Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Manifestări pentru toate gusturile și vârstele

Marghita, la ceas de sărbătoare

Manifestări pentru toate gusturile și vârstele

Potrivit tradiției, în acest weekend de sfârșit de septembrie, Primăria municipiului Marghita și Consiliul local au oferit locuitorilor urbei momente de relaxare și încântare de Zilele Marghitei, la cei 41 de ani de când localitatea a fost ridicată la rang de oraș.

Potrivit programului, sâmbătă și duminică (27 și 28 septembrie 2008), manifestările cultural-artistice și sportive au început la ora 10.00 și s-au încheiat, după caz, în noapte, cu o serie de concerte și discotecă. Doar programul cultural a debutat, de fapt, vineri, cu vernisajul a două expoziții, una de icoane pictate pe sticlă și desene, iar cealaltă de pictură, grafică și sculptură.
„Varietăți bihorene”, cu artiști din Marghita, Valea lui Mihai și Săcuieni
Duminică, am fost și noi părtași la bucuria celor care au simțit nevoia de a ieși în peisajul urban al Marghitei pentru câteva momente de relaxare.
Programul zilei s-a deschis cu „Varietăți bihorene”, o nouă ediție a popularului festival-concurs monitorizat de Centrul județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor (reprezentat de profesor Miron Blaga, Anca Popescu Rațiu și Aurel Moț). Pe scena Casei de Cultură din Marghita au urcat circa două-trei sute de dansatori, membri ai unor trupe și formații de dans modern, dans de societate, break dance, dansuri populare românești și maghiare, obicei de nuntă, grup de chitariști și soliști vocali de muzică populară, de la Casa de Cultură Marghita și din localitățile Săcuieni și Valea lui Mihai, după cum aveam să aflăm de la prof. Veronica Demeter, directorul instituției, gazda și moderatorul manifestării. Cei mai buni artiști au fost premiați cu diplome, precum și cu 100 de lei (RON) pe formație, pentru încurajare și stimulare. Se știe că în cultură nu se învârt banii cu lopata! Din păcate, nimeni nu e dispus (nici măcar statul) să investească prea mulți bani în cultură, și aceasta se vede de la o poștă și se simte, la scară națională.
Desene pe asfalt, cântări bisericești și demonstrații auto
În drum spre casa de cultură, am trecut în revistă tarabele cu haine, articole de artizanat, produse cosmetice, cărți de anticariat, „parcul auto” cu autoturisme de marcă, iar în fața filialei B.C.R., i-am admirat pe cei mai mici cetățeni ai municipiului într-un joc al imaginației, desenând pe asfalt cu creta colorată o lume bună, numai de ei știută, în care arta și bunul-simț merg mână-n mână, o explozie a simțămintelor și viziunilor lor artistice de moment.
La orele amiezii, după sfânta liturghie, la catedrala ortodoxă (aflată în construcție), părinții slujitori (Aurel Pop, Bogdan Pop – fiul, și părintele protopop Ioan Șugar) asistau la un recital de cântări bisericești (pricesne). În fața bisericii, doi crai cu stea în frunte urmau să fie botezați. Să știe tot poporul că de Ziua Marghitei, duminică, 28 septembrie 2008, s-au botezat întru Domnul Fabritzio-Andrei Mario Bereteu și Kiss Andrei-Marian.
Într-o asemenea zi, era greu să dai de primarul Dorel Talpoș. Normal și firesc, l-am căutat la primărie, deși eram convinși că nu va fi la împărăție. Acolo, am dat de cei desemnați să răspundă la telefoane și să dea relații legate de programul zilei (consilier Liliana Mierea, inspector Anca Boșca și referent Ramona Demeter). Cea mai încântată se situație, și de prezența noastră părea a fi Roxana-Andreea (de 4 ani și 4 luni), care povestea cu păpușa despre toate cele văzute prin orașul aflat în sărbătoare. Auzind că domnul primar urmează să treacă pe la primărie, l-am așteptat pentru a-l saluta și felicita. Discutând cu gazdele despre Zilele Marghitei, am aflat despre prezența la manifestări a viceprimarului și a doi consilieri din Kiskoros, oraș din Ungaria, înfrățit cu Marghita.
Din imediata vecinătate a primăriei răzbăteau până la noi zgomote asurzitoare produse de motoarele turate ale autoturismelor și motocicletelor aflate în cursă încât, ne-au scos și pe noi în stradă. În strada Horea, se desfășura un concurs de îndemânare pentru conducătorii auto (slalom printre jaloane), urmat de o demonstrație de motociclism.
Pe scena amenajată din centrul orașului începuse programul folcloric, deschis de formația de dansuri populare a Filarmonicii orădene, secția maghiară, iar pe terenul „Dodo Pro Tenis” se desfășurau ultimele meciuri de tenis de câmp. Aici aveam să o cunoaștem pe profesoara Teodora Demeter (profesor de educație fizică și sport la Lic. T. „Lucian Blaga” și Școala cu clasele I-VIII nr. 11 din Oradea) și pe două dintre elevele sale medaliate (Daria Erdei, din clasa a III-a A și Iulia Rojan, din a II-a E, step by step). La Marghita, Teodora inițiază copiii și tinerii în tenisul de câmp, având la activ un lot de circa 30 de tenismeni (cu vârsta cuprinsă între 4 și 35 de ani), între care mulți medaliați. Chiar de ziua Marghitei, ea a ținut să-i premieze pe câțiva dintre ei.
Sava Negrean Brudașcu, Cristian Pomohaci, Ghiță Muntean...  
Revenind de la arena de tenis, ne-am postat în preajma scenei amenajate în centrul municipiului pentru a urmări programul folcloric. După dansatorii maghiari orădeni au urmat dansatorii și „nuntașii” de la Grupul Școlar Agricol „Horea” din Marghita, cu obiceiul lor de nuntă, pe care l-au prezentat, de dimineață, în cadrul festivalului-concurs „Varietăți bihorene”. Lumea se adunase în număr remarcabil în fața scenei în așteptarea îndrăgiților soliști de muzică populară Sava Negrean Brudașcu, Cristian Pomohaci și Ghiță Muntean.
Până atunci, organizatorii au aruncat în luptă îndrăgiți rapsozi bihoreni: Emilia Borza Șugar, Cornelia Covaciu, Voichița Mihoc, Cornel Borza și Lenuța Moisa.
O dată cu lăsarea serii, generația în blugi aștepta o schimbare de registru, concertele live cu Roy & Adam (din Budapesta) și Compact (din București), focul de artificii și discoteca.
La lăsarea cortinei, organizatorii vor fi răsuflat ușurați de povara responsabilităților, și mulțumiți, de ce nu, de reușita manifestărilor. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Manifestări pentru toate gusturile și vârstele.

Trimite email
joi, 2 mai 2024, 15:30:26 Ora de vară a Europei de Est