Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Comori locale și europene - proiectul Asociației Avram Iancu Beiuș, finanțat de către Primăria Beiuș

Asociația Avram Iancu Beiuș

Comori locale și europene - proiectul Asociației Avram Iancu Beiuș, finanțat de către Primăria Beiuș

Demarat în august 2021, finanțat de către Primăria Beiuș și cu 10% aportul propriu al Asociației, Proiectul ,,Comori locale și europene" desfășurat în perioada august - decembrie, a avut un buget de 8.400 de lei (7.550 finanțare Primăria Beiuș și 850 aport propriu).

Activitățile proiectului au fost diverse și au încercat să revitalizeze viața culturală a locuitorilor municipiului Beiuș, după deja aproape 2 ani de pandemie. Deși membrii Asociației nu au stat deoparte nici în această perioadă, reușind să doteze Spitalul Municipal Beiuș cu un aparat de ventilat mecanic și să se implice în multe activități caritabile, spre sfârșitul lui 2021, am reușit să ne îndeplinim obiectivele proiectului demarat în august și să desfășurăm toate activitățile propuse:
1.Corala Beiusensis  - promovarea multiculturalismului din Țara Beiușului
2.Împărtășim valori naționale și europene comune
3.VÂNĂTOAREA DE COMORI LOCALE ȘI EUROPENE - concurs
4.Comoara noastră e voluntariatul - activități caritabile
5.Pe-al nostru steag e scris UNITATE ȘI DIVERSITATE
6. Am descoperit comori  - activitate de diseminare
Ce s-a realizat
1.Revitalizarea Coralei Beiusensis - un nr. de 20 de persoane participă la repetiții și realizează momente corale în cadrul activităților culturale și patriotice. În perioada sărbătorilor, Corala a realizat minispectacol de colinde în bisericile ortodoxe, greco-catolice și romano-catolice din Beiuș.
2.Deplasarea, atât cât a permis pandemia, a unor delegații la Țebea, Cluj și Târnava de Criș, la manifestările omagiale de acolo - în memoria lui Avram Iancu și a altor eroi știuți sau neștiuți ai Transilvaniei. Prin participarea la astfel de manifestări promovăm Beiușul și invităm persoane din organizațiile partenere să ne viziteze municipiul.
3.Asociația Avram Iancu Beiuș a fost nelipsită la toate manifestările patriotice desfășurate în Beiuș  - la Ziua Armatei, la sfințirea steagului tricolor de pe noul catarg din Cimitirul Eroilor și a organizat manifestări dedicate Zilei Naționale a României. În 1 Decembrie, deoarece parcul din centrul Beiușului se află în reabilitare, Asociația Avram Iancu Beiuș a purces într-un marș omagial de la stadion până la casa de pe Burgundia Mare nr. 20,  unde a adăstat Avram Iancu în drumul său spre Viena. Însemnătatea Zilei de 1 Decembrie a fost subliniată de doamna prof. Silvia Șora și dl. col.rez. Simion Suciu. dl. prof. Nicolae Brânda și dl. prof. Gheorghe David au recitat poezii proprii, iar grupul vocal al Școlii Gimnaziale Căbești condus de dl. David, îmbrăcați în frumoase costume populare, au interpretat câteva cântece și colinde care ne-au încântat.
4.Concursul Vânătoarea de comori locale și europene, desfășurat on-line, s-a adresat elevilor, indiferent de nivel: preșcolarii au avut de ,,povestit" ce înseamnă pentru ei Comori locale, elevii din învățământul primar au avut de realizat o lucrare artistică și să o prezinte, cei de gimnaziu și liceu au participat la un concurs pe plaforma quizizz.com de 10, respectiv 15 întrebări. Bibliografia pentru gimnaziu a constat în postările despre comori locale făcute pe pagina de facebook a Asociației Avram Iancu Beiuș și în materialele de pe wikipedia despre Franța, Italia, Spania, Germania, Belgia, Austria, Ungaria, Croația, UK și România, iar pentru liceu s-au mai adăugat materialele despre celelalte țări ale Europei.
A fost peste așteptări - peste 160 de înscriși, 134 prezenți în concurs - 18 preșcolari, 20 de elevi din învățământul primar, 40 la liceu, peste 50 la gimnaziu.
Premianții Vânătorii de comori sunt:
*Nivel preșcolar - Premiul I - Grupul de la GPP Floare de Colț Beiuș - Bota Emilia, Mune Sofia, Tal Tudor, Premiul al II-lea și cel de popularitate - Preșcolarii de la GPP Curățele, Premiul al III-lea - Matei Ariana și Moruț Ema.
*Nivel primar - premiul I - Crăciun Maria și Știole Raluca, II - Luncan Patrick, Ciurba Antonia, III- Degău Patriciu - toți de la Șc.Gimn. N. Popoviciu Beiuș, Iagăr Alexandru - Lic. Voc. Pedagogic N. Bolcaș Beiuș, Beșleagă Teodora - Șc. Gimn. Vața de Jos, Sala Oana - Șc. Gimn. Ferice, iar premiul de popularitate - numărul cel mai mare de aprecieri pe FB - Laza Andrei.
*Nivel gimnazial - premiul I - Tulbure Andreea, Șc. Gimn. M. Pompiliu Ștei, II - Panc Antonio, Șc.Gimn. Remetea, III - Lobonț Luca, Șc. Gimn. Răbăgani, Cornea Denis, de la Școala Gimnazială ,,Nicolae Popoviciu", Beiuș, iar Laza Cătălin, Șc. Gimn. Miron Pompiliu Ștei.
*Nivel liceal - premiul I  - Zbârcea Rareș - L.T. Unirea Ștei, II - Lezeu Delia, Lic. Voc. Pedagogic N. Bolcaș Beiuș, III - Földvari Ioan, L.V.P. N. Bolcaș și Șodinca Daria - C.N. Samuil Vulcan Beiuș.
Profesorii coordonatori ai premianților au fost: Petruse Mariana, Mlendea Nicoleta, Tomele Alina, Lole Mihaela, Matei Mihaela, Goicovici Cristina - preșcolar, Bărcaș Laura, Bonchiș Marcela, Lucuța Liana, Beșleagă Andreea, Dăgău Nicoleta - primar, Popa Ana, Földvari Monica, Bulc Mirela și Cornea Florentina - gimnazial și Panda Diana, Ropa Lucian, Șora Silvia - liceal.
Ca răsplată a muncii lor, toți elevii participanți la concurs au primit 10 lei/persoană onorariu.
Cei situați pe locurile fruntașe la nivel gimnazial și liceal, dar și adulții voluntari ai altor acțiuni desfășurate în toamna lui 2021, au participat la o excursie - expediție Patrimoniul local - vizitarea bisericilor de lemn din Șebiș, Stâncești, Brădet, Lazuri de Beiuș, Totoreni, a Muzeului Etnografic La Flutur de la Chișcău și a orașului Ștei. Pe lângă informațiile menite a le îmbogăți cultura, participanții la excursie au avut parte de 12 întrebări fulger care le-au adus premii în obiecte de artizanat. Succesul a fost garantat de întrebarea unei fetițe de clasa a V-a: ,,Când mai facem concurs și excursie?"
Comoara noastră e voluntariatul - activitate prin care Asociația Avram Iancu Beiuș și-a propus organizarea a două activități de voluntariat și care a fost realizată în proporție de 250%, deoarece membrii Asociației au realizat trei târguri caritabile (în Piața Maria și unul, alăturându-se Fundației Cireșarii), au făcut două deplasări cu alimente din donații la Nucet - coordonator activitate Cristina Berhencz, au realizat activitatea Primul Ghiozdan - coord. Alexandra Lukacs și Liana Costiug.
Mulțumim pe această cale tuturor celor care ne-au sprijinit în această perioadă, Primăriei și Consiliului Local Beiuș pentru că prin finanțarea acordată proiectului Comori locale și europene au avut încredere că vom face ceva deosebit chiar dacă vremurile nu se sunt prielnice, celor care ne-au urmat exemplul și s-au implicat - școlilor gimnaziale Finiș - pt daruri copii, Tărcaia - pentru ajutoare alimentare la Nucet, școlilor din Beiuș - C.N. Samuil Vulcan, Liceul Vocațional Pedagogic Nicolae Bolcaș, C.T. Ioan Ciordaș și școlii gimnaziale N. Popoviciu Beiuș,  Remetea și Buntești pentru ajutorul acordat în cazul lui Sergiu, al Andreei și al Antoniei, firmelor Cylex - pentru sprijin în activități educative, BrisoImpex SRL și Asociației Fiii Beiușului pentru susținerea proiectului Un cadou pentru bunici.
Cine dorește să ne susțină prin sponsorizări, o poate face prin contract, cu ASOCIAȚIA „AVRAM IANCU" Beiuș  cu sediul în loc. Beiuș, strada Viilor, nr.1/B, jud. Bihor, tel, 0752205236, CIF 26913952, cont  IBAN  RO49RNCB0034116032990005.
Mulțumesc tinerilor voluntari care ne sunt aproape de fiecare dată: Alexandra, Răzvan, Ella, Ștefania, Delia, Adela, Laura, Renata, Georgiana, Raul, Bianca, Lorena, Amalia, Alexia, Emanuel (sper să nu uit pe cineva), dar și celor care vin ocazional în activitățile noastre.
Activitatea de diseminare, ultima din proiect, se numește Am descoperit comori și pot să spun:  Așa este. Am descoperit un patrimoniu local extraordinar, am descoperit calități deosebite ale copiilor noștri, am descoperit cât de mulți oameni sunt minunați, gata să întindă o mână de ajutor. Aceasta este comoara - dăruirea și dorința de a face bine.
Prof. Claudia Buran, coordonatoarea proiectului
și a unor acțiuni de voluntariat în Țara Beiușului
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Comori locale și europene - proiectul Asociației Avram Iancu Beiuș, finanțat de către Primăria Beiuș.

Trimite email
sâmbătă, 4 mai 2024, 07:12:04 Ora de vară a Europei de Est