Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

,,Universitatea din Oradea promovează educația și integritatea europeană, susține ambiția Uniunii Europene de a crea un spațiu continental al educației”

La început de an universitar, revenire la normal!

,,Universitatea din Oradea promovează educația și integritatea europeană, susține ambiția Uniunii Europene de a crea un spațiu continental al educației”

La început de nou an universitar, prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău, rectorul Universității din Oradea, este bucuros să anunțe că, în acest an, instituția pe care o conduce are, la nivelul studiilor de licență, mai mulți studenți decât în anul precedent, mai exact 3.811, față de 3.459, în 2022, 1.386 de masteranzi și 46 de doctoranzi.

Luându-i în calcul și pe cei înscriși la studiile post-doctorale, Universitatea din Oradea are peste douăzeci de mii de studenți (20.798). Domnul rectorul a subliniat în cuvântul său eforturile făcute de administrație și de întreg corpul profesoral pentru internaționalizarea relațiilor universității, cel mai important succes repurtat în această direcție fiind prezența Universității din Oradea în consorțiul EU GREEN, alături de alte opt instituții academice de prestigiu din Europa. „Prin prezența ei în cadrul acestei alianțe academice de anvergură europeană, Universitatea din Oradea promovează educația și integritatea europeană, susține ambiția Uniunii Europene de a crea un spațiu continental al educației. Prin aceasta, Universitatea din Oradea a dobândit o certificare europeană a valorii și prestigiului ei, acces prioritar la finanțări europene pentru cercetare și management universitar, prestigiu pe arena internațională pentru ea, pentru Oradea și pentru Bihor, posibilitatea de a-și extinde relațiile de colaborare la toate nivelurile, calitatea de creator de cunoștințe la nivel european".
Universitatea din Oradea ține să își consolideze calitatea de vector important în atragerea de investiții în județul Bihor, susținând cercetarea, dezvoltarea și transferul de tehnologii, prin programe de dezvoltare, cercetare aplicată pentru industrie, implementarea învățământului universitar dual, susținerea unor rețele de hub-uri, parteneriate locale, regionale și internaționale". Adresându-se direct studenților, domnul rectorul Constantin Bungău i-a îndemnat să facă ceea ce consideră a fi „o muncă minunată", pentru a deveni viitori specialiști, profitând însă și de numeroasele oportunități pe care Universitatea din Oradea le pune la dispoziția lor, de la terenuri de sport, până la laboratoare și burse Erasmus. „Vă invit să privim înainte și să lucrăm, împreună, pentru o lume mai bună și pentru un viitor mai bun", a conchis rectorul Universității din Oradea, domnul prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău.
La festivitatea de deschidere a noului an universitar, desfășurată, ca și înainte de pandemie, în Sala Polivalentă a instituției, au onorat cu prezența și cu câte un cuvânt de salut preasfințitul părinte episcop dr. Sofronie Drincec, oficialități locale și județene prietene, președintele Consiliului Județean Bihor, domnul inginer Ilie Bolojan, domnul prefect Dumitru Țiplea și primarul municipiului Oradea, domnul Florin Birta
Adresându-se studenților, președintele Senatului Universității din Oradea, domnul conf. univ. dr. Aurel Căuș a spus, printre altele: „Nu cereți indulgență când trebuie să învățați, pentru că mai târziu nu vă va ierta nimeni"!
Vestea cea frumoasă și luminoasă
Preasfințitul părinte dr. Sofronie Drincec, episcopul ortodox al Oradiei, ne-a dat vestea ca frumoasă și luminoasă, faptul că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat încheierea unui protocol de colaborare între Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman" din Oradea și Facultatea de Teologie Ortodoxă din Atena a Universității de Stat din Atena - Grecia. „Pentru toți cei care bat la porțile templului cunoașterii la Universitate, deopotrivă dascăli și învățăcei, profesori și studenți, ținta este dobândirea învățăturii celei alese, în vederea înscrierii în mecanismul extraordinar al artei, arta de a trăi, arta de a supraviețui. Pentru aceasta este nevoie de multă cunoaștere. Aș dori să vă pun tuturor la inimă îndemnul să nu uitați niciodată ceea ce ne învață Cuvântul lui Dumnezeu, Cuvânt care nu este ceva, ci este Cineva, este Logosul divin, Cuvântul veșnic al Tatălui, născut la plinirea vremii din Fecioara Maria din Nazaret, anume că viața cea adevărată înseamnă cunoașterea lui Dumnezeu și, bineînțeles, a lui Iisus Hristos, Cel pe care l-a trimis Tatăl din Ceruri, Fiul cel veșnic al Tatălui, Domnul nostru care dorește binele lumii, nu pieirea ei, nu moartea, ci viața", a declarat preasfințitul părinte episcop.
Domnul prefect Dumitru Țiplea apreciază că Universitatea din Oradea este „un pol foarte important pentru dezvoltarea orașului și a județului Bihor (...). Îmi doresc ca, împreună, să consolidăm forța și competitivitatea Universității din Oradea".
La rândul său, domnul primar Florin Birta a remarcat faptul că, grație Universității din Oradea, 20% din populația orașului este cuprinsă, într-o formă sau alta, în procesul de educație academică. Începând cu primăvara anului 2023, Oradea va avea un festival studențesc care va deveni tradiție, a ținut să ne asigure domnul primar.
Domnul președinte ing. Ilie Bolojan s-a angajat să facă tot ceea ce este posibil pentru dezvoltarea Universității din Oradea. „Prezența noastră aici este o formă de respect pentru cei care predau sau învață la Universitatea orădeană. Mă bazez pe faptul că studenții Universității din Oradea vor fi forțe motrice ale dezvoltării comunității noastre".
Natalia Cuc, președintele studenților în Senatul Universității din Oradea, și-a îndemnat colegii să își noteze prezențele „nu absențele, ca la școală, pentru că, la finalul anilor de facultate, cel mai important lucru este să știți cât ați evoluat", iar ,,boboaca" de la Arte,  Bianca Bonaț, a concluzionat: „Am ales, cu toții, să fim aici, acum, pentru ca, la final, să putem privi înapoi, nu doar cu nostalgie, ci și cu satisfacția învingătorilor".
Despre premierea celor 15 ,,boboci", am scris ieri.
Multă baftă tuturor și să cunoașteți satisfacția învingătorilor, vorba Biancăi.
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: ,,Universitatea din Oradea promovează educația și integritatea europeană, susține ambiția Uniunii Europene de a crea un spațiu continental al educației”.

Trimite email
vineri, 3 mai 2024, 16:25:03 Ora de vară a Europei de Est