Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

O carte cu sonete dedicate vârstnicilor „Manifest contra morţii”

Vineri, cu prilejul Zilei Senectuţii,

O carte cu sonete dedicate vârstnicilor „Manifest contra morţii”

Fiecare nouă carte este un prilej de bucurie, asemeni unui copil nou-născut, înzestrat cu haruri care îl fac unic şi de neînlocuit. Apariţia cărţii cu sonete dedicate vârstnicilor „Manifest contra morţii", aparţinând poetei Mihaela-Maria Dindelegan, va fi sărbătorită alături de adresatarii acestora, cu prilejul Zilei Senectuţii, vineri, 30 septembrie 2016, de la ora 18.00, la Sala „Florica Ungur".

Publicul se va putea bucura de o carte tumultuoasă, cu profunde idei de viaţă, cu o analiză dramatic de sinceră asupra existenţei umane, dar şi cu realităţi ideatice care vor fi oferite în dar, prin acest volum, participanţilor la manifestare. Prezentăm în continuare o scurtă analiză asupra cărţii, făcută de poetul şi scriitorul dr. Lucian Munteanu, cel care îşi semnează volumele cu numele Noru Silvan.
„Îndelungata mea experiență de viață socială mi-a permis - de fapt m-a obligat chiar - să îmi statuez câteva principii de conduită... Unele dintre acestea se regăsesc și în creațiile literare ale poetei Mihaela Maria Dindelegan. Asta dovedește un adevăr: cunoașterea prin poezie este incontestabilă.  Ea își dovedește nu numai veridicitatea, ci și faptul că poeții se apropie de esență prin metode artistice la fel de valabile ca și cele ale științelor.
Este cazul autoarei ultimului volum de sonete Manifest contra morții dedicat Senectuții. Care este definită chiar în sonetul introductiv ,,Senectutea-i un loc unde omul învață/Să trăiască atent, să primească povață".
Cele 96 de sonete cuprinse în cartea oferită, cu multă generozitate, cititorilor, de Mihaela Maria Dindelegan (despre care cineva a afirmat că s-a măritat cu poezia!), cuprind un florilegiu tematic de abordări: de la trăirile proprii la empatia pentru ambientul social  și de la apeluri țintite spre dublă implicare sentimental/rațională în treburile cetății până la minuțiozitatea cu care disecă viața deloc simplă a celor ce trăiesc aureolați de verticalitatea socratică. A celor pentru care etica este o practică morală curentă, alături de religie.
Toate afirmațiile de mai sus sunt ,,argumentate" în sonetele cuprinse în Manifest. Lectura va devoala cititorului o plăcută surpriză: calitatea prozodică a sonetelor a ajuns la o cotă înaltă, care dovedește strădania poetei de a încerca să ne atragă spre domeniile poematice și prin perfecțiunea formei. De pildă: ,,Cum aveți tot mereu harul sfânt de-a fi blânzi" (Părinților bătrâni).
În cetatea orădeană sărbătorirea Zilei Senectuții devine de fiecare dată ocazia doritei armonii între tineri și vârstnici. Pentru că după ce ajungem să ne câștigăm armonia sinelui, dorita armonizare cu ambientul social devine mai puțin anevoioasă...
Idealul suprem, Armonizarea cu Divinitatea nu trebuie să coincidă cu moartea fizică. Amin!"
Dr. Lucian Munteanu (alias Noru Silvan)
 
Ca o frunză pe ram

Peste ninsele crengi se mai scutur-o mână
Şi se-nşiră uşor printre degete moi
O căldură ce vrea peste pom să rămână,
Să mai picure-n el amintirea cu voi.
 
V-aţi născut să trăiţi tot mereu laolaltă,
Ca o frunză pe ram, să te legeni cu el,
Să te ţină pe braţ, tu să-i dai seva toată
Şi nicicând să nu fiţi separaţi, chiar defel.
 
Azi te uiţi pe pământ, viaţa ta e căzută,
El e gol şi pustiu, străjuind un abis,
Peste creştetul sur vine noaptea cea mută
Şi vă pierdeţi tăcând, c-aţi uitat al vost vis.
 
V-aţi iubit vreodat'? Primăvara-i în toate
Şi să-nvie ce-i mort a ei forţă mai poate!
(sonet din volumul „Manifest contra morţii")

Trimite email
vineri, 29 martie 2024, 01:23:09 Ora standard a Europei de Est