Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Sărbătoare a modei universitare orădene

Ieri, o nouă întâmplare fericită

Sărbătoare a modei universitare orădene

Vineri seara (11iulie 2008), 13 licențiați ai Facultății de Arte Vizuale, specializarea Arte decorative, și-au prezentat lucrările de diplomă, sub pasajul „Vulturul Negru”. Aseară (luni, 14 iulie), am avut parte de o nouă repriză de modă, în care 10 licențiate (îndrumate de asistent univ. ing. Olimpia Urdea și asistent univ. Amalia Judea) și-au prezentat creațiile vestimentare, cu concursul manechinelor Agenției „Amalia Judea Art & Fashion”, la terasa „Transilvania” din Oradea.

Stil, îndrăzneală, risipă de imaginație, nonconformism...
În lucrarea de diplomă, fiecare a dorit să șocheze prin ceva, originalitate, inedit, stil, provocare, aceasta fiind, de fapt, cartea lor de identitate profesională. Și dacă onor comisia a acordat doar două note de 10 (Laviniei Bobis și lui Circiu Csilla), cu siguranță, publicul a acordat mai multe note maxime creațiilor vestimentare pe care le-au admirat și aplaudat, luni seara, la terasa „Transilvania”. Cât le privește pe Lavinia și Csilla, ele aveau să încheie întregul examen de licență cu media 10 (zece), iar Csilla a devenit chiar șef de promoție (cu 10 curat, pe linie!).
Circiu Csilla – Dualismul
Prin colecția Dualismul – cheia echilibrului și a cunoașterii de sine,  am încercat să trag un semnal de alarmă, să acționez frâna de urgență a timpului furibund, pentru ca, pentru câteva minute, fiecare femeie să se oprească și să reflecteze asupra feminității sale. Feminitate care, poate datorită profesiei, a carierei sau a altor factori, începe să intre în penumbră în multe situații. Eu consider că acordându-și puțin timp pentru reflexie, pentru recunoașterea și scoaterea la iveală a straturilor neexploatate încă ale sufletului, fiecare femeie poate să găsească resurse noi prin care să își conserve feminitatea, e de părere Csilla.
Bobis Lavinia – Bee Honey
Colecția Laviniei este o metaforă, care prin construcție și cromatică vorbește despre o comunitate, despre un microsistem ideal și complex după care tânjim cu toții și în care vrem să evadăm. Ea ne propune o arhitectură vestimentară acceptând ca provocare ceea ce reprezintă albina și microclimatul ei în viața socială a stupului, prezentând un mesaj vizual complex în care arta decorativă prezentă în ținute, culorile contrastante și materialitatea ținutelor sunt imbinate cu arhitectura întregii colecții.
Kurtuj Mirela – Napoleoniana
Mirela a urmărit, așa după cum declară,  învierea valorii de noblețe în femeia contemporană, ca elogiu adus rafinamentului specific acelei perioade.
Am încercat să reproduc eleganța, luxul, extravaganța pe care Napoleon o  radia ca personalitate, în contextul istoric și moda specifică perioadei  într-o colecție adaptată la tendințele actuale, gata să transforme femeia contemporană într-o individualitate ce trezește melancolia grandioasă specifică începutului de secol XVIII.
Ianos Zita Klara – Moccassai
Colecția Zitei se vrea un studiu aprofundat al tribului Massai, în tot ceea ce înseamnă, simboluri, stil de viață, obiceiuri...
Un mesaj pentru îmbracămintea eco, într-o eră hipertehnologizată, în care tot mai multe vedete internaționale dau tonul nu doar în moda eco, ci în găsirea unui echilibru între tehnologia epuizantă și stilul de viață eco. Pe internet, site-uri de profil încarcă pagini întregi de îndemnuri la salvarea planetei prin renunțarea la materialele sintetice, la blană naturală și la pielea de animale: reptile, jaguar etc.
Ruja Ioana Diana– Mitologia nordică, vikingii și walkiriile
Ioana a acceptat  provocarea în special a istoriei vikingilor, așa cum sunt ei cunoscuți în istorie.
Tricot, imitație de piele și blană dau viață costumelor, într-un spectacol imaginar, în care eroii principali sunt vikingii, așa cum au fost ei percepuți de creatoare.
Bot Viorela Florina – Marilyn Monroe
Marilyn a rămas, peste ani, femeia care, doar cu o privire, impresiona o lume întreagă.
Dintre sute de femei frumoase și celebre am ales-o pe Marilyn deoarece este întruchiparea feminității, imaginea ei este expresia unei esențe de feminitate ideale, ce există în fiecare femeie.
Această lucrare urmărește  redescoperirea acelei esențe feminine ce zace în fiecare femeie, punând-o totodată în valoare cu ajutorul unor ținute feminine și senzuale.
Putyer Diana Ioana – Douăzecii furtunoși (începutul emancipării feminine)
Mesajul exprimat de colecția mea este unul intrigant, datorită capacității sale de a îmbina vechiul cu noul, hendonismul cu seriozitatea și sobritatea, competența și feminitatea. Femeia costumată în aceste ținute zâmbește ironic interlocutorului în timp ce corpul ei este unduit melodios în îmbracămintea sa parțial cuminte, parțial ispititoare.
Colecția pledează pentru o re-naștere a spiritului feminin în femeia modernă, competentă, o emancipare sufletească asemănătoare cu cea socială de acum de mai bine de optzeci de ani.
Haias Amalia Bianca – Văduva neagră
De ce văduva neagră?
Am să răspund printr-o afirmație simplă, aceea că această creatură m-a fascinat mereu prin modul său de a supraviețui.
M-am bazat foarte mult pe dominația femelei acestei specii de păianjen pentru a interpreta în colecție dominația femeii puternice, atât prin sexualitate, evidențiind formele, cât și prin transpunerea ideii de captivitate și devorarea pe care o realizează femela văduva neagră după împerechere.
Această temă este una cu scop revoluționar pentru a trezi interesul pentru studiul diverselor viețuitoare, dar și pentru a vindeca fobiile oamenilor.
Lisac Cristina – Desfrânații hippies
Cristina-neconformista este o rebelă și o autodeterminată.
Colecția sa este inspirată din fenomenul hippie, fiind încărcată de culoare și  complet accesorizată. Răzvrătită împotriva impunerilor sistemului, oricare ar fi el, Cristina a găsit modalitatea de exprimare plastică de o cromatică bogată, realizată cu pensula pe materialul textil, în mare măsură de proveniență naturală.
Ioana Silaghi – Balerina
Pornind de la balerinele lui Degas (pictorul), Ioana a realizat o colecție caracterizată prin volumetrii îndrăznețe, bogate în culoare, suprapuneri de tuluri, oferind privitorilor un original balet. Clasica rochie a balerinei este interpretată, răsturnată pe verticală, într-o propunere constructivă îndrăzneață, în care spectaculosul ținutelor pun în umbră purtătorul.
Spectacolul de modă a fost posibil grație sprijinului pe care organizatorii l-au primit din partea generoșilor sponsori: Rada Exim (Radu Pentie), Romagent Consulting–societate de brockeraj (Ovidiu Gabor), Elia Stile, Art Media, administrația Facultății de Arte Vizuale și Transilvania General Import-Export, gazda manifestării.
(Olimpia & Ovidiu)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Sărbătoare a modei universitare orădene.

Trimite email
vineri, 3 mai 2024, 17:45:36 Ora de vară a Europei de Est