Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Noaptea Cercetătorilor Europeni, edițía 2016

Vineri, la Sala Polivalentă a U.O.

Noaptea Cercetătorilor Europeni, edițía 2016

Vineri, 30 septembrie 2016, Universitatea din Oradea îi aşteaptă pe toţi cei curioşi la Sala Polivalentă între orele 17.00-22.00, la un eveniment inedit, Noaptea Cercetătorilor, pentru a ne bucura împreună de lumea fascinantă a ştiinţei.

În peste 250 de orașe europene și 15 orașe din România copii şi oameni mari, entuziaşti şi sceptici, vor sărbători Noaptea Cercetătorilor Europeni prin organizarea unor serii de evenimente care au ca scop apropierea publicului larg de fascinanta lume a cercetării.
Participanţii se vor bucura şi de Zona SciFUN. Aceasta este dedicată științei interactive, zona experimentelor distractive legate de știință, zona unde descoperi explorând ştiinţa prin activităţi captivante, jocuri scifun. Participanții vor experimenta și își vor testa înclinațiile spre știință.
Una dintre surprizele de anul acesta constă în organizarea a două serii de Visiting Tour, de la orele 18.00, respectiv 19.00. Cu această ocazie vizitatorii vor avea şansa de a vedea trei dintre cele mai moderne infrastructuri de cercetare de la Universitatea din Oradea.
Vă aşteptăm cu drag, copii şi părinţi, bunici şi nepoţi, studenţi şi elevi la Noaptea Cercetătorilor. Veniţi împreună cu prietenii sau cu familia! Acest eveniment reprezintă o oportunitate excelentă pentru cercetători de a se deschide şi de a se face cunoscuţi publicului larg.
Partenerii evenimentului sunt: Inspectoratul de Poliţie Județean Bihor, Jandameria Bihor, Muzeul „Țării Crişurilor", Smurd Bihor, Liceul Teoretic „Ady Endre", Cercetaşii României, Astroclub ,,Meridian O", Connectronics România S.R.L., Dekor Mania, INOE-ICIA, Cluj - Napoca, Întreprinderea Individuală Dragoş Gligor, S.C. Celestica S.R.L., Dronshop Oradea, Plexus Oradea
Sprijinul în mediatizarea activităţilor din cadrul evenimentului ne este oferit de partenerii media: Bihoreanul, Crişana, Digi24Oradea, Evenimente Oradea, Jurnalul Bihorean, OradeaPress, OviDan, Radio Transilvania, TTVOradea, Zi de Zi Oradea&Bihor.
Programul şi detalii despre eveniment pot fi găsite pe:
www.noapteacercetatorilor.eu 
https://youtu.be/5gcIEnT00_Y
https://www.facebook.com/UniversitateaDinOradea/?ref=bookmarks
https://www.facebook.com/NoapteaCercetatorilor/
Claudia Ignat
 
Programul evenimentului
 
17.00-17.30 - Deschiderea oficială
17.00-22.00 - Primirea şi înregistrarea participanţilor la Info Point şi Stand UE
17.30-22.00 - Prezentări interactive la standuri
Prezentarea rezultatelor cercetării obținute în cadrul activităților științifice derulate la nivelul facultăţilor Universităţii din Oradea;
Prezentarea activităţilor relevante în domeniul cercetării și a proiectelor de cercetare ale instituţiilor publice;
Prezentarea activităţii de cercetare a companiilor private;
Prezentarea activităţii de cercetare a școlilor din Oradea.
De la 18 și de la 19 Visiting Tour
1.Infrastructura de cercetare pentru materiale avansate - SMARTMAT care cuprinde Laboratorul dotat printre altele cu un Microscop cu Forță Atomică (AFM) precum şi un Nanoindenter, ambele de ultimă generaţie. Laboratorul este situat în campusul central al Universității din Oradea, corpul V2. Clădirea a fost renovată în întregime. Se pot realiza cercetări în ceea ce privește materialele avansate utilizând echipamente de ultimă generație pentru analiza la scară nanometrică a materialelor.
2.Infrastructură de cercetare interdisciplinară în mecatronică și clădiri inteligente - INTELBUILD care cuprinde: standuri de sisteme hidraulice și pneumatice, sistem KNX pentru clădiri inteligente, roboți mobili și sistem de achiziție pentru senzori pe fibră optică. Laboratorul este situat în campusul central al Universității din Oradea, corpul T sala 211. Suprafața acestuia este de 230 m2, fiind compus din două încăperi destinate cercetării în domeniul clădirilor inteligente. Laboratorul este echipat cu un sistem KNX pentru monitorizarea si controlul parametrilor clădirii (climatizare, iluminat, control acces). În laborator sunt realizate cercetări privind sistemele hidro-pneumatice ale clădirilor și determinări acustice și ale vibrațiilor. Totodată, sistemele disponibile în laborator asigură realizarea măsurătorilor folosind senzori cu fibră optică, pot fi elaborate sisteme de control ale actuatorilor, precum și cercetări axate pe platforme de dezvoltare, inclusiv roboți mobili.
3.Capacitatea de cercetare - dezvoltare a laboratoarelor interdisciplinare pentru tehnologii în inginerie electrică - CCDELITE, care cuprinde: Laborator Cercetare Supraconductori și Sisteme Supraconductoare (LCS); Laborator Cercetare Tehnologii cu Microunde și Procese Inovative (LCTM); Laborator Cercetare Aparatură Electrică, Sisteme de Ventilație și Tehnica Frigului (LCAVF); Laborator Cercetare Softuri Specifice Aplicațiilor Inginerești (SSAI).
19.00-21.00 SCI FUN
oJocuri interactive
oGhicitori
oConcursuri pe teme de cercetare
oAstroclub ,,Meridian Zero" (în funcție de condițiile meteorologice se va putea urmări bolta stelară cu telescopul)
21.30 Tombolă - Extragerea câştigătorilor

Trimite email
vineri, 29 martie 2024, 02:58:24 Ora standard a Europei de Est