Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Agora International Law Conference și Simpozionul Internațional ,,Brainstorming în Agora Cercurilor Studențești”, BACStud2017

Universitatea Agora a organizat

Agora International Law Conference și Simpozionul Internațional ,,Brainstorming în Agora Cercurilor Studențești”, BACStud2017

În perioada 19-20 octombrie 2017, Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative din cadrul Universităţii Agora din Municipiul Oradea a organizat și găzduit Conferinţa anuală Agora International Law Conference: ,,Prospects and Challenges of 21st Century Law" (AILC), aflată la a XI-a ediție.

Și, în paralel, în perioada 19-21 octombrie, cea de-a III-a ediţie a Simpozionului Internaţional  „Brainstorming în Agora Cercurilor Studențești", BACStud2017.
Cele două evenimente, desfășurându-se împreună, au fost găzduite, pentru deschiderea oficială, în Aula Albastră. În prezidul manifestărilor reunite au luat loc, alături de rectorul Universității Agora, domnul prof. univ. dr. Ioan Dzițac și de decanul Facultății de Științe Juridice şi Administrative, doamna prof. univ. dr. Elena Ana Iancu, academicianul Florin Gheorghe Iancu, doamna profesor Ioana Moisin și dr. Sándor Madai, PhD, şeful Departamentului de Drept penal şi Criminologie, Facultatea de Drept, Universitatea Debrecen din Ungaria. Pe scaunul rezervat domnului prefect Ioan Mihaiu, care nu a putut onora conferința, a fost invitat George Butcă, masterand al Facultății de Ştiinţe Juridice şi Administrative, președinte al Comitetului de organizare din partea studenților.
În cuvântul de deschidere a Conferinței anuale de drept, doamna decan Elena Ana Iancu a urat bun venit tuturor participanților la cele două evenimente reunite, salutând și mulțumind conducerii Universității Agora pentru găzduire și sprijin, fondatorilor instituției, domnul prof. univ. dr. ing. Mișu-Jan Manolescu, președinte al Consiliului de administrație, doamna profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte al Senatului universitrar, și domnului rector, prof. univ. dr. Ioan Dzițac. A mulțumit apoi partenerilor prezenți, considerând ,,o zi benefică, de bun augur, pentru a dezvolta  noi colaborări". Domnia sa a ținut să evidențieze unele parteneriate care durează de mult timp, precum parteneriatul cu Facultatea de Drept din cadrul Universității Transilvania din Brașov, echipa studențească a Facultății urmând să aibă un proces simulat în cauză penală, parteneriatul cu Universitatea ,,Dunărea de Jos" din Galați, decan prof. univ. dr. Dorin Tudor, prof. univ. dr. Mihai Floroiu, director al Departamentului de Ştiinţe Juridice, parteneriatul cu Universitatea din Oradea, doamna conf. univ. dr. Simona Dzițac, preşedinte al Comitetului editorial și al Comitetului de organizare, BACStud 2017, aprecieri și mulțumiri Universității din Debrecen, Facultății de Drept, domnului dr. Sándor Madai, PhD, şeful Departamentului de Drept penal şi Criminologie, secretar al Asociaţiei Ungare de Drept penal, ,,colaborator și prieten, bun coleg, încă din 2008, partener în mai multe proiecte, pe linie de cercetare internațională, pe partea de științe penale", a subliniat doamna decan Elena Ana Iancu, moderator al conferinței.
,,Rostul unei universități este de a fi centrată pe student"
Invitat să ia cuvântul în deschiderea evenimentului, domnul rector Ioan Dzițac a felicitat-o pe doamna decan pentru continuitatea conferinței. După prezentarea unui scurt istoric al Universității Agora, domnul rector s-a referit la cele mai importante (,,cele mai grele") conferințe care se organizează la instituția pe care o conduce, faptul că domnia sa a participat la nenumărate conferințe, atât în țară, cât și în străinătate, deloc puține, fiind amintite cele din Cehia, Ungaria, China (de trei ori), Rusia, Brazilia, India, Lituania și Coreea de Sud (însemnări de la și despre aceste conferințe puteți citi și pe ovidan.ro - n.n.).  A legat apoi conferințele de cele cinci reviste editate de Universitatea Agora, din care ,,revista International Journal of Computers Communications & Control, indexată ISI, se clasează pe locul 42 în lume la sisteme de control, iar la sisteme informaționale pe locul 96" (l-am citat pe dl rector). Referindu-se la Simpozionul internațional studențesc, domnul rector a salutat distinșii invitați, care au onorat și anul acesta reuniunea studențească; este vorba de dl academician Florin Gheorghe Filip și doamna profesor Ioana Moisil. Domnul rector s-a arătat încântat de impactul și participarea la simpozion a numeroase cadre didactice și studenți din 13 universități din țară (Arad, Alba Iulia, Brașov, Sibiu, Timișoara - Hunedoara, Petroșani, Târgu Jiu, Târgu Mureș, Reșița, Ploiești, Cluj-Napoca) și două din Oradea, cu 87 de lucrări acceptate, cu autori și de peste hotare; cu participări constante și din partea unor colegii, licee și școli gimnaziale orădene.
,,Lecția curajului de a ne exprima ideile"
Amintind de ,,Lotfi A. Zadeh, părintele logicii fuzzy, savant multi și interdisciplinar (inginer, matematician, informatician, logician, cercetător în inteligență artificială), plecat în ceruri în 6 septembrie 2017, un colaborator și prieten al Univerității Agora și al revistei International Journal of Computers Communications & Control, domnul rector a spus că ,, Lotfi A. Zadeh, titanul științei mondiale, este modelul meu în știință, pe care vi l-aș recomanda. Prima lecție pe care o putem învăța de la el este Lecția curajului de a ne exprima ideile, Brainstormingul, ,,furtuna de idei". În 1965, Lotfi A. Zadeh a revoluționat gândirea, a condus la logica fuzzy care are astăzi  aplicații extraordinare în economie, în tehnologie, în controlul automat, cam în toate domeniile, acolo unde modelele matematice nu ajută la rezolvarea problemelor, se aplică modele fuzzy. Eu vă recomand să aveți curaj să vă exprimați ideile", a concluzionat dl rector Ioan Dzițac.
,,E bine să ai curajul să-ți exprimi ideile, dar e bine să-ți găsești și aliați, colaboratori"...
Distinsul academician Florin Gheorghe Filip, împărtășind și reluând ideea și recomandarea domnului rector, a ținut să o dezvolte în sensul că ,,E bine să ai curajul să-ți exprimi ideile, dar e bine să-ți găsești și aliați, colaboratori"... Și a dat exemple. Privind spre tablourile unificatorilor de țară care ,,păzesc" Aula Albastră: Mihai Viteazul - primul unificator al provinciilor românești și col. Alexandru Ioan Cuza - unificatorul Moldovei și Valahiei, în România Mică, domnul academician a lansat provocarea (rugămintea) ca un al treilea tablou (ar fi bine) să-și găsească locul alături: tabloul Regelui Ferdinand, măcar că se apropie Centenarul Marii Uniri.
Despre terorism și implicațiile sale
Invitat să-și exprime mesajul de deschidere, domnul dr. Sándor Madai, a făcut o trimitere spirituală la tema pe care o va prezenta pe secțiuni: ,,La secțiunea științe penale, voi discuta despre terorism și aplicațiile sale, teoretic, fără aplicații practice (o glumă bună care a mișcat sala), într-o dezvoltare interdisciplinară a fenomenelor".
,,Încep să mă simt ca acasă..."
Doamna profesor Ioana Moisil, primul Profesor Honoris Causa al Universității Agora, un prieten fidel al Universității Agora, nelipsită de la edițiile anterioare al Simpozionului studențesc, a pornit la drum cu o mărturisire: ,,Îmi pare foarte bine să fiu iarăși aici. Deci încep să mă simt ca acasă la Oradea, mai ales în Agora (...). Drept să mărturisesc îi sunt recunoscătoare Simonei Dzițac pentru organizarea acestor seminarii de punere în evidență a rezultatelor studenților, pentru că de fiecare dată când se întâmplă un astfel de eveniment, te duci acasă și povestești și atunci poate se mișcă ceva și la tine acasă. Și așa încep lucrurile să evolueze". Domnia sa s-a referit la dezvoltarea durabilă eficientă, la interdisciplinaritate, subliniind că: ,,Dacă nu pui știința (inovarea, tehnologiile) în centrul programelor strategice de dezvoltare durabilă, eșecul este aproape garantat. De acolo vin soluțiile pentru marile probleme", a conchis distinsul profesor Ioana Moisil.
În deschiderea BACStud2017, studentul Vereş Ralph de la Universitatea din Oradea a prezentat lucrarea invitată cu titlul: ,,Metode neconveționale de realizare a produselor. Prototiparea rapidă a roților dințate cu dinți drepți".
Despre Simpozionul studențesc în sine (în desfășurarea sa), despre Procesele simulate și despre Aplicațiile practice demonstrative, vom face vorbire în următoarele articole dedicate celor două evenimente reunite.
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (63 de poze), accesați Galeria foto: Agora International Law Conference și Simpozionul Internațional ,,Brainstorming în Agora Cercurilor Studențești”, BACStud2017.

Trimite email
marți, 30 aprilie 2024, 15:57:09 Ora de vară a Europei de Est