumnealor să ridice nivelul ştiinţific al simpozionului, precum şi cadre didactice şi studenţi de pretutindeni.
Declarăm deschise lucrările primei ediţii a Simpozionului Naţional „Brainstorming în Agora Cercurilor Studenţeşti" (BACStud2015)!
Mult succes participanţilor!
Informaţii suplimentare, la adresa: http://univagora.ro/ro/bacstud2015/
Conf. univ. dr. ing. Dziţac Simona,
editor şef - Comitet editorial, preşedinte executiv - Comitet de organizare BACStud 2015

Trimite email
joi, 18 aprilie 2024, 15:37:25 Ora de vară a Europei de Est