Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

O premieră și un regal, sub bagheta maestrului George Emil Crăsnaru

Miercuri, la sala Filarmonicii de Stat din Oradea,

O premieră și un regal, sub bagheta maestrului George Emil Crăsnaru

Miercuri seara (18 martie 2009), în sala "Enescu-Bartok" a Filarmonicii de Stat din Oradea, iubitorii muzicii clasice au avut parte de un concert de excepție și de o surpriză la fel de plăcută, cunoscându-l pe bas-baritonul George Emil Crăsnaru, profesor de canto la Facultatea de Muzică "Robert Schumann" din Dusseldorf – Germania.

 Curs de master class - o premieră
 Facultatea de Muzică a Universității din Oradea (decan – prof. univ. dr. Agneta Marcu) și Asociația Culturală "Opera per Sempre" (președinte, Horia Ballint) au organizat, în premieră, în Oradea, în perioada 10-18 martie, un curs de master class ținut de bas-baritonului George Emil Crăsnaru, profesor de canto la Facultatea de Muzică din Dusseldorf (Germania). La finalul cursului, maestrul și-a scos masteranzii pe scenă, cu un program de opere de Mozart, Puccini, Bizet, Verdi, Mascagni, Donizetti …și Gounod, arii cunoscute în care fiecare și-a etalat valoarea, căutând să impresioneze și să cucerească auditoriul și mai cu seamă pe maestrul Crăsnaru, care trăia momentul la intensitate maximă, gesticulând mai în ascuns. Din când în când, fața i se lumina asemeni unui dirijor încântat de instrumentiștii care răspund exact la îndemnurile baghetei sale.
 "În opt zile, nu se poate forma un cântăreț, dar sper că am reușit să înnod ceva și să le inoculez virusul care să-i stimuleze să iubească muzica. Am întâlnit elemente foarte bune, tineri și foarte tineri, cel mai "bătrân" are 31 de ani, precum și doi profesori valoroși (Florina și Florin Mariș Hinsu – n.n.). Mi-aș dori să aveți aici la Oradea un teatru liric pentru că aveți forțe. Eu vă strâng pumnii. Vreau să mulțumesc decanatului și să-l asigur că voi fi mereu alături de acești tineri", ne-a declarat maestrul George Emil Crăsnaru.
 De la Flautul fermecat la Rigoletto-Quartetto
 Preț de mai bine de două ore, i-am ascultat pe Luiza Fatyol (în aria Paminei din opera Flautul fermecat, precum și în aria Adinei – Dell crudele Isotta din L elisir d more), Corina Știru (în aria Dalilei din opera Samson și Dalila), Diana Diță (în aria O moi babbino caro din opera Gianni Schicchi), Alexandra Petric (în aria Carmen L amour est une oiseau rebelle din opera Carmen, și în aria Carmen - Seguidilla), asist. univ. Florin Mariș Hinsu (în aria contelui Almaviva din opera Le nozze di Figaro, precum și în aria lui Valentin – Avant de quitter ces lieux din opera Faust), lect. univ. dr. Florina Hinsu Mariș (în aria Santuzzei, Voi lo sapete din opera Cavalleria Rusticana, precum și în aria Floriei Tosca – Vissi d arte din opera Tosca) și Cesar Sanchez (în aria lui Cavaradosi - Recondita armonia din opera Tosca, precum și în aria lui Cavaradosi – E lucevan le stelle din opera Tosca); i-au admirat apoi pe Luiza și Cesar, pe Luiza și Florin, în duet, iar în final, ne-au bucurat nespus Luiza, Alexandra, Cesar și Florin, cu Verdi - Rigoletto-Quartetto, acompaniați la pian de asist. univ. Antoanela Elena Isaiu.
 Au urmat felicitările, florile și mulțumirile din partea organizatorilor. Doamna decan, prof. univ. dr. Agneta Marcu, a mulțumit maestrului și masteranzilor pentru regalul oferit, asigurându-i că acest curs master class va deveni un eveniment anual și tradițional, maestrul a înmânat diplome cursanților și a promis să revină și să fie mereu alături de acești tineri, iar președintele asociației (Horia Ballint) a împărțit buchete și coșuri cu flori, inclusiv doamnei decan și doamnei Crăsnaru. Momentul festiv a continuat în culise, unde organizatorii, sprijiniți de o altă artistă, Anca Banda, directorul Casei de Cultură "Ioan Ciordaș" din Beiuș și două Florine beiușence, i-au așteptat pe artiști cu un pahar de șampanie și cu bucate tradiționale.
 Bas-baritonul George Emil Crăsnaru
 Nu ar fi drept să încheiem acest reportaj fără să nu vă oferim câteva informații în plus despre personajul central, protagonistul și „vinovatul” fără vină al acestui eveniment, bas-baritonul George Emil Crăsnaru.  
 Considerăm ca potrivită și exactă prezentarea pe care i-a făcut-o profesorului de canto George Emil Crăsnaru Horia Ballint, președintele  Asociației Culturale "Opera per Sempre".
 “Conform Dicționarului explicativ al limbii române, termenul maestru este definit ca fiind o persoană renumită prin pricepere, experiență și talent, înzestrată cu bogate cunoștințe într-un domeniu de activitate, reprezentant ilustru al unei profesiuni intelectuale. Îmi permit să adaug acestei definiții, ușor aride, alte câteva elemente, precum: profesionalism, pasiune, respect pentru cei din jur, modestie, omenie, un desăvârșit gust artistic, toate aceste elemente conturând imaginea marelui maestru al scenelor lirice și pedagogiei muzicale care este George Emil Crăsnaru.
 Despre artistul liric George Emil Crăsnaru, cuvintele de laudacio sunt insuficiente, bas-baritonul de o forță copleșitoare este posesorul unei voci excepționale, cu un ambitus imens, muzicalitate, inteligență, respectul partiturii, abilități scenice excepționale. Sunt doar câteva dintre calitățile sale care l-au impus pe marile scene lirice ale lumii. A realizat peste 120 de roluri, paleta interpretativă întinzându-se de la repertoriul pre-clasic până la cel contemporan. Maestrul George Emil Crăsnaru este primul bas român care a cântat pe prima scenă a lumii, la  grandiosul teatru "Scala" din Milano, unde a cântat în opera "Don Carlos" de Verdi, interpretând rolurile Marele Închizitor și Călugărul, sub bagheta lui Fraco Zeffirelli. Tot la "Scala" l-a interpretat pe Doctor Faust din "Îngerul de foc", de Prokofiev. A concertat la: Londra, Amsterdam, Lisabona, Praga,  Montreal, Toronto, în Bulgaria, Rusia, Polonia, Ungaria, Suedia, Austria, Franța, Italia, Portugalia, Spania, Finlanda, China, Argentina, Peru, Chile, Ecuador, Coreea, Venezuela și Japonia…
 Din 1994, maestrul Crăsnaru a primit titlul de profesor și predă canto la Facultatea de Muzică "Robert Schumann" din Dusseldorf", a mai spus Horia Ballint.
(Radu NEMEȘ & Ovidiu DAN)
P.S. Pentru maui multe poze, accesați Galeria foto: O premieră și un regal, sub bagheta maestrului George Emil Crăsnaru. 

Trimite email
vineri, 3 mai 2024, 10:17:47 Ora de vară a Europei de Est