Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

„Contribuția esențială a festivalului de la Băile Felix a fost și este aceea a păstrării și transmiterii... datinilor și obiceiurilor de iarnă”

Festivalul... „Asta-i datina străveche”, ed. a XI-a

„Contribuția esențială a festivalului de la Băile Felix a fost și este aceea a păstrării și transmiterii... datinilor și obiceiurilor de iarnă”

Festivalul Național de Datini și Obiceiuri de Crăciun și Anul Nou „Asta-i datina străveche", organizat de Asociația Pro Bambini din Oradea, este o modalitate prin care sunt demonstrate tradițiile și credințele populare ale țării.

Ediția a XI-a a evenimentului a fost organizată în parteneriat cu Primăria Comunei Sânmartin, Asociația pentru Promovarea Turismului în Băile Felix și Băile 1 Mai și Liceul Tehnologic Felix din Sânmartin. Cu sprijinul autorităților și al sponsorilor, conducerea Pro Bambini a decis să transforme și să conserve tradițiile zonei, dar și ale țării, într-unul dintre cele mai vestite festivaluri de obiceiuri din datini străbune.
În cadrul festivalului, peste 420 de copii și tineri din Oradea, Bihor, Suceava, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Cluj și Sibiu au încercat să evidențieze portul popular, dar și obiceiurile de iarnă din zonele din care provin.
Festivalul a debutat cu o paradă a portului popular în stațiunile Băile 1 Mai și Băile Felix și a continuat cu un spectacol în aer liber, pe o scenă pusă la dispoziție de Primăria Sânmartin în Piațeta din fața Ștrandului Apollo. Participanții au făcut demonstrații îmbrăcați în cele mai frumoase costume populare, țesute cu mare grijă de gospodine.
Colindele, jocurile cu măști, demonstrațiile de dans, orațiile și voia bună oferite de ansamblurile folclorice participante au reușit să înveselească turiștii și spectatorii prezenți. Evenimentul a continuat sâmbătă, la Căminul cultural din Băile 1 Mai, cu un spectacol-concurs. Marele premiu la secțiunea colind a fost câștigat de copiii din Ansamblul Folcloric „Cununița Năzdrăvană", iar la secțiunea obiceiuri/dans popular a fost câștigat de Ansamblul Folcloric „Gura Izvorului" din localitatea Vatra Moldoviței, județul Suceava.
Seara de sâmbătă s-a încheiat la restaurantul Hotelului President, unde Jean Podilă și Dumitru Fechete, le-au pregătit celor prezenți o seară românească. De altfel Hotelul President le-a oferit câștigătorilor trofeului - Grupului din Suceava, un premiu de 2.200 de euro.
Festivalul s-a încheiat duminică, 18 decembrie 2022, cu prezentarea unui moment în fața  Casei Radio Zu din Oradea. Ansamblurile prezente au fost întâmpinate de Daniel Buzdugan și Dragulin.
„Contribuția esențială a festivalului de la Băile Felix a fost și este aceea a păstrării și transmiterii, de la o generație la alta, a datinilor și obiceiurilor de iarnă, precum și prezentarea scenică a folclorului în spectacole ale ansamblurilor profesioniste și de amatori. Izvorâte din vechile tradiții populare, fie că au fost reînviate sau stilizate, ori adaptate din nou, cu elemente ale vechilor tradiții, aceste obiceiuri nu sunt doar ale locului, ale satului, dealului sau văii unde au avut loc altădată, ci sunt ale ținutului și ale țării întregi", este de părere Crina Dobocan, președintele Asociației Pro Bambini din Oradea, organizatoarea acestui eveniment.
Accesați aici și veți vedea frumuseți, bijuterii românești scoase la lumină de Crinuța noastră prin implementarea și derularea unui proiect național de milioane de suflete!
https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwetransfer.com%2Fdownloads%2F21b61eb012
e8f996dd83de8735b533e520221218064736%2Ff5f9ab26b41115
1b1779f38015a1377620221218064805%2F3bafd4%3Ftrk%3
DTRN_TDL_01%26utm_campaign%3DTRN_TDL_01%26utm_
medium%3Demail%26utm_source%3Dsendgrid%26fbclid%3
DIwAR2qZWk00F4sOHxFTIgaGm3GyKbzeYBnbm6v2wEWF
Bmxhhz0EuRw1OTkyU8&h=AT0u51OHqrlY_HA8Uumi6vw6
JOCwNsEp2xfly6c_
Uv_EBBTewPBBMN6JgGYHepksrkbOmdp7lWiFszuSEpGAIa
WUMR8ecX0pWVuu1L5JqstSfr0_MUEXhjNpj-EmCpAbfbWkNw
 
Felicitări, Crina!
 Ai ridicat, promovând o țară cu regalul tău național de datini, evidențiind portul popular și obiceiuri din cele mai străvechi și nemuritoare, la rang de artă frumusețea satelor noastre, moștenirea lor păstrată în lada cu zestre, tezaurul lor cel mai de preț!
(OviDan)
Mai vedeți câteva poze în Galeria foto: „Contribuția esențială a festivalului de la Băile Felix a fost și este aceea a păstrării și transmiterii... datinilor și obiceiurilor de iarnă”.

Trimite email
sâmbătă, 4 mai 2024, 09:06:10 Ora de vară a Europei de Est