Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Concert simfonic - eveniment online, în 2 aprilie

Filarmonica de Stat Oradea

Concert simfonic - eveniment online, în 2 aprilie

Înregistrarea concertului de joi, 1 aprilie, va fi disponibilă pe pagina Facebook a filarmonicii (facebook.com/fila.oradea) și pe canalul Youtube (youtube.com/user/FilaOradea), începând de vineri, 2 aprilie.

Dirijor: IGNAT MIHNEA
Solist: SZÉKELY ATTILA - pian (Germania)
I. Ceaikovski: Concert nr. 1 pt. pian și orchestră în si bemol minor, op. 23
A. Mozart: Simfonia nr. 36 „Linzˮ în Do major, K. 425
IGNAT MIHNEA - dirijor
Născut la Craiova în 1980, Ignat Mihnea este unul dintre principalii dirijori români ai generației sale. În prezent este director muzical al Operei Naționale Române din Timișoara, dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Elche (Spania) și dirijor invitat permanent al Operei Naționale din București. A fost dirijor principal și director artistic al Orchestrei Filarmonice a Universității din Alicante (Spania) între 2005 și 2017 și dirijor asociat al Orchestrei Simfonice Naționale din Republica Dominicană în stagiunea 2009/2010. În octombrie 2010, dirijorul a câștigat Premiul Special al Filarmonicii Toscanini în cadrul Concursului Internațional de Dirijat „A. Toscanini" ce a avut loc la Parma (Italia). De asemenea, a fost semifinalist în cadrul concursurilor internaționale „D. Flick" (Londra, 2008) și „G. Solti" (Frankfurt, 2008). Între 2009 și 2014 a lucrat ca asistent al maestrului D. Kitajenko cu orchestre precum Orchestra Filarmonicii din Berlin, Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Filarmonica din München sau Filarmonica din Zagreb, printre altele. De asemenea, a fost asistent al dirijorilor Jesús López Cobos și al lui Josep Pons. Printre orchestrele cu care artistul a colaborat și continuă să colaboreze se numără Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii de Madrid (Spania), Orchestra Simfonică Națională a Irlandei (RTÉ), Orchestra Simfonică Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Filarmonicii „George Enescu", Orchestra Filarmonică Zagreb, Filarmonica Toscanini (Parma, Italia), Orchestra Sinfonică Regală din Sevilla (Spania), Orchestra Simfonică din Castilia și Leon (Spania), Filarmonica Regală din Galicia (Spania), Orchestra Filarmonică din Málaga (Spania), Orchestra Simfonică din Murcia (Spania), Orchestra Simfonică din Bilbao (Spania), Orchestra Filarmonică din Sarajevo (Bosnia), Orchestra Simfonică „Freixenet" a școlii de muzică „Reina Sofía" din Madrid și marea majoritate a orchestrelor simfonice din România. Ignat Mihnea este o prezență constantă și pe scenele lirice fiind director muzical al Operei Naționale Române din Timișoara și dirijor invitat permanent al Operei Naționale din București unde dirijează în mod regulat titluri precum Nabucco, Cavalleria Rusticana, Pagliacci, Otello, L'Elisir d'Amore, Il Trovatore sau Nozze di Figaro, printre altele. În septembrie 2018, sub conducerea sa muzicală, a avut loc premiera operei Otello de G. Verdi în regia lui Giancarlo del Mónaco. A colaborat pe scena de concert cu mari soliști precum: Juan Diego Flórez, Jerome Lowenthal, John O'Conor, Stefan Milenkovich, Ning Feng, Liviu Prunaru, Lina Tur Bonet, Renata Pokupic, Miguel Ángel Estrella, Viktor Derevianko, Alexandru Tomescu sau Erzhan Kulibaev printre alții. Ignat Mihnea este absolvent al secției de Dirijat Orchestră a Universității Naționale de Muzică din București (România), unde a studiat și compoziția.
SZÉKELY ATTILA - pian
Solistul invitat Székely Attila s-a născut în 1974 la Târgu Mureș. După absolvirea în 1993 a Liceului de Muzică din orașul natal, și-a continuat studiile la Academia de Muzică din Budapesta, la clasa prof. Jandó Jenő, urmând să absolve în 2000 Academia de Muzică „Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, sub îndrumarea prof. dr. Adriana Bera. A terminat cursurile de masterat la Academia de Muzică din Trossingen (Germania), la clasa prof. Tomislav Baynov și Amirás Gábor. În 2002 a obținut premiul și bursa DAAD (Germania). A urmat cursurile de perfecționare ale maeștrilor Arkadi Sevidov, Malcolm Bilson, Cordelia Höfer și Amirás Gábor. În 1999 a obținut premiul I al Concursului „Chopin" din București și premiul III al Concursului Internațional „Jeunesses Musicales". În calitate de solist concertist a avut apariții în numeroase concerte în Germania, Elveția, Italia, Marea Britanie, SUA, Franța și în Scandinavia, precum și cu orchestre importante din România. În cadrul Festivalul Internațional „Mozart" din Cluj-Napoca, susţine concerte alături de artişti internaţionali de renume, precum: Robert Levin, Jaap Schröder sau Malcolm Bilson. Din 2017 realizează la casa de discuri Centaur Label Inc. din SUA împreună cu violonistul Artur Kaganovskiy înregistrarea Sonatelor pentru vioară și pian de J. Brahms, C. Franck, Cl. Debussy, precum și a Sonatinelor de Fr. Schubert. Stabilit în Berlin, pianistul desfășoară și o intensă activitate pedagogică la „Akademie für Künste Berlin".

CONCERTUL URMĂTOR
Eveniment online
Înregistrarea concertului de joi, 8 aprilie, va fi disponibilă pe pagina Facebook a filarmonicii (facebook.com/fila.oradea) și pe canalul Youtube (youtube.com/user/FilaOradea), începând de vineri, 9 aprilie.
CONCERT SUSȚINUT DE FORMAȚIILE CAMERALE DE SUFLĂTORI ALE FILARMONICII
G.Donizetti: Sinfonia în sol minor
C.Gounod: Mica simfonie
G.Mahler - J. F. Taillard: Kindertotenlieder nr. 1. „Nun will die Sohn' so hell aufgeh'nˮ 
J. S. Bach - J. F. Taillard: Concertul brandenburgic nr. 6

Trimite email
luni, 20 mai 2024, 12:54:23 Ora de vară a Europei de Est