Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

,,Eroii trebuie prețuiți indiferent unde au căzut”

,,Vremea este cum este sufletul omului”

,,Eroii trebuie prețuiți indiferent unde au căzut”

În Oradea, Ziua Armatei a fost sărbătorită duminică, 25 Octombrie 2015, printr-o ceremonie militară și religioasă, organizată de Garnizoana Oradea, cu sprijinul Prefecturii Județului Bihor, Consiliului Județean Bihor, Primăriei Municipiului Oradea și structurilor de apărare, ordine publică, siguranță națională din Garnizoana Oradea.

În cadrul Te-Deum-ului au fost pomeniți ,,toți eroii, ostașii și luptătorii români din toate timpurile și din toate locurile, jertfiți pe câmpurile de luptă, în lagăre și în închisori pentru apărarea patriei și a credinței strămoșești, pentru întregirea neamului, pentru libertatea și demnitatea noastră, dar și toți militarii români care s-au jertfit peste hotarele țării noastre în misiunile lor.
Se spune în popor că ,,Vremea este cum este sufletul omului". Astăzi, sărbătorim oștirea țării cea iubitoare de Hristos și credem cu adevărat că sufletul ei este curat pentru că face un lucru minunat, nobil pentru popor și pentru țară", a mai spus părintele slujitor.
Pași în istorie și o ,,Cronică de marș"
Istoricul militar, colonel în rezervă dr. Constantin Moșincat, și-a început discursul salutând camarazii, veteranii de război, ofițerii activi și în rezervă cu ocazia Zilei Armatei României. În intervenția sa și-a propus să facă câțiva pași în istorie în care să facă cunoscute ,,faptele celor care ne-au lăsat o frumoasă moștenire, o pildă pe care trebuie s-o urmăm de modul în care și-au servit patria". A pornit de la începuturile armatei, din 1830, fixându-și drept repere momentele importante legate de Ziua Armatei, între care 30 august 1940, când la Viena s-a hotărât ca o suprafață de 42.000 de km pătrați din Transilvania să fie răpită de Ungaria hortistă; 1941, acțiunea armată pentru eliberarea Basarabiei și Bucovinei; Pentru o relatare cât mai emoționantă, istoricul a apelat la cartea sa ,,Cronică de marș", din care a citat un pasaj; din istorie ne-a ,,teleportat" în actualitatea zilei de 25 octombrie 2015, ,,zi în care la Stalingrad (se face o reparație morală - n.n.) se dezvelește un memorial, un complex internațional pentru toți eroii căzuți pe câmpul de bătălie. Eroii trebuie prețuiți indiferent unde au căzut și trebuie respectați indiferent cărei nații au aparținut", ține să sublinieze dl colonel. În continuare, istoricul militar a prezentat în cifre tributul plătit în vieți de armata română pe câmpurile de bătălie: 624.740 de vieți de ofițeri, subofițeri, răniți și dispăruți, din care 92.620 morți din 21 iunie 1941-23 august 1944, iar după 1944, alte mii de vieți curmate pentru eliberarea ținuturilor din vest, Oradea și Bihorul, Carei și Satu Mare... În cimitirul din Oradea își dorm somnul de veci 210 militari, din care 46 necunoscuți; 16.230 de soldați au căzut în Ungaria pentru eliberarea a peste 480 de localități, alte sute de români în Cehia... Iar la vreme de pace, tot România a mai plătit și material pe lângă toată drama umană...
Anul 2015 - Anul Veteranilor de Război
Colonelul Ioan Popa a dat citire Ordinului ministrului Apărării Naționale privind sărbătorirea Zilei Armatei României, la 70 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. ,,Prețul plătit de țara noastră la finalul celui de-al Doilea Război Mondial a fost unul dureros: peste 900.000 de morți, răniți, dispăruți, prizonieri și invalizi de război, dintre care circa 92.000 de militari și-au pierdut viața".
În semn de prețuire pentru toți eroii căzuți, dar și pentru cei 20.000 de veterani de război, 760 de văduve de război și 102.000 de văduve de veterani de război, Guvernul României a declarat anul 2015 drept Anul Veteranilor de Război, iar M.Ap.N. și-a asumat organizarea unei serii de acțiuni comemorative pe durata întregului an în toate garnizoanele din țară.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (119 poze), accesați Galeria foto: ,,Eroii trebuie prețuiți indiferent unde au căzut”.

Trimite email
miercuri, 8 mai 2024, 22:25:10 Ora de vară a Europei de Est