Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Conducerea Universității Agora i-a adus domnului academician Florin Gheorghe Filip un cald omagiu

Vineri, cu prilejul mesei rotunde și al lansării de carte,

Conducerea Universității Agora i-a adus domnului academician Florin Gheorghe Filip un cald omagiu

Vineri, 3 februarie 2017, la sala de conferințe a Hotelului President din Băile Felix, au avut loc două evenimente, masa rotundă ,,Decizii și decidenți în sistemul de învățământ", precum și lansarea cărții ,,Computer - Supported Collaborative Decision - Making", a distinsului academician Florin Gheorghe Filip.

Profitând de ocazie, organizatorii evenimentului, conducerea Universității Agora, i-au adus un cald omagiu distinsului academician Florin Gheorghe Filip, la cei 70 de ani pe care îi va împlini în 25 iulie.
Cartea, care îi mai are ca autori pe Constantin-Bălă Zamfirescu și pe Cristian Ciurea, a fost lansată de la ora 15.00. Prezentarea a fost făcută de către dl conf. univ. dr. Ioan Buciu, de la Universitatea din Oradea, în prezența unui public avizat, cadre universitare de la Universitatea Agora și Universitatea din Oradea, cu participarea unui invitat special, dl prof. univ. dr. Petrică Pop Sitar, prorector al Universității Tehnice din Cluj-Napoca.
Masa rotundă ,,Decizii și decidenți în sistemul de învățământ", s-a desfășurat de la ora 19.00, iar în deschidere, conducerea Universității Agora i-a adus bunului lor prieten, distinsul academician Florin Gheorghe Filip, un sincer și cald omagiu. La masa rotundă au participat și cadre universitare de la Universitatea ,,Aurel Vlaicu" din Arad, universitate care va găzdui astăzi (luni, 6 februarie) simpozionul științific omagial dedicat dlui academician Florin Gheorghe Filip.
Trebuie spus dintru început că dl academician Florin Gheorghe Filip se bucură de o prețuire aparte în familia universitarilor agoriști, grație sprijinului substanțial și constant acordat acestei tinere universități particulare încă de la începuturile sale, când nu avea încă un drum definit și nici un nume pe piața universitară din România. Plini de recunoștință, universitarii Agorei aveau să-l răsplătească pe distinsul academician, imediat după acreditare, cu cel mai înalt titlu academic onorific, domnul academician devenind în 2012 primul Doctor Honoris Causa al Universității Agora.
Cel mai tânăr membru corespondent al Academiei Române
În cadrul unei prezentări emoționante, domnul rector Ioan Dzițac a făcut o incursiune în Laudatio în ceea ce-l privește pe distinsul invitat și sărbătorit, punctând câteva repere esențiale ale vieții și activității domnului academician Florin Gheorghe Filip.
Născut în 25 iulie 1947, la doar 44 de ani, în 1991, dl academician devenea cel mai tânăr membru corespondent al Academiei Române, iar la 52 de ani, ajungea membru titular. ,,Poate că e singurul din istoria Academiei Române care a devenit membru corespondent la 44 de ani. ,,Să recunoaștem că e un lucru extrem de rar în lumea nemuritorilor, cum sunt numiți academicienii, în sensul că ei rămân în istorie. Timp de 10 ani, a ocupat funcția de vicepreședinte al Academiei, iar din 2010, de șapte ani, este președinte al secției de Știința și Tehnologia Informației a Academiei Române, făcând parte din prezidiul Academiei", a precizat dl rector. Au fost trecute în revistă pe baza Laudatio și a unui bogat CV, contribuțiile distinsului academician (200 de articole științifice, 50 de proiecte științifice de anvergură, 60 de conferințe naționale și internaționale), titluri, premii, distincții și medalii naționale și internaționale.
,,Intuitiv, generos și catalizator"
,,Dacă am fi întrebați care sunt primele trei cuvinte-calități care îl definesc pe domnul academician, am spune fără ezitare: intuitiv, generos și catalizator. Știe să intuiască un tânăr cercetător; foarte mulți cercetători s-au format la umbra domniei sale, a condus multe colective de cercetare, instituții academice; este plin de modestie, nu știe ce este invidia; acordă ajutorul cu generozitatea caracteristică marilor spirite. Pe unde a trecut s-a comportat tocmai precum un catalizator, precipitând multe reacții benefice. A ajutat fără să aștepte răsplată. Noi, ca Universitate, știm asta cel mai bine, și nu putem fi decât mândri că avem un asemenea prieten. De aceea, profitând de prezența domniei sale în mijlocul nostru, suntem fericiți să-i aducem, astăzi (vineri - n.n.) un modest omagiu", a conchis domnul rector Ioan Dzițac.
,,Mă onorează și mă copleșește, totodată, relația de prietenie cu domnul academician"
A spus, la începutul intervenției sale, dl prof.  univ. dr. ing. Mișu Jan Manolescu, președintele Consiliului de administrație al Universității Agora. ,,E foarte greu în ziua de azi să cunoști un om de o asemenea talie, fără să ai niciun grad de rudenie, și fără interes de nicio natură. E foarte greu să găsești un om să ajute un colectiv tânăr, aflat la începuturi, și la marginea extremă a României, departe de Capitală". Domnul președinte a rememorat acele începuturi în care dl academician s-a dovedit un pilon cu greutate în susținerea tuturor demersurilor întreprinse, de la conferințele internaționale la revista de top 100 (loc. 93) mondial, cotată ISI, a Universității Agora. O altă revistă, cea de Drept, aflată și ea în circuitul internațional, cunoaște o ascensiune fericită, fiind singura revistă juridică aflată în Biblioteca Universității Stanford. ,,Având vii în memorie toate eforturile depuse în susținerea noastră, astăzi, dorim să-i mulțumim cu profundă recunoștință domnului academician Florin Gheorghe Filip, care peste câteva luni va avea de 10 ori cei 7 ani de-acasă", a concluzionat dl președinte Mișu Jan Manolescu.
,,Am avut șansa să-l cunoaștem datorită modestiei domniei sale"
,,În cuvântul meu doresc să stărui asupra modestiei domnului academician, a spus președintele Senatului universitar, doamna profesor univ. dr. Adriana Manolescu. Așa cum multe genii, în varii domenii, se ridică și ajung să fie cunoscute prin modestie, așa și noi am avut șansa să-l cunoaștem datorită modestiei domniei sale pentru că a considerat că un profesor de matematică-informatică (dl prof. Ioan Dzițac - n.n.) de la Oradea merită atenție și sprijin în organizarea unei conferințe internaționale. Dacă noi spunem că suntem prieteni cu domnia sa, aceasta se datorează faptului că domnia sa s-a deschis față de noi și ne-a acordat această șansă. Fără să părem lipsiți de modestie, vom spune că o dată domnul academician Florin Gheorghe Filip ne-a mărturisit că apreciază la noi dinamismul". Doamna președinte a mulțumit pentru sprijinul acordat prin conferințele desfășurate în susținerea specializării Informatică economică, iar mai nou se arată interesat în promovarea unei noi specializări, Securitatea informației. ,,Eu îmi doresc ca flacăra interioară, energia domnului academician să ardă, să rămână vie și să se răspândească, să se distribuie, să degaje căldură și către noi, cât mai mult, să primim cât mai multe cărți. E cât se poate de frumoasă această menire care v-a fost dată să o aveți pe acest pământ, domnule academician", a spus, în încheiere, doamna președinte Adriana Manolescu.
Destăinuiri la ceas de seară
,,Când v-am văzut prima oară, aveați lacrimi în colțul ochilor, erați în prezidiul unui curs festiv. Știindu-vă un mare om, aplecat asupra studiului, ne-ați demonstrat să sunteți de o sensibilitate cum eu personal n-am văzut la un om de talia dumneavoastră" - dna prorector Gabriela Bologa.
,,Destinul meu profesional nu pot să-l desprind de Universitatea Agora, de anumiți oameni deosebiți care în momentele de cumpănă m-au ajutat să aleg direcțiile importante. Domnul academician a fost unul dintre cei care m-au promovat și mi-au dat aripi. În 2009, dl academician mi-a propus să colaborez într-un proiect al Academiei Române pe care îl coordona, intitulat ,,Strategia României pe următorii 35 de ani". În urmă cu doi ani, mi-a propus să intru într-un alt proiect strategic al Academiei Române, în care chiar mi-a încredințat coordonarea unui subdomeniu. Pentru tot ce ați făcut și ați însemnat pentru mine, stimate domnule academician Florin Gheorghe Filip, primiți înalta mea prețuire și profundă recunoștință", a spus doamna decan Elena Ana Iancu.
,,Vă admir, domnule academician și vă apreciez pentru apărarea fermă a valorilor naționale românești; chiar vă prinde bine atunci când, susținând o conferință în Aula noastră, vă aflați pentru moment între cei doi domnitori, Mihai Viteazul și Alexandru Ioan Cuza, ca cel care iubește necondiționat România. Și mie ați reușit adesea să-mi furați câte o lacrimă" - dl decan Casian Butaci.
,,Lumea se face mai bună cu astfel de oameni"
La masa rotundă au fost prezenți și trei universitari de la Universitatea ,,Aurel Vlaicu" din Arad: doamna prof. univ. dr. Gabriela Cristescu, dl prof. univ. dr. Octavian Cira și dl prof. univ. dr. Sorin Nădăban.
Relatând un episod de la primul simpozion național de cibernetică de la Cluj-Napoca, petrecut cu zeci de ani în urmă, doamna profesor univ. dr. Gabriela Cristescu s-a oprit la previziunea care s-a rostit atunci, cum că va veni vremea când fiecare om va avea calculatorul în buzunar. ,,Îl felicit pe această cale pe domnul academician că și-a construit o viață frumoasă, folositoare, lăsând în urmă atâtea rezultate utile și oameni la a căror modelare a contribuit", a spus doamna prof. univ. dr. Gabriela Cristescu.
Dl profesor univ. dr. Octavian Cira a fost foarte scurt și cuprinzător; apreciind personalitatea și rezultatele deosebite ale distinsului academician, universitarul arădean a concluzionat: ,,Lumea se face mai bună cu astfel de oameni!"
La rându-i dl prof. univ. dr. Sorin Nădăban ne-a surprins cu câteva reflecții: ,,O să spun și eu câteva cuvinte. De fapt, am rămas fără cuvinte! Fără să exagerez, ajung pe un tărâm al nerostirii. Sunt copleșit în fața personalității domniei sale. Faptul că există astfel de oameni, pe mine mă face să sper că nu este totul pierdut în această țară, că lucrurile se mai pot schimba în bine".
,,Această Universitate (...) este cea mai aproape de inima mea din toate"
Când a ajuns la cuvânt, domnul academician Florin Gheorghe Filip s-a arătat mișcat de tot ceea ce s-a spus la adresa domniei sale și a ținut să explice câteva lucruri, între care deschiderea și apropierea sufletească de Universitatea Agora. ,,Cunoscând familia Manolescu, pe domnul profesor Dzițac, pe doamna Elena, ce mi-am zis: uite, niște oameni deosebiți! Am constatat apoi faptul că oamenii aceștia își riscă situația financiară în a crea ceva nou. Asta mi-a plăcut enorm: vor să lase o urmă frumoasă, o urmă perenă. Aceste lucruri m-au determinat să încerc să intru în această întreprindere, punând umărul la afirmarea acestei Universități care era privată. Eu cred în viitorul ei! Voi fi alături de această Universitate care este cea mai aproape de inima mea din toate. Poate mai mult decât Politehnica pe care am absolvit-o.
Viața mea a fost dedicată rezolvării de probleme
Viața mea a fost dedicată rezolvării de probleme, mărturisește distinsul academician. Noi, inginerii, căutăm să rezolvăm probleme".
Ne-a vorbit despre sarcinile importante pe care le-a primit, între care și instalarea unui calculator de 16 milioane de lei la Combinatul Siderurgic din Galați, în 1970, ca proaspăt inginer, cu un salariu de 1.100 de lei. Ne-a dat apoi detalii despre cărțile pe care le scrie numai în timpul liber. Are scoase până în prezent 12 cărți. ,,Pentru un inginer, lucrurile care rămân sunt cele care au un impact asupra vieții. Mulțumirea mea a fost că mâna mea întinsă celor de aici a fost luată și strânsă și asta a fost cea mai mare bucurie a mea în relația cu Oradea. Sunt bucuros că luni voi merge și la Arad, poate pot contribui și aici.
Dl rector a vorbit despre Academia Română. Da. Eram cel mai tânăr în Academie. Așa m-am simțit în Academie, dar și în conducerea ei, cel mai tânăr din țară. Acum mă simt cel mai bătrân, măcar că sunt cel mai bătrân. Dar am satisfacția că am lăsat o urmă sau mai multe urme, cât de cât. Voi fi fericit să mai las și alte urme. Și încă ceva: voi continua să-i ajut pe alții în măsura în care aportul meu va fi acceptat, dorit și cerut", a conchis distinsul academician Florin Gheorghe Filip.
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (55 de poze), accesați Galeria foto: Conducerea Universității Agora i-a adus domnului academician Florin Gheorghe Filip un cald omagiu.

Trimite email
sâmbătă, 20 aprilie 2024, 09:44:33 Ora de vară a Europei de Est