Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Invitație la concertul simfonic de astăzi, joi, 28 ianuarie

Filarmonica de Stat Oradea

Invitație la concertul simfonic de astăzi, joi, 28 ianuarie

Despre concertul de astăzi, 28 ianuarie, 2021
Ora 19, Sala de concerte „Enescu-Bartók" 2021 január 28, csütörtök,19 óra, Enescu-Bartók hangversenyterem

CONCERT SIMFONIC / SZIMFONIKUS HANGVERSENY
În program / Műsoron:
L. v. Beethoven:Concert nr. 3 pentru pian și orchestră în do minor, op. 37
3., c-mollzongoraverseny, op. 37
J. Haydn: Simfonia nr 101 „Ceasorniculˮ în Re major
101., D-dúr Óra szimfónia
Dirijor / Vezényel: Jankó Zsolt
Solist / Közreműködik: Ilisz Dominik - pian/ zongora
Despre artişti
Jankó Zsolt
Dirijorul Filarmonicii de Stat Oradea şi al Operei Maghiare din Cluj-Napoca, s-a născutîn 1978, la Cluj. După studii de vioară la Liceul de Artă SigismundToduţă din oraşul natal, în 2002 a absolvit secţia de dirijat orchestră a Academiei de Muzică GheorgheDima, sub îndrumarea maestrului Petre Sbârcea, tot aici a urmat masteratul în arta dirijorală. Între 2003-2004 a studiat la Universitatea de Muzică din Viena cu Leopold Hager, în 2005-2006 a obţinut o bursă Erasmus la Conservatorul Benedetto Marcello din Veneţia studiind cu Giorgio Proietti. În perioada 1999-2013 a participat la numeroase cursuri de măiestrie, susţinute de: Octav Calleya, Emily F. Brown, Acél Ervin, Peskó Zoltán, Eötvös Péter, Tihanyi László, Fischer Iván şi David Zinman în aprilie 2010 a participat la cursurile de dirijat organizate de OrhcestraTonhalle din Zürich, sub îndrumarea dirijorului David Zinman. Între anii 2005-2007 a fost asistent universitar, conducând cursurile OrchestreiFacultăţii de Muzică a Universității Oradea. Între anii 2010-2015 a fost dirijorul asistent al Orchestrei Festival din Budapesta. De-a lungul activităţii sale concertistice a dirijat orchestrele simfonice ale filarmonicilor din Sibiu, Braşov, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Satu Mare, Timișoara, Craiova, Orchestra de Cameră Radio Bucureşti, Orchestra Filarmonicii „George Enescu" din București, Orchestra Filarmonicii din Odorheiu Secuiesc, Orchestra Simfonică MÁV din Ungaria, Orchestra Simfonică „Savaria" din Szombathely, Orchestra de Cameră „Erdődy", Orchestra Festival din Budapesta, Konzerthausorchester Berlin, Schleswig-Holstein Festival Orchestra (Germania), Tiroler Symphonieorchester Innsbruck és Pärnu City Orchestra (Estonia). În calitate de dirijor al Filarmonicii de Stat Oradea susţine cu regularitate şi concerte educative pentru tineret. A realizat totodată numeroase spectacole de operă şi balet cu Opera Maghiară de Stat din Budapesta, Opera Naţională Română din Cluj, Opera Maghiară din Cluj și Opera Naţională Română din București. Totodată a dirijat mai multe concerte la diferite festivaluri, precum Festivalul de Muzică Schleswig-Holstein, Stravinsky Maraton - Budapest, Festivalul de Operă „Primavera" din Budapesta, Festivalul Primavera din Budapesta, Festivalul Internaţional de Operă de la Miskolc, Zilele Muzicii din Nyírbátor, Festivalul „Bartók" din Cluj-Napoca.
Ilisz Dominik
Ilisz Dominik s-a născut în anul 2003, la Oradea, unde începe studiul pianului la vârsta de 6 ani, sub îndrumarea prof. Dr. Jámbor Fekete Elisabeta. În present este elev în clasa a XI-a la Liceul de Arte din Oradea. De la vârsta de 12 ani urmează şi cursurile Facultăţii de Muzică din Debreţin, la clasa prof. dr. Duffek Mihály. De-a lungul anilor a participat la numeroase concursuri naționale și internaționale: 2020 - locul 1 la concursul internațional Memorial "Sanja Pavlović" Serbia, locul 2 la concursul internațional Danubia Talents Budapesta, locul 3 la International Moscow Music Competition,  locul 1 la Constanța  International piano  Competition, 2019 - premiul I, faza națională,  la Olimpiada Naţională de Interpretare Instrumentală București, 2019 - locul 1 la International Piano Competition ,,Frederic Chopin" Bacău, 2018 -locul1 la Concursul național  de interpretare instrumental și vocală Oradea, 2017 - premiul 1 la Concursul Internațional  Transylvanian International Piano Competition - Brașov, 2017 -premiul 1 la Concursul Internaţional de Interpretare instrumental „Carl Filtsch" - Sibiu. A participat la master class-uri susţinute de Horia Maxim - România, Elizabeth Sombart - Franța, Jean-Claude Denervaund - Elveția, Carmen Daniela Gililov - Germania, Duffek Mihály și PlessAttila - Ungaria. În anul  2017, în calitate de solist, împreună cu dirijorul Jankó Zsolt a interpretat lucrarea de L._v. Beethoven - Rondo pentru pian și orchestră în Si bemol major WoO6, la Filarmonica de Stat Oradea. În anul 2019, sub bagheta dirijorului Orazio Baronello, a susținut concertul nr. 3 de L. v. Beethoven alături de  Filarmonica ,,Ion Dumitrescu" Râmnicu  Vâlcea, în  același an susține și  un recital la Ateneul Român din București.  A primit diplome de excelenţă din partea Primăriei Oradea, Fundaţia Resonance România și Kiwanis Art Oradea.
 Concertul următor
 Joi, 4 februarie, 2021, ora 19
Sala de concerte „Enescu-Bartók"
În program / Műsoron:
„ THE AMERICAN DREAMˮ
Piese celebre de Leonard Bernstein, John Philip Sousa, Scott Joplin, Frank Sinatra, Vlad Kabec, Ted Ricketts, John Kander, Jean Treves, Henry Gass, Karel Kokelaarnépszerű művei
Susținut de Ansamblul de suflători al Filarmonicii / A Filharmónia Fúvós Együttesének előadásában 
Dirijor/Vezényel:Lorenzo Moroni.

Trimite email
luni, 20 mai 2024, 12:30:21 Ora de vară a Europei de Est