Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Trei zile de sărbătoare la Marghita

Vineri, sâmbătă și duminică (26 - 28 septembrie)

Trei zile de sărbătoare la Marghita

A intrat în tradiție ca în zilele de weekend ale sfârșitului de septembrie să găsească municipiul Marghita în sărbătoare. Altfel spus, vineri, sâmbătă și duminică, locuitorii municipiului Marghita, cu mic cu mare, sărbătoresc Zilele Marghitei.

Mesajul primarului Dorel Talpoș
Clădit pe istoria de secole a unui vechi târg, orașul nostru s-a dezvoltat an de an, prin hărnicia oamenilor de aici, români și maghiari împreună. Cunoscută pentru prietenia și armonia interetnică, comunitatea noastră devine din ce în ce mai durabilă, mai ales în contextul noii structuri europene. O comunitate durabilă este cea care deține controlul asupra procesului de dezvoltare, a deciziilor pe care le elaborează și le adoptă, asigurând durabilitatea la nivel local. Comunitățile durabile prosperă pentru că populația lucrează în colaborare și parteneriat pentru îmbunătățirea calității vieții. Comunitatea durabilă utilizează resursele proprii pentru a asigura necesitățile generațiilor actuale, asigurând, în același timp, resursele necesare pentru generațiile  viitoare.
Așa facem și vom face noi la Marghita. În acest sens, prioritățile administrației locale sunt canalizate în direcția îmbunătățirii calității vieții locuitorilor orașului, a infrastructurii, a serviciilor, creșterii siguranței locurilor de muncă, creării de facilități pentru petrecerea timpului liber, pentru integrarea Marghitei în structurile regionale, naționale și europene.O dată pe an, la finele lunii septembrie, locuitorii Marghitei au parte de o sărbătoare specială: Zilele Marghitei. Și în acest an, primăria, cu sprijinul celorlalte instituții publice, a pregătit pentru dumneavoastră un ansamblu de momente diverse – artistice, culturale, sportive și de agrement. Am plăcerea să vă invit să participați la aceste momente, în zilele de 27 și 28 septembrie, când sărbătorim 41 de ani de la declararea Marghitei oraș.
Programul manifestărilor
Vineri  26 septembrie
17.00  - Vernisajul expoziției de icoane pictate pe sticlă și desene artistice (la primărie, în biroul nr.16, parter, organizator, Colegiul Național ”Octavian Goga);
17.00 - Vernisajul expoziției de pictură, grafică și sculptură a Comunității de creație ”IPP ART”, a pictorului Zelina Jozsef (la Catedrala romano-catolică ”Arpadhazi Szent Margit”, organizator, clubul foto ”Helios”).
Sâmbătă,  27 septembrie
18.00 – Deschiderea oficială ( pe scena din centrul municipiului); premierea olimpicilor de la gimnaziu (organizator, clubul Kivanis Marghita); premierea cuplurilor care au împlinit 50 de ani de căsătorie; recital - grupul de chitariști.
Programul cultural
10.00 –”Ocrotiți natura” (vernisajul expoziției de fotografii și lucrări ale elevilor, la Școala cu clasele I-VIII, etaj 1);
12.00 – ”Mâini harnice” - lucrările copiilor marghiteni în tabăra de la Șinteu (la Casa de cultură);
13.00 – Simpozion științific (organizat de prof. Asăvoaie Carmen, la primărie, în  sala de conferințe);
13.00 –”Spune NU DROGURILOR”- prezentarea campaniei antidrog (prof. Sas Marcel, C. N. ”O. Goga”, la primărie - în sala de conferințe);
14.00 – ”Schimbă-te, violența nu mai e la modă!”- acțiune de promovare a nonviolenței în școală, organizată de prof. Papp Camelia, Grupul Școlar Agricol ”Horea”( la primărie – în sala de conferințe);
Program artistic:
10.00 - ”Tombola prieteniei” (organizată de clubul Kivanis Marghita în parcul din centrul orașului);
10.00 – Workshop-Break Dance (în sala de sport  - stadion);
15.00 – Formații artistice locale - dansuri populare maghiare, dansuri moderne cu trupele: Smile Girls, Cleavers, Break Dance, soliști de muzică ușoară (pe scena din centrul municipiului);
17.00 – Concert rock cu trupa Speditio-Kiskoros Ungaria (pe scena din centrul municipiului);
17.30 – Grupul de copii VIVERE din Oradea (scena din centrul municipiului);
19.00 – Muzică ușoară cu Teodora Broinaș( Oradea), Anita ( Megastar) Bogdan;
19.30 – Dans sportiv - trupa Control Dance (Săcuieni);
20.00 – Concert live  - Talisman (București);
21.15 – Concert live - R-GO (Budapesta);
22.30 – Concert Reflex (București);
23.00 – Discotecă.
Program sportiv:
9.00 - Campionat de fotbal-liceeni, meci de handbal; campionat de tenis de masă (organizat de C.N. ”O. Goga”,la sala de sport a C.N. ”O. Goga”);
10.00 - Demonstrație de judo (la Clubul Copiilor);
10.00 - Concurs de șah (la Casa de Cultură Marghita);
10.00 - Campionat de cărți (Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor);
10.00 - Fotbal - copii (la Stadionul municipal);
10.00 – Concurs de tenis de câmp (la stadion);
10.00 – Concurs de desene pentru copii ( la sediul U.D.M.R.);
11.00 – ”Educația rutieră” - concurs de îndemânare cu bicicleta (la școala, parc);
11.00 – Demonstrație de karturi (pe strada Horea);
12.00 – Concurs de biciclete pentru copii (pe strada Horea);
12.00 – Expoziție columbofilă (în incinta pieței agroalimentare, pe strada Nicolae Bălcescu);
16.30 – Demonstrație de karate (pe scena din centrul municipiului).
Duminică,  28 septembrie
Program cultural:
10.00 - ”Proiecte mari de la cei mici - Orașul meu în viitor” - concurs de desene pe asfalt, organizat de clubul Kivanis Marghita (în fața sediului B.C.R.);
12.00 – Concert de cântări bisericești (la Catedrala Ortodoxă);
15.30 – Concertul Filarmonicii Populare Maghiare ”Nagyvarad” (pe scena din centrul municipiului);
16.00 – Expoziție de literatură creștină, organizată de Biserica Penticostală ”Salem”(la sediul bisericii Penticostale ”Salem”);
17.00 – Concert de muzică corală cu fanfara Bisericii Baptiste Maghiare (la sediul bisericii Baptiste Maghiare);
18.00 – Concert de muzică corală, organizat de Biserica Penticostală ”Salem”(la sediul bisericii Penticostale ”Salem”).
Program artistic:
10.00 - ”Varietăți bihorene” festival-concurs (la Casa de Cultură);
16.30 – Folclor românesc: dansuri și cântece populare (prezentate de elevi de la Colegiul Național ”O. Goga”); obiceiuri tradiționale și dansuri populare (prezentate de elevi de la Grupul Școlar Agricol ”Horea”), soliști vocali: Ciprian Scurt, Lenuța Moisa și Marcel Varodi; concert de muzică populară bihoreană (pe scena din centrul municipiului);
17.00 – Recital de muzică populară, cu solista Sava Negreanu Brudașcu (pe scena din centrul municipiului);
18.30 - Invitat special, Cristian Pomohaci ( pe scena din centrul municipiului);
19.30 – Muzică etno, cu solistul timișorean Ghiță Muntean (pe scena din centrul municipiului);
20.00 – Concert live - Roy&Adam, din Budapesta (pe scena din centrul municipiului);
21.00 - Concert live - trupa Compact, din București (pe scena din centrul municipiului);
22.00 – Focul de artificii (în centrul municipiului);
22.30 – Discotecă.
Program sportiv:
10.00 – ”Poliția mereu în slujba cetățeanului” - Poliția municipiului Marghita prezintă echipamentele tehnice din dotare (pe strada Horea);
10.00 - ”Desfășurarea de luptă la motopompă” – o prezentare demonstrativă, cu detașamentul de intervenție al pompierilor din Marghita (pe strada Horea);
10.00 - Concurs de șah (la Casa de Cultură Marghita);
10.00 – Concurs de tenis de câmp ( pe stadion)
10.00 – Concurs de îndemânare auto (pe strada Horea);
13.00 – Concurs ”Cel mai puternic om” (pe strada Horea);
15.00 – Motocros - demonstrație de motociclism, cu motocicliști din Ungaria (pe strada Horea).

Trimite email
joi, 2 mai 2024, 11:37:56 Ora de vară a Europei de Est