Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

„Lecția de evaluare” a micilor ecologiști, membri ai cercului de chimie experimentală „Nymphaea”

Ieri, la Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea

„Lecția de evaluare” a micilor ecologiști, membri ai cercului de chimie experimentală „Nymphaea”

Luni, 26 ianuarie 2009, membrii cercului de chimie experimentală „Nymphaea” (condus de prof. Elena-Voichița Moș) „și-au dat examenul” în fața conducerii palatului (director, prof. Dan Nicolae Peter) și a distinșilor invitați, în cadrul unei activități speciale, desfășurate sub genericul „Pădurea – prietena mea”, manifestare inclusă în programul internațional „LEAF” (Learning About Forest – „Să învățăm despre pădure”).

Un omagiu adus naturii
Printr-o paletă largă de modalități de exprimare, copii de toate vârstele, de la grădiniță la liceu, au făcut caz de bogatele cunoștințe ecologice pe care le dețin, prezentate în vers și cânt, în proverbe, prin intermediul planșelor și panourilor, al colecțiilor, albumelor și portofoliilor, celebrând, totodată, și Ziua zonelor umede (2 februarie, care va cădea în vacanța lor intersemestrială).
Liceenii de la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” au prezentat scopul, obiectivele și etapele proiectului, elevii de la Școala cu clasele I-VIII „Ioan Slavici” ne-au explicat care sunt funcțiile pădurii, rolul vegetației forestiere, specii de copaci sensibili la agenții poluanți, elevii Școlii „Alexandru Roman” s-au exprimat în versuri închinate pădurii și naturii, scrise de poetul nostru național, Mihai Eminescu. De la elevii Școlii nr. 11 (secția maghiară), am aflat care sunt cele 12 înțelepciuni ale pădurii. Cei mai mici ecologiști, preșcolarii Grădiniței nr. 27, ne-au descifrat „Eco-codul”, iar „primarii” Școlii „Dacia”, elevii clasei I E, frumoși și inimoși, roșii de mândrie și plini de energie, ne-au încântat cu recitalul lor, un montaj literar-artistic, cât un spectacol. La polul opus, liceenii de la „Mihai Eminescu” și „Onisifor Ghibu” au bătut monedă pe importanța zonelor umede, făcând trimitere imediată la rezervația de nuferi de la Băile 1 Mai, dar și la cea mai importantă zonă umedă a țării, Delta Dunării – „paradisul ecologic românesc”. Bogdan Bondar (de la „I. Slavici”) ne-a citit „Declarația copiilor”, privind dreptul la o lume mai bună și mai curată.
„Fă-ți timp pentru a citi/ Este școala cunoașterii.”
De la alți și alți ecologiști, am aflat Imnul micilor ecologiști, despre Educația pentru timp liber (Fă-ți timp pentru a gândi/ Este izvorul oricărei puteri./ Fă-ți timp pentru a te juca/ Este izvorul tinereții veșnice./ Fă-ți timp pentru a te ruga/ Este cea mai mare calitate a inimii./ Fă-ți timp pentru a citi/ Este școala cunoașterii./ Fă-ți timp pentru a trudi/ Este prețul succesului.)
Poate vreți să știți cum văd micii ecologiști de la palat Munca în echipă.
Cică au fost odată patru oameni
Care se numeau:
Fiecare, Cineva, Oricine și Nimeni.
S-a ivit o importantă problemă de rezolvat
Și li s-a cerut tuturor să o facă.
Fiecare a fost sigur că
Cineva o va face.
Oricine o putea îndeplini, dar
Nimeni n-a făcut-o.
S-au supărat cu toții
Pentru că era datoria tuturor s-o facă.
Fiecare a crezut că
Cineva o putea îndeplini,
Oricine și-a dat seama de aceasta, dar
Nimeni n-a făcut-o.
Totul s-a sfârșit așa:
Fiecare a blamat pe Cineva
Când Nimeni n-a făcut
Ceea ce Oricine ar fi putut să facă.
La toate cele, spuse verde în față de micii ecologiști (pentru ca cei ce au urechi să audă), conducătorul de cerc a pus punctul pe i, dând cuvântul Pădurii: „Trecătorule, înainte să ridici toporul împotriva mea, ascultă-mă: Eu sunt grinda casei tale, sunt masa ta, și patul tău pe care te odihnești. Eu sunt căldura căminului tău, sunt umbra răcoroasă care te apără de soarele arzător, iar fructele mele îți astâmpără setea. Sunt coada sapei tale și leagănul copilăriei. Trecătorule, ocrotește-mă!”
După care a concluzionat: „Pe copil să-l ții în frâie/ De vrei Om, la toți să placă/ Nu-l lăsa orice să-ngâne!/Nu-l lăsa orice să facă!/Nu-l lăsa după plăcere-i/ Unde vrea el să se ducă.../Din același lemn se scoate/Și icoană și măciucă.”  
Au venit, au văzut și au aplaudat
Au venit să-i asculte pe vrednicii ecologiști ai cercului de chimie experimentală „Nymphaea” reprezentați ai Regiei naționale a pădurilor, Direcția Silvică Oradea (ing. Mircea Faur), ing. Augustin Dudaș, ing. Zenaida Luncan (inspector silvic), ing. Radu Robert Huza și biolog Pozmoșanu Erika (din partea Muzeului Þării Crișurilor), Ioana Lascu (reprezentant al Agenției pentru Protecția Mediului Bihor), ing. Eleonora Mircescu (de la Ecotop), Mihai Togor (de la grupul Verde), prof. Maria Ivănescu și Samica Boghiu (de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Senzorială), prof. Gheorghina Lemnian (consilier educativ la Șc. „Alex. Roman”), prof. Eva Molnar (Șc. nr. 11), înv. Aurora Avram (Șc. „Dacia”), ed. Mariana Pașcalău (Grădinița nr. 27 – „Voinicelul”), prof. Dănuț Cornel Peter și prof. Marius Marcu (de la Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea). Cu toții au apreciat și aplaudat spectacolul micilor ecologiști, orchestrat admirabil de inimoasa și neobosita profesoară Elena-Voichița Moș, dascălul model și prietenul celor mici, care cucerește din priviri și educă zâmbind. (Ov. DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:  "Lecția de evaluare" a micilor ecologiști, membri ai cercului de chimie experimentală "Nymphaea". 

Trimite email
sâmbătă, 21 septembrie 2024, 04:02:53 Ora de vară a Europei de Est