Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Cursul festiv al studenților de la Drept și Științe Economice

Marți, comunitatea academică Agora a sărbătorit

Cursul festiv al studenților de la Drept și Științe Economice

Binecuvântați cu o vreme însorită, cu sufletele frumoase, deschise și romantice, pline de trăiri intense, studenții Universității Agora, de la Facultatea de Științe Juridice și Administrative și de la Facultatea de Științe Economice, s-au adunat în marele ,,amfiteatru" din curtea Universității Agora pentru cursul festiv.

Pe scenă au luat loc membrii conducerii decizionale, membrii fondatori ai Universităţii, respectiv dl prof. univ. dr. ing. Mişu Jan Manolescu, preşedintele Fundaţiei Agora, fundaţie care a înfiinţat Universitatea Agora (și Şcoala Internaţională Agora), domnia sa fiind şi preşedintele Consiliului de Administraţie, şi doamna profesor univ. dr. Adriana Manolescu, decan fondator şi preşedinte al Senatului universitar; alături s-au aflat dl rector, prof. univ. dr. Ioan Dzițac, doamna prorector, conf. univ. dr. Gabriela Bologa (dar și decan de an al studenților de la Științe Economice), dl lector univ. dr. Casian Butaci - decanul Facultății de Științe Economice, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu - director al departamentului de Științe Sociale, conf. univ. dr. Ramona Mihaela Urziceanu, cancelar, lector univ. dr. Liviu Lascu - decan de an al studenților de la Facultatea de Științe Juridice și Adminstrative, precum și șefii de promoție de la cele patru specializări: Drept și Poliție locală, Management, respectiv Contabilitate și informatică de gestiune.
,,Să luptați, să fiți valoroși și să schimbați această țară"
Conform tradiției, decanii de an, decanii de suflet ai studenților și-au expus prelegerile; domnul procuror Liviu Lascu și-a ales ca subiect ,,Acordul de recunoaștere a vinovăției", tocmai pentru că  este o instituție foarte nouă în peisajul dreptului procesual penal din România, după cum avea să sublinieze domnia sa, iar doamna prorector Gabriela Bologa, adresându-se viitorilor economiști și manageri, a făcut o radiografiere a stării economice europene, a Uniunii economice și monetare, cu trimitere la Legea 77/2016, Legea privind darea în plată, sfătuindu-i pe absolvenți să fie corecți și demni, îndrăzneți și eficienți la locul de muncă, sinceri cu ei înșiși, muncitori și responsabili. Anterior, dl procuror Liviu Lascu, analizând cele două tipologii extreme de studenți (îndrăzneți și demotivați), i-a sfătuit pe absolvenții agoriști să evite să intre în marea masă a mediocrității și să facă lucrurile de așa manieră încât să nu le fie rușine de ei înșiși; să lupte, să fie valoroși și să schimbe în bine România.
,,Să învățăm și din greșelile altora și să nu le repetăm"
În acest cadru festiv, domnul rector Ioan Dzițac a mulțumit colegilor universitari pentru realegerea sa ca rector, iar pe studenții agoriști i-a felicitat pentru realizări (rezultatele de excepție obținute la Institutul Național de Magistratură și la Simpozionul național BACStud, participare la Școala de vară din China...), motive de mândrie pentru comunitatea academică Agora. Ca cel mai ,,bătrân" dintre universitari, dl rector și-a permis și un sfat pentru absolvenți, având în vedere că greșeala este omenească și că toți greșim în viață, mai mult sau mai puțin, trebuie să ținem cont și de rolul educativ al greșelii: ,,E bine să învățați din propriile greșeli, aceasta fiind cea mai temeinică învățătură; dar viața-i prea scurtă ca să învățăm doar din propriile greșeli, să învățăm și din greșelile altora și să nu le repetăm".
,,V-ați stabilit un ideal, urmați-l. Dezvoltați-vă spiritul practic!"
La sărbătoarea comunității Agora, distinsul președinte Mișu-Jan Manolescu a făcut o radiografiere a generației de față, exprimându-și încrederea că absolvenții agoriști nu vor îngroșa marea masă a mediocrității. În ideea  argumentării (motivării) optimismului, încrederii în generația de față, domnul președinte a readus în atenție cazul studenților economiști antreprenori de succes care au obținut finanțare pentru planurile proprii de afaceri premiate în cadrul proiectelor europene derulate de Fundația Agora, iar ca o noutate ,,fierbinte'', le-a dat de veste că Agora a devenit Centru de testare Cambridge.
,,Vorbind la sfârșit, auditoriul te stimulează să fii concis, a spus președintele Senatului universitar, doamna profesor univ. dr. Adriana Manolescu, în intervenția domniei sale. V-ați stabilit un ideal, urmați-l. Dezvoltați-vă spiritul practic care să vă stimuleze în a găsi soluții să nu abandonați acest ideal de dezvoltare a carierei. Dacă este drept drumul pe care l-ați ales sau alte drumuri, alte idealuri pe care le veți avea în viață, dacă este drept obiectivul dumneavoastră, nu-l lăsați pentru nimic, nu vă abateți de la realizarea lui. Perseverența înseamnă în carieră nu numai să vă realizați obiectivele, ci și să mulțumiți prin realizarea lor, să mulțumiți celor care v-au stat alături. Nu uitați să fiți recunoscători pentru tot ce ați realizat prin forțele proprii! Eu sunt recunoscătoare comunității academice Agora care ne-a adus aici și care încearcă să-și manifeste recunoștința. Mulțumesc tuturor", a spus în încheiere doamna președinte Adriana Manolescu.
Vorbind în numele studenților de la cele patru specializări, șefii de promoție (Iambor Stela Emilia - specializarea Drept, Cotuna Denisa Mihaela - Poliție locală, Buda Denisa - Management și Csorjan (Racz) Monika - Contabilitate și informatică de gestiune) au mulțumit cadrelor didactice, comunității Agora și părinților pentru tot sprijinul acordat în formarea lor profesională, dar și colegilor pentru buna relaționare și prietenia legată în anii studenției. La rândul lor, șefii de promoție au fost felicitați de către doamna director Alina Angela Manolescu și dl decan Casian Butaci, care le-au înmânat plachete onorifice. De asemenea, în semn de înaltă prețuire au fost înmânate plachete onorifice distinșilor profesori: domnului prof. univ. dr. ing. Mișu Jan Manolescu, doamnei prof. univ. dr. Adriana Manolescu, domnului prof. univ. dr. Ioan Dzițac, doamnei conf. univ. dr. Gabriela Bologa, domnului lector univ. dr. Casian Butaci, doamnei conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu și domnișoarei conf. univ. dr. Ramona Mihaela Urziceanu.
S-a citit catalogul, iar studenții au fost felicitați pe rând de către îndrumătorii de an, lector univ. drd. Boșca-Rath Laura Dumitrana și conf. univ. dr. Judeu Viorina.
La sărbătoarea absolvenților agoriști, ultimul cuvânt l-au avut artiștii, membrii Grupului artistic Agora, cele patru soliste de top: Carmen Stoica, Alexandra Broinaș, Cristina Romocea Cociuba și Andrada Breb, precum și Radu Tîrb - la vioară și Alexandra Tîrb - la orgă, care ne-au emoționat în felul lor, prin mesajul sublim al muzicii, ofrandă adusă sărbătoriților zilei și comunității academice Agora.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (151 de poze), accesați Galeria foto: Cursul festiv al studenților de la Drept și Științe Economice. 

Trimite email
joi, 25 aprilie 2024, 02:28:37 Ora de vară a Europei de Est