Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Tîrgul meşterilor populari în Oradea, ediţia a XXIV-a

Între 21-23 iulie

Tîrgul meşterilor populari în Oradea, ediţia a XXIV-a

Între 21-23 iulie 2017, Muzeul Ţării Crişurilor organizează în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural Naţional Bihor, Asociaţia „Prietenii Muzeului Ţării Crişurilor", Murray Press Oradea, Liceul Teoretic „Aurel Lazăr" şi Liceul cu Program Sportiv „Bihorul", cea de a XXIV-a ediţie a Tîrgului Meşterilor Populari din România, care va avea loc în Parcul Nicolae Bălcescu din Oradea (lîngă Grădina Zoologică).

La această prestigioasă manifestare vor participa cca 130 de meşteri populari din zone geografice şi etnografice cunoscute ale ţării (Maramureş, Bucovina, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Banat, Transilvania, Bihor etc.), care vor oferi publicului vizitator o diversitate impresionantă de obiecte create de aceştia: ceramică, obiecte de fier, lemn, papură şi împletituri din nuiele, piese textile, port popular tradiţional şi vestimentaţie inspirată din acesta, podoabe, pictură naivă, icoane pe sticlă, ouă încondeiate, sticlă, turtă dulce, plăcinte, colac secuiesc etc. Ca şi la celelalte ediţii, sînt invitaţi meşteri populari din Ungaria (turtă dulce, port popular, ceramică, podoabe, piese din metal etc.), Serbia (obiecte din lemn, machete de instalaţii tehnice) şi Camerun (măşti, podoabe etc.).  
Şi la această ediţie sînt invitate să-şi expună spre vînzare creaţiile asociaţiile unde activează copii cu dizabilităţi (Asociaţia „Down" Oradea, Centrul cu Profil Ocupaţional pentru Persoane cu Dizabilităţi „Wilhelmina", Asociaţia Deficienţilor Locomotori Bihor, Asociaţia Alsterdorf Oradea).
Deschiderea oficială a Tîrgului va avea loc vineri, 21 iulie 2017, ora 19.00. 
Programul pentru public al Tîrgului
Vineri, 21 iulie: 11.00 - 20.00, sîmbătă, 22 iulie: 9.00 - 20.00, duminică, 23 iulie: 9.00 - 19.00.
De asemenea, vor avea loc şi spectacole de muzică populară ce vor întregi manifestarea culturală în fiecare zi, după următorul program:
Vineri, 21 iulie, orele 18.00-20.30
Spectacol folcloric cu următoarele ansambluri folclorice: „Floricica" din  Măgești, „Muguri și mlădițe" din Beiuș, „Ardeleana" din Tulca, „Cununa de pe Criș" din Tilecuș, Taraful „La obîrșii, la izvor" din Oradea, precum și soliștii: Ioana Urs, Roxana Berinde, Andrei Dem, Andrada Crăciun, Andrada Oros, Tania Bodea.
Sîmbătă, 22 iulie, orele 17.00-20.30
Spectacol folcloric cu următoarele ansambluri folclorice: „Datina" din Aleșd, „Dor șuncuian" din Șuncuiuș, „Floarea Barcăului" din Marghita, „Crisia" din Cociuba-Mare, „Doruleț" din Luncșoara, precum și soliștii: Monica Blaga, Andrada Tulvan, Daniela Rada, Simona Cap, Anca Pavel-Ciuciu, Roxana Bvuzle, Andrei Corb, Gabriela Sabău, Maria-Alexandra Secan.
Duminică, 23 iulie, orele 16.00-19.00
Spectacol folcloric cu următoarele ansambluri folclorice: „Moșuț" din Vadu-Crișului, „Nyilo Akac" din Valea lui Mihai, „Codrenii Bihorului" din Roșia, „Floare mîndră de pe Criș" din Tileagd, „Nuntașii Bihorului" din Oradea, precum și soliștii: Romina Nemeș, Andreea Suciu, Vlad Ștef, Violeta Gherman, Alexandru Carți.
Director,
prof. univ. dr. Aurel Chiriac           

 

Trimite email
joi, 28 martie 2024, 18:43:14 Ora standard a Europei de Est