Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Particular şi universal în poezia Mihaelei Dindelegan

Spectacol / lansare de carte

Particular şi universal în poezia Mihaelei Dindelegan

Poeta Mihaela Dindelegan şi invitaţii ei de la Bistro Blues Caffe au transformat evenimentul lansării cărţilor „Deasupra timpului murdar" şi „Regele nebun - pilde în sonete" într-o înălţătoare sărbătoare a poeziei şi a muzicii, desfăşurată joi, 16 februarie 2017.

Este cel de-al doilea eveniment organizat sub formă de spectacol la acest început de an de către Mihaela Dindelegan, într-o formulă foarte apreciată de publicul orădean, care se poate bucura atât de lectura poeziilor cât şi de evenimentul muzical în sine.
În spaţiul ales cu grijă pentru a contribui la crearea unei atmosfere înălţătoare, s-au adunat şi de această dată mai mulţi artişti decât fuseseră anunţaţi pe afiş, dovadă că poeta reuşeşte să unească în jurul ei numeroase valori ale vieţii culturale şi sociale bihorene. Versurile Mihaelei au fost puse în valoare prin interpretarea artistului Sebastian Bărbălan de la Experiment. Teatru. Clandestin, a profesoarei de teatru Otilia Bejan, fostă studentă a formatorului Bărbălan, a actorului Emil Sauciuc de la Teatrul „Regina Maria", şi a mai tânărului actor Răzvan Marchiş. Lor li s-a alăturat autoarea, prin suflul căreia poeziile au prins şi mai multă viaţă, într-o curgere sensibilă dar şi tumultuoasă de simţăminte şi trăiri lirice. Esenţa celor două volume cu versuri a fost transpusă de poetă într-un sonet creat special pentru această lansare:
 
Cu braţ de flori ieşii în calea voastră
Să vă îmbăt prin binele din mine,
Mărinimie sinceră-am în glastră
Şi slava ei cu versul se-ntreţine.
 
Păşim prin timpuri grele de-ntuneric
Şi nu mai ştim în cine e dreptatea,
Iar ochiul nostru-a devenit isteric,
Sătul că vede doar inechitatea.
 
Dar mă aplec spre voi cu vorbă lină
Şi tot mai cred că-i vremea potrivită,
Când nu găsim deloc în jur lumină,
S-o răspândim din noi, mai strălucită.
 
Iar astfel, chiar şi noaptea-ntunecată
O vom cuprinde-n clipa fermecată.
 
„Descrisa și oferita iubire model a poetei Mihaela-Maria Dindelegan este pe de o parte unică în particularitatea lirismului său, iar pe de altă parte universală în esența ei. Cititorul avizat va descoperi valoarea poematică a suratei noastre la fiecare reluare a lecturii celor două volume puse în pagină. Deci, lăsați-o pe poeta Mihaela-Maria Dindelegan să așeze câte un monument de poezie pe fiecare soclu clădit de noi cei care o citim, o iubim și o prețuim!", a spus distinsul dr. Lucian Munteanu, unul dintre primii susţinători ai poetei lansată de doar trei ani pe orbita poeziei de inspiraţie, dar surprinzătoare prin prolificitatea şi profunzimea ideilor. Florian Chelu Madeva, care a contribuit la îmbunătăţirea formei prozodice a sonetelor Mihaelei, lucrând alături de ea la primele trei volume de sonete, a subliniat evoluţia extraordinară şi fără precedent a autoarei în domeniul poeziilor cu formă fixă, care sunt cel mai greu de realizat.
Alături de el au urcat pe scenă pentru a cânta soţia sa Iuliana şi fiica Alexandrina, artiştii Maria Haiduc, Florica Zaha şi maestrul Liviu Buţiu la vioară, Ioana Urs, Liliana Ioniţă Budău şi Raul Silaghi. La pupitrul tehnic, pe durata celor mai bine de două ore de spectacol, s-a aflat Dan Peter, directorul Palatului Copiilor şi Elevilor Oradea.
Roxana Popescu
Foto: Ovidiu Selegean
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Particular şi universal în poezia Mihaelei Dindelegan.

Trimite email
joi, 28 martie 2024, 13:57:01 Ora standard a Europei de Est