Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

,,Cel mai important lucru în 2016 a fost finalizarea Campusului școlar”

Reparațiile capitale și curente în 2016

,,Cel mai important lucru în 2016 a fost finalizarea Campusului școlar”

Finalizarea Campusului școlar, construit de Primăria Oradea (în apropierea Bibliotecii Județene ,,Gheorghe Șincai" pentru a găzdui Colegiul Economic ,,Partenie Cosma" și Liceul Tehnologic Sanitar ,,Vasile Voiculescu" - n.n.) a fost cel mai important lucru în 2016, după cum ne-a declarat doamna ing. Benyovszki Tunde, director executiv adjunct al Administrației Imobiliare Oradea.

,,Cele 3.600.000 de lei folosite pentru finalizarea Campusului școlar ne-au luat mai mult de jumătate din bugetul alocat pe tot anul, pentru investiții, care se cifrează la 6.035.070 de lei. Dar trebuie să recunoaștem că este o investiție deosebită, o premieră. Este prima școală nou construită în Oradea după 1989, ceea ce a însemnat până la urmă un sacrificiu material, dar trebuia să ne respectăm angajamentul asumat în luna decembrie anul trecut.
Tot în acest an am avut de plătit sistemul voltaic de la Grădinița Nr. 56, chiar dacă lucrarea a fost finalizată și recepționată în 2015. Vorbim apoi de finalizarea reparației capitale la Școala Gimnazială Nr. 16, prin asfaltarea curții și finalizarea reparației capitale la sala de sport a Colegiului Național ,,Emanuil Gojdu", cu fațada exterioară, lucrare ce a însumat 702.630 de lei (cu TVA). De asemenea, am finalizat reparația capitală la grupurile sanitare de la Colegiul Național ,,Iosif Vulcan", în corpul central și în cel de pe Str. Iuliu Maniu Nr. 46. Acum este în lucru fațada la Colegiul Tehnic ,,Traian Vuia".
Pe lângă Campusul școlar (care, în final, va deservi doar Colegiul Economic ,,Partenie Cosma", după cum ne-a precizat interlocutorul nostru), la capitolul investiții, au mai fost cuprinse lucrări de asfaltare a patru curți, la trei școli gimnaziale, Nr. 16, ,,Ion Bogdan" (structură a Școlii Nr. 11) și Juhasz Gy. - Szacsvay, precum și la Lic. T. ,,Lucian Blaga", consolidare clădire la C.N. ,,Mihai Eminescu" și sala de sport de la ,,Gojdu", despre care am vorbit.
1.504.420 de lei pentru reparațiile curente
Din cele 15 obiective prevăzute la capitolul reparații curente, au fost finalizate deja trei lucrări: refacerea gardului de la Grădinița Nr. 23, care o desparte de Spitalul Nr. 1; zugrăvirea unei săli de clasă și a unui grup sanitar la Liceul de Arte, precum și zugrăveli la Colegiul Național ,,Emanuil Gojdu", la sala 126, prin eliminarea unui perete și unirea a două încăperi.
Celelalte reparații curente prevăzute a fi efectuate la grădinițele nr. 20, 30, 46, 53 și 54, Creșa Nr. 11, la școlile gimnaziale nr. 11, ,,Oltea Doamna", ,,Ioan Slavici" și ,,Dimitrie Cantemir", la C.N. ,,Iosif Vulcan" și Liceul Teoretic ,,Ady Endre" se vor rezolva în acord cu conducerile unităților de învățământ, fără a afecta desfășurarea procesului de învățământ. ,,La ,,Iosif Vulcan" și Grădinița Nr. 54, avem lucrări de împrejmuire, care nu pun probleme; la Grădinița Nr. 53 se va reface instalația electrică. Dar și în acest caz vom găsi soluții; așa cum am procedat la Grădinița Nr. 20, lucrând pe tronsoane".
Licitațiile din iunie s-au făcut în august, on line
Vă veți întreba, probabil, stimați cititori, așa după cum am întrebat și noi: de ce nu s-au făcut zugrăveli, împrejmuiri și refacerea instalației electrice... cât a fost vara de lungă (și de fierbinte)?
Ni s-a răspuns punctual că schimbarea legislației a dat peste cap organizarea licitațiilor.
,,Schimbându-se legislația, ne-am trezit cu o premieră: licitațiile din iunie s-au făcut în august, on line. Așa încât a trebuit să ne adaptăm noilor cerințe. După semnarea contractelor cu firmele câștigătoare, se predau amplasamentele și se discută cu unitățile de învățământ modalitatea de efectuare a lucrărilor în funcție de condițiile specifice, concrete din teren. Pentru Grădinița Nr. 53, contractul este semnat, iar firma câștigătoare (S.C. CONPILA S.R.L.) va începe să lucreze de luni, 12 septembrie, dar vorbind cu conducerea grădiniței, sperăm să începem primul tronson vineri, 9 septembrie", a conchis doamna director Benyovszki Tunde.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Cel mai important lucru în 2016 a fost finalizarea Campusului școlar”.

Trimite email
sâmbătă, 21 septembrie 2024, 03:56:21 Ora de vară a Europei de Est