Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Simpozionul Internaţional ,,Brainstorming în Agora Cercurilor Studențești” - BACStud (ed. a VII-a)

Un nou regal studenţesc 2021

Simpozionul Internaţional ,,Brainstorming în Agora Cercurilor Studențești” - BACStud (ed. a VII-a)

Simpozionul Internațional ,,Brainstorming în Agora Cercurilor Studențești" - BACStud a devenit o frumoasă tradiţie care promovează spiritul şi iniţiativa tinerilor antrenaţi în procesul de cercetare.

Astfel, în perioada 14-16.10.2021, a avut loc la Băile Felix, ediţia a VII-a a Simpozionului Internațional ,,Brainstorming în Agora Cercurilor Studențești"-BACStud2021, ediție dedicată în memoria Prof. Univ. Dr. Habil. Dzițac Ioan - cofondator BACStud, fost rector al Universității Agora din municipiul Oradea!
Sub cupola acestui regal studenţesc s-a mai desfăşurat şi cea de-a VI-a ediţie a Workshop-ul studențesc „Creşterea eficienţei energetice la consumatori industriali şi casnici" - Ediţia a VI-a!
Cele două evenimente de mare amploare, au fost organizate şi coordonate de d-na conf. univ. dr. ing. Dzițac Simona, preşedinta Asociaţiei Clusterul de Cercetări Ştiinţifice, Inovare şi Studii Europene din Oradea (ACCSISEO) şi totodată director al Centrului de Creaţie Ştiinţifică şi Inovare al Studenţilor Energeticieni Orădeni (CCSISEO) din cadrul Departamentului de Inginerie Energetică al Facultății de Inginerie Energetică și Management Industrial (FIEMI) de la Universitatea din Oradea.
Dintre instituţiile organizatoare amintim: Universitatea Agora din municipiul Oradea & Cercetare Dezvoltare Agora SRL &Asociaţia CCSISEO - care au contribuit, alături de oameni de bine, la finanţarea BACStud 2021, Universitatea din Oradea care, prin Ministerul Educaţiei, a contribuit la finanţarea workshop-ului, Asociaţia Generală a Inginerilor din România - Filiala Arad, Asociaţia Studenţilor Ingineri din Oradea.
Invitaţii de onoare au fost: domnul academician Florin Gheorghe Filip - Președintele Secției de Știința șiTehnologia  Informației a Academiei Române, d-na prof. univ. dr. Ioana Moisil - nepoata marelui matematician şi informatician Grigore C. Moisil, d-na dr. Bogdana Stanojevic - cercetător la Institutul de Matematică al Academiei Sârbe de Științe și Arte, d-naAnca Minculescu - expert innovator din Franţa, alţi cercetători şi cadre didactice, care au luat cuvântul, on-line, pe platforma ZOOM, în deschiderea oficială a regalului studenţesc.
Au participat în system hibrid (majoritatea on-site şi câteva persoane on-line) cadre didactice şi studenţi de la Universitatea „ Aurel Vlaicu" din Arad, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca, Centrul universitar UBB Reșița, Universitatea ,,1 Decembrie 1918" din Alba Iulia, Universitatea ,,Constantin Brâncuşi" Tg-Jiu, Universitatea „Lucian Blaga" din Sibiu, Universitatea Politehnica Bucureşti, Universitatea Politehnica Timişoara - Facultatea de Electrotehnică şi Electroenergetică,  Universitatea „Politehnica" Timişoara - Facultatea de Inginerie Hunedoara, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea din Petroşani, Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi" din Iași, Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiințe șiTehnologie „George Emil Palade" din Târgu-Mureș, Universitatea din Oradea, Universitatea Agora din municipiul Oradea, precum şi cadre didactice şi elevi de la Liceul Tehnologic de Electronică şi Automatizări „Caius Iacob" Arad, Colegiul Naţional ,,Mihai Eminescu" Oradea, Colegiul Naţional ,,Onisifor Ghibu'' Oradea, Colegiul Național „Traian Lalescu" Reșița, Liceul Teologic Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu" Oradea, Školskicentar „Nikola Tesla" - Vršac, Serbia.
Programul regalului studenţesc s-a concentrate în mod special în staţiunea Băile Felix, cu mici excepţii, participanţii respectând reglementările în vigoare cu privire la distanţare, purtarea măştii, folosirea dezinfectanţilor, precum şi alte reguli impuse de organizatori în acest sens!
Programul vast a cuprins
*Primirea şi înregistrarea participanţilor la Hotel Amy din Băile Felix;
*Deschiderea oficială, la Hotel President din Băile Felix, de către responsabilul evenimentului  d-na conf. univ. dr. ing. Dziţac Simona; s-au alăturat prezidiului dl. Rector. Prof. univ. dr. ing. Mișu Jan Manolescu, d-na Prof. univ. dr. ing. habil. Bălaș Valentina, d-na Burtă Ligia - consilier local al municipiului Oradea și membră a Asociației CCSISEO; din partea asociaţiilor studenţeşti a luat cuvântul studenta Dume Antonia, iar din partea tinerilor orădeni, Şandro Cristian, amândoi membri ai ACCSISEO;
*Secţiunea cu prelegeri invitate organizată în jurul unei mese rotunde pe tematica creşterii eficienţei energetice. Invitaţi în cadrul mesei rotunde au fost:
*Dl. Dr. Ing. Claudiu Mich, Agenția de Dezvoltare Locală Oradea, cu prelegerea invitată ,,Eficiența energetică în Parcurile industriale din Oradea";
*Domnii Conf. Univ. Dr. Ing. Habil. Gheorghe Grigoraș & Şef Lucr. Dr. Ing. Bogdan-Constantin Neagu de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi" din Iași, cu prelegerea invitată ,,Strategii privind creșterea eficienței energetice în rețelele electrice ale operatorilor de distribuție";
*Domnii Conf. Univ. Dr. Ing. Adrian Gligor &Şef Lucr. Dr. Ing. Dumitru Cristian, Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiințe și Tehnologie „George Emil Palade" - Târgu Mureș - cu prelegerea invitată ,,Rețelele inteligente - o soluție pentru eficientizarea serviciilor de distribuție a energiei electrice";
*Dl. Ing.Călin Terheșiu - Manager SC Solar Eco Systems SRL, fost absolvent al FIEMI- cu prelegerea invitată ,,Eficiența energetică și managementul energetic în instituțiile publice din România";
*Dl. Prof. Iulius Timar - Director Colegiul Național „Onisifor Ghibu Oradea - cu prelegerea invitată „Eficiența energetică la Colegiul Național Onisifor Ghibu";
*Momente poetice cu membri ai ACCSISEO - Elena Marica şi Cristian Şandro;
*Momente artistice cu Alexandrina Chelu - artistă lirică și cu Asociația folclor fără frontiere - coordonator Ecaterina Dan, aceştia prezentându-ne obiecte din portul și jocul popular tradiţional bihorean;
*Moment de comemorare dedicat Prof. univ. dr. habil. Dzițac Ioan care a avut loc la Biserica de lemn maramureșeană din incinta Hotelului President;
*Concurs de idei reliefate prin proiecte elaborate de către studenţi - cele 82 de lucrări științifice acceptate fiind prezentate pe secţiuni paralele (on-site, on-line, postere) în sălile de conferinţă ale Hotelului Amy din Băile Felix şi ale Universităţii Agora;
*Exerciţii demonstrative şi mini expoziţie de proiecte tehnice prezentate pe secţiuni;
*Turul ghidat al municipiului Oradea cu pauză de cafea la Spoon Bar&Grill Oradea și participarea la evenimentul BacStud-KAPO  Reînvie Tradiția, coordonatori Kinga Sebestyén și Simona Dzițac;
*Premierea participanţilor la Hotel Amy din Băile Felix;
*Secţiunea de tip Knowledge Café centrată pe tematici referitoare la: atragerea de fonduri europene în domeniul eficienţei energetice, sărăcia energetică - Invitat: Conf. univ. dr. ing. Popper Laurenţiu - membru de onoare al ACCSISEO;
*Momente de relaxare în incinta Aqua Park President;
*Seri şi alte momente relaxante la Hotel President, Hotel Amy şi Cantonul Silvic din Băile Felix.
Regalul studenţesc a fost de bun augur, participanţii fiind extrem de interesaţi de fiecare moment din desfăşurător.
BACStud 2021& workshop-ul studenţesc s-au înscris în logica și practica învățământului centrat pe student, ca o continuare a implicării studenților în proiecte, mobilități și activități antreprenoriale.
Scopul regalului studenţesc, acela de a crea un mediu de întâlnire prietenos, o punte de legătură între studenții și cadrele didactice îndrumătoare cu preocupări similare, din toată țara, dar şi cu extindere internaţională, în vederea unor colaborări viitoare, a fost atins pe deplin.
BACStud2021 a demonstrat forţa unităţii colectivelor înfrăţite, dincolo de mesajul ştiinţific, cu multiple valenţe instructiv-educative, în care excelenţa ştiinţifică a fost încununată cu rezultate performante.
Mulţumim invitaţilor de onoare, lectorilor invitaţi, cadrelor didactice şi studenţilor participanţi, organizatorilor - membri ai CCSISEO şi ACCSISEO şi tuturor acelora care au făcut posibilă şi au contribuit la reuşita unor manifestări ştiinţifice studenţeşti ,,altfel", desfăşurate în condiţii speciale, care putem spune că au atins un nivel ştiinţific ridicat!
Sincere felicitări tuturor participanţilor şi premianţilor şi să dea Dumnezeu să ne revedem cu bine la ediţiile BACStud & Workshop studenţesc 2022!
Galeria foto stă mărturie vie a tot ce s-a înfăptuit în zilele regalului studenţesc!
Preşedinte comitet ştiinţific şi de organizare,
Conf. univ. dr. ing. Simona Dzițac
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Simpozionul Internaţional ,,Brainstorming în Agora Cercurilor Studențești” - BACStud (ed. a VII-a).

Trimite email
marți, 30 aprilie 2024, 11:27:44 Ora de vară a Europei de Est