Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Cu ,,risipă” de culoare și multă inteligență, și-au primit, ieri, gazdele partenerii de proiect din Suedia, Grecia, Serbia, Turcia și Spania în ,,Capitala Art Nouveau a României”

În perioada 15-17 martie, la Colegiul Național ,,Iosif Vulcan”, din Oradea, se desfășoară cea de-a doua mobilitate din cadrul proiectului Erasmus +, cu tema „Inteligența verbală”

Cu ,,risipă” de culoare și multă inteligență, și-au primit, ieri, gazdele partenerii de proiect din Suedia, Grecia, Serbia, Turcia și Spania în ,,Capitala Art Nouveau a României”

Cu toată experiența didactică acumulată în reuniunile de proiect Erasmus+, cu multă sclipire și culoare, marți, 15 martie 2022, echipa de proiect a pedagogiștilor orădeni, în frunte cu doamna director Simona Nicoleta Martin și doamna profesor Maria Duma, coordonator de proiect, și-a primit regește, cu pâine și sare, cu mărțișoare, cu cântec, joc și voie bună, partenerii de proiect din Suedia, Grecia, Serbia, Turcia și Spania, aflați la Oradea, la cea de-a doua mobilitate din cadrul proiectului Erasmus +,,Colors"- 2020-1-SE01-KA229-077901_5.

,,Pornind de la ,,Teoria Inteligențelor Multiple" a lui Gardner, întâlnirea transnațională de formare de la Colegiul Național ,,Iosif Vulcan", dorește să dezvăluie, potrivit declarației coordonatorului de proiect, prof. Maria Duma, tipurile de inteligență pe care elevii le posedă și să le valorifice prin activitățile planificate, îmbunătățind calitatea actului educațional", după cum susține doamna profesor Maria Duma, omul-total al echipei de proiect, care a filmat și a filtrat totul prin prisma inteligenței sale verbale, cu sclipire și dăruire, pentru ca reuniunea de la Oradea să iasă ca la carte, un model de bune practici într-ale întâlnirilor Erasmus +.  
Proiectul este un parteneriat cu schimb interșcolar, fiind implementat în perioada 1.09.2020 - 31.08.2023, la nivelul ciclului primar din șase unități școlare din tot atâtea state, cu Suedia în calitate de țară coordonatoare, cu  - ,,Johannesskolan", școală coordonatoare, alături de cinci parteneri din: Grecia ,,4 DimotikoPefkon", România - Colegiul Național „Iosif Vulcan" Oradea, Spania -,,Ceip El Peñascal", Serbia - PU „Nasa Radost" și Turcia - ,,Sehit Polis Volkan SabazIlkokulu".
Prima întâlnire de proiect a avut loc în perioada 1-7 octombrie 2021, în Turcia, la ,,Sehit Polis Volcan SabazIlkokulu" Kocaeli, amânată cu un an datorită contextului pandemic. La această mobilitate s-a dezbătut ,,Inteligența matematică".
Ieri dimineață, echipa vulcanică de proiect, alcătuită din: doamna director Simona Nicoleta Martin, doamna profesor Maria Duma, coordonatorul de proiect, și ceilalți opt membri: prof. Angela Clonda, Teodora Popa, Anamaria Horga, Aurelia Susan, Lazăr Cătălin, Rodica Panti, Emilia Blaga și economist Daniela Sidea, dimpreună cu cei doi directori adjuncți (Kleszken Eva și Bacter Călin Florin) își așteptau oaspeții cu mult drag în curtea colegiului, în clădirea claselor primare, cu artiștii pregătiți să dea tonul întâlnirii într-o atmosferă sărbătorească colorată, cu baloane, cântec, joc și voie bună, primiți în incintă, potrivit ospitalității românești, cu pâine, sare și mărțișoare.
Activitatea oficială de primire și prezentare s-a ținut în amfiteatrul școlii, sala de clasă a doamnei profesor Maria Duma, unde gazdele și-au copleșit partenerii cu mesaje, dedicații și atenții, cu un discurs colegial emoționant, susținut de doamna director Simona Nicoleta Martin, care a prezentat frumoasa carte de vizită a pedagogiștilor vulcanici orădeni, cu peste 230 de ani de dăinuire, cu peste 1.700 de elevi, cadre didactice și nedidactice, liceu biling, româno-spaniol, școală europeană, școală e-Twinning, școală acreditată Erasmus, bază de practică pedagogică...
Programul artistic, viu colorat, a continuat în amfiteatru cu un montaj ingenios și antrenant, pus în scenă de școlari primari isteți, purtători ai siglei și simbolurilor proiectului, cu reprezentate ale sexului frumos, manechine, pregătite și îmbrăcate aparte pentru a reprezenta cele șase țări partenere. Elevii clasei a IV-a A, sub îndrumarea doamnei prof. lb. engleză Popa Teodora Felicia, au prezentat o modalitate concretă de valorificare a inteligenței lingvistice prin prezentarea unei schițe teatrale, schiță compusă și pusă în scenă special pentru această mobilitate; interpretând roluri ale unor copii din cele șase țări ale Europei care se joacă împreună și poartă o conversație relevantă pe anumite stereotipuri culturale și alte idei prezentate deja în cadrul proiectului. Iar parada rochiilor din materiale reciclabile, cu elevele clasei a XI-a, a fost coordonată de d-na profesor Andrea Koșa.
Să fie pace în lume!
Trecând în revistă cele șase clase prinse în buchetul proiectului (plus clubul de robotică), spectacolul a fost total, de la o sală de clasă la alta, prin aranjamentul sălii și conținutul de idei vehiculate, gingășia și istețimea școlarilor, prin proiecțiile prezentate și prin cântecele interpretate (Prieteni-prieteni; Să fie pace în lume!). Cu toții erau ancorați în problematica proiectului, pregătiți să-i surprindă plăcut pe oaspeți cu cunoștințele însușite legate de cultură, civilizație și limbă, ale celor șase state (țară, capitală, drapel, monedă, tradiții, port popular, localități și personalități reprezentative, mâncăruri tradiționale...).
Regalul a fost semnat și parafat, la final, tot în amfiteatru, cu tablete și telefoane inteligente, într-un recital internațional inteligent, de elevii doamnei profesor Maria Duma.
La Primăria Oradea, cele șase delegații Erasmus au fost primite de domnul primar Florin Birta
În sala ,,Traian Moșoiu", complet schimbată, un adevărat ,,Parlament" orădean, delegațiile Erasmus au fost primite cu multă căldură de către domnul primar Florin Birta și de doamna Angela Lupșea, directorul executiv al Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice din județul Bihor. Gazda mare le-a urat bun venit în ,,Capitala Art Nouveau a României", prezentându-le câteva date și repere orădene semnificative:
„Mă bucur că puteți fi prezenți, aici, în parteneriat cu Colegiul Național ,,Iosif Vulcan", alături de care derulați această activitate. Suntem un oraș de aproximativ 200.000 de locuitori, iar în ultimii 10 ani am investit peste 600 de milioane de euro din fonduri europene pentru modernizarea comunității. Am avut un real sprijin din partea Uniunii Europene și vom continua să accesăm bani europeni. Suntem un oraș unic în Europa, deoarece, spre deosebire de multe orașe europene cu tradiție, aici sunt prezente patru episcopii: Episcopia Ortodoxă, Romano-Catolică, Greco-Catolică și Reformată. Asta demonstrează că orașul nostru trăiește într-o frumoasă comuniune", a subliniat domnul primar Florin Birta.
Doamna director Angela Lupșea ne-a vorbit despre istoria clădirii Primăriei Oradea, dar și despre alte obiective importante din municipiul nostru.
„Vă aflați în clădirea Primăriei care, din anul 1904, deservește toți cetățenii. Nu și-a schimbat această destinație niciodată. Este o clădire monument istoric, fiind rodul a patru proiecte de arhitectură. Primăria are un turn de peste 50 de metri, ce a deservit la 1904 ca punct de observare a pompierilor. Astăzi este un obiectiv îndrăgit datorită panoramei pe care o oferă asupra orașului și a malului Crișului Repede"..., a ținut să precizeze doamna director executiv Angela Lupșea.
La finalul întâlnirii, participanții au primit diplome, care atestă participarea lor la proiectul Erasmus; după care au urcat în turnul Primăriei.
Astăzi, de dimineață, delegațiile vor avea prezentări în sala de conferințe de la Ramada
Coordonatorul de proiect, doamna profesor Maria Duma, ne-a dezvăluit câte ceva și din activitățile de proiect din perioada următoare.
Astăzi (miercuri), spre exemplu, de dimineață, în sala de conferințe de la Ramada,în cadrul reuniunii de proiect, vor ava loc prezentări făcute de reprezentanții celor șase delegații. În deschidere orchestra simfonică, și soliști vocali și instrumentiști ai Liceului de Arte vor aduce primăvara europeană muzicală la Ramada.
Lector univ. dr. Ioana Cistelecan va prezenta modalități creative de citire a unui text în workshopul cu același nume. În zilele următoare, la Universitatea din Oradea, conf. univ. dr. Karla Melinda Barth va susține workshopul ,,Inteligența verbală". Clubul de lectură pe care Colegiul Național îl are la Biblioteca Județeană ,,Gheorghe Șincai" va prezenta creații literare în diferite limbi, dovedind deschiderea pe care elevii noștri o au pentru învățarea limbilor străine...
Cu cinste, prețuire și prietenie, cu sufletul deschis!
Cu mult drag și respect, în semn de înaltă prețuire pentru colegii profesori din cele cinci delegații, doamna profesor Maria Duma a ținut să ni-i prezinte nominal, felicitându-i și urându-le ședere plăcută și rodnică în Oradea și județul Bihor.
Delegația din Suedia este reprezentată, la Oradea, de Pär Olof  Blondell, Peter Söderholm și Jovana Gardovic; Grecia: Konstantinos Sourlıs și Konstantinos Traıanos; Serbia: Sandra Irsevic, Eleonora Starek și Jasna Skenderovic; Turcia: Murat Kanmaz, Dinçer  Torun, Mehtap Kılıç, Umut Özlem Tok, İlknurSönmez și Çiğdem Gülay; Spania:  Ricardo Delgado Escudero, Fern Elisabeth Norris și Narja den Breeyen.
I-am cunoscut și noi, ieri, și i-am admirat pentru voioșie, sinceritate, deschidere și prietenie!
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (160 de poze) în Galeria foto: Cu ,,risipă” de culoare și multă inteligență, și-au primit, ieri, gazdele partenerii de proiect din Suedia, Grecia, Serbia, Turcia și Spania în ,,Capitala Art Nouveau a României”.

Trimite email
marți, 30 aprilie 2024, 06:57:29 Ora de vară a Europei de Est