Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

A fost dezvelită o placă în memoria lui Avram Iancu

Marți, la Oradea, pe Str. Vasile Alecsandri

A fost dezvelită o placă în memoria lui Avram Iancu

La finalul festivităților desfășurate marți, 24 ianuarie 2017, în Piața Unirii, de Ziua Unirii Principatelor Române, am fost invitați alături, pe Str. Vasile Alecsandri, la dezvelirea unei plăci comemorative.

Evenimentul a fost organizat de Societatea Cultural-Patriotică ,,Avram Iancu", Filiala Bihor, cu participarea detașamentului de onoare al Garnizoanei, a domnului prefect Claudiu Adrian Pop și a altor oficialități, precum și a unui număr însemnat de orădeni.
În deschiderea manifestării, președintele Societății, dl colonel în rezervă Grigore Bartoș, a spus: ,,Aici se așază o carte de identitate. Cartea de identitate arată unul din primele momente în care Avram Iancu a pus jos spada. El a fost avocatul ce a apărat cu spada în mână cauza românismului; înțelegând că trebuie să apere cu argumente avocățești a plecat la Viena cu căruța, iar în noaptea de 8-9 februarie 1850 a fost găzduit în această casă (pe atunci un han - n.n.), unde a fost primit cu un entuziasm extraordinar de autorități și popor. O carte de identitate are foarte puține cuvinte, dar esențiale; voi citi ce scrie pe placă: ,,În această clădire (de pe Str. V. Alecsandri, aproape de intrarea sub Pasajul Vulturul Negru - n.n.) a poposit în 8-9 februarie 1850 eroul nostru național AVRAM IANCU în drumul său spre Viena. Autoritățile și populația Oradiei l-au primit cu respect, simpatie și admirație. (Vă citesc prima parte a testamentului său istoric, scris în 1850...)
,,Unicul dor al vieții mele fiind ca să-mi văd Națiunea mea fericită".
Societatea Cultural-Patriotică ,,Avram Iancu", Oradea, 24 iunie 2015 (Atunci trebuia să se dezvelească. E greu drumul...); sculptor C.T. Durgheu. Pentru memoria lui Avram Iancu am făcut această mică placă, dar cred că pentru români este un semn de mare valoare", a concluzionat președintele Societății, dl col. (r) Grigore Bartoș.
,,Un discret medalion"
Sculptorul Cornel Durgheu consideră lucrarea sa, realizată în urmă cu 35 de ani și donată de 2-3 ani Societății, ,,un discret medalion". Sculptorul a întrebat (și s-a întrebat): ,,De ce nu sunt pline clădirile din Oradea și din comunele județului de astfel de elemente de simbol? Cum creăm noi veșnicia?" Constatând că este vorba despre un sentiment patriotic limitat și o structură culturală joasă, a lansat o invitație la o mișcare spirituală de neam, date fiind atâte vânturi potrivnice la toate marginile nației.
,,Totul este să trăim în armonie..., ne-am săturat de dihonie!"
Adresându-se elevilor (de la Școala Gimnazială ,,Avram Iancu"), prezenți în prima linie, secretarul Societății Cultural-Patriotice ,,Avram Iancu" din Cluj, dl profesor dr. col. (r) Vasile Tutula, a făcut recurs la memoria datelor și faptelor istorice (începând cu primii unificatori de neam și țară ai Daciei, Burebista și Decebal, al doilea unificator - Mihai Viteazul; ,,despre Avram Iancu, să ne amintim de cele trei adunări de la Blaj, de pe Câmpul - Câmpia Libertății... Acolo s-a strigat în cor: ,,Noi vrem să ne unim cu țara!" Avram Iancu este primul dintre ardeleni care a cerut Universitate. Noi nu aveam Universitate în 1848-1849. În testament nu a spus Universitate, a spus Academie de drepturi, ca să ne câștigăm drepturile furate. A cerut Academie de drepturi. Ce i s-a dat lui Avram Iancu? Academie de Drept în limba maghiară în Oradea, în 1863, Academie de Drept în limba maghiară în Cluj, în 1863, în 1864, Academie de Drept în limba germană. Noi am avut prima Universitate în limba română abia în 1919...). ,,În concluzie, să-l omagiem pe Avram Iancu, să-l respectăm și să ne respectăm pe noi, cetățeni ai României, ca români, ca maghiari, ca germani, ca evrei... România este model în Europa și în Consiliul Europei privind acordarea tuturor drepturilor minorităților...Totul este să trăim în armonie, să ne înțelegem, să fim buni colegi, să ne respectăm; trebuie să fie armonie în Transilvania. Ne-am săturat de dihonie", a conchis dl profesor dr. col. (r) Vasile Tutula.
Placa a fost sfințită, s-au depus jerbe la placa dezvelită, iar elevi ai clasei a III-a C de la Școala Gimnazială ,,Avram Iancu" (însoțiți de doamna profesor Monica Dorina Toader, de doamna director Gheorghina Bârlădeanu și de părinții elevilor) ne-au încântat cu un moment artistic emoționant, cu Anne-Mari Popovici pe post de privighetoare. Detașamentul a prezentat onorul, iar evenimentul a luat sfârșit cu o ședință foto.
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (51 de poze), accesați Galeria foto: A fost dezvelită o placă în memoria lui Avram Iancu. 

Trimite email
luni, 6 mai 2024, 05:17:40 Ora de vară a Europei de Est