Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ioana Moga – medaliată cu argint la chimie

Gojdiștii orădeni, din nou, pe un podium internațional

Ioana Moga – medaliată cu argint la chimie

Profesor Viorel Mititean, directorul Colegiului Național „Emanuil Gojdu” din Oradea, a invitat, astăzi (luni, 14 iulie 2008), presa la o întâlnire cu Ioana Moga, proaspăt medaliată cu argint la Olimpiada internațională pluridisciplinară Tuymaada - Yakuția (Republica Sakha –Rusia).

Cum știrea nu a fost una de senzație pentru o parte a presei, nu mulți reporteri s-au deranjat să participe la conferința de presă.
Ia să fi anunțat dl director un viol, un accident cu ATV-ul, o eliminare de la bacalaureat sau alte „senzații tari”, să vedeți cum se călcau reporterii în și pe picioare...
Pe urmele Casandrei
Drumul de succes al Ioanei seamănă izbitor cu cel al unei alte chimiste gojdiste internaționale, Casandra Panea.
În clasele V-VIII, eleva Școlii cu clasele I-VIII „Oltea Doamna” obținea premii și mențiuni județene ba la română și matematică, ba la fizică și geografie. Lovitura de grație avea să o dea în clasa a VII-a, când eleva profesoarei Ileana Ghergheleș avea să obțină prima mențiune națională la concursul de chimie „Raluca Ripan” de la Satu Mare. Se pare că atunci s-a declanșat resortul interior, pentru că Ioana a luat decizia să urmeze chimia la cel mai titrat liceu din Oradea, cu chimiști internaționali, Casandra-gojdista fiind modelul ei de urmat. Cu profesoara Anița Luncan, Ioana avea să intre în galeria chimiștilor naționali încă din clasa a IX-a, când s-a întors de la olimpiada națională de chimie cu premiul II. În 15-17 noiembrie 2007, la București, Ioana reușește să urce pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la renumitul concurs național de chimie „C.D. Nenițescu”. Din poziția de lider național, ea se califică automat în finala olimpiadei naționale de chimie pe care o și câștigă, cu cel mai mare punctaj la clasa a X-a și cea mai bună lucrare practică. De-acum, gojdista era ca și admisă la orice facultate de chimie din țară. Intrând în lotul celor mai buni chimiști ai României, eleva profesoarei Anița Luncan avea să participe, în aprilie 2008, la pregătiri și la cele trei baraje pentru calificarea în lotul național restrâns (de șapte), primii patru urmând să reprezinte România la olimpiada internațională de chimie de la Budapesta, iar următorii trei, la olimpiada internațională pluridisciplinară Tuymaada din Yakuția (Republica Sakha – Rusia). Ioana, ca și Casandra, ajunge să ne reprezinte la olimpiada internațională pluridisciplinară din Yakuția, desfășurată între 1 și 8 iulie 2008, unde obține medalia de argint și cupa, petrecând ultimele două zile pe croazieră (pe Lena), alături de cei mai titrați chimiști, informaticieni, matematicieni și fizicieni ai lumii.
Trebuie să mai spunem că în Yakuția, Ioana a obținut cel mai mare punctaj din concurs (39 de puncte din 40) la proba practică, în ciuda faptului că a fost nevoită să redacteze lucrarea în limba engleză și să îndure cea mai cumplită traducere a subiectelor.
Pentru uriașul său succes internațional, Ioana Moga urmează să fie răsplătită de conducerea colegiului cu un premiu important, așa după cum a promis dl director, Viorel Mititean, în conferința de presă. Din Yacuția, Ioana s-a ales doar cu medalia, cupa și ... croaziera. Ovidiu DAN  
 P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Ioana Moga – medaliată cu argint la chimie.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 02:17:46 Ora de vară a Europei de Est