Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Universitatea din Oradea, gazdă a întâlnirii anuale a decanilor facultăților de teologie din România

O sută de ani de învățământ academic teologic ortodox

Universitatea din Oradea, gazdă a întâlnirii anuale a decanilor facultăților de teologie din România

Între 5 și 7 iunie 2023, Universitatea din Oradea, mai precis Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Doctor Vasile Coman", a găzduit o serie de evenimente menite să marcheze centenarul instituției de învățământ academic teologic ortodox.

Din seria manifestărilor dedicate acestei sărbători a făcut parte și sesiunea festivă desfășurată marți, 6 iunie 2023, în Aula Magna a Universității din Oradea. La eveniment au fost prezenți reprezentanții celor 14 facultăți și departamente ale instituțiilor de învățământ teologic universitar din țară, importanți reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române, ai autorităților locale și județene și ai Universității din Oradea.
După cum a remarcat, în cuvântul său de deschidere, pr. conf. univ. dr. Viorel Popa, decanul Facultății de Teologie a Universității din Oradea, centenarul instituției pe care o conduce reprezintă și „începutul învățământului universitar în limba română la Oradea". Decanul teologiei ortodoxe orădene nu a uitat să le mulțumească tuturor celor care s-au făcut „martori și mărturisitori ai centenarului învățământului academic teologic pe meleagurile bihorene". Pr. conf. univ. dr. Viorel Popa a evocat figura întemeietorului școlii universitare teologice orădene, Episcopul Roman Ciorogariu, cel care, acum 100 de ani, „își punea sufletul pentru apostolia viitorului". În context, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Episcop Doctor Vasile Coman" a anunțat că, în anul aniversar 2023, facultatea va da societății a treizecea generație de absolvenți. „Recunoștință, apreciere și prețuire față de toți înaintașii noștri", a mai spus pr. conf. univ. dr. Viorel Popa.
P.S. Sofronie, episcopul ortodox al Oradiei, le-a urat bun venit decanilor teologi ortodocși din toată țara și cercetătorilor sosiți pentru a lua parte la simpozionul „Teologie, tradiție și misiune în învățământul teologic academic. Istorie și contemporaneitate", eveniment științific, cu participare internațională, care se desfășoară în aceste zile la Oradea, sub patronajul Facultății de Teologie. „Europa este trăită aici cu toată energia și forța, fără ambiții prostești, imperialiste sau revizioniste", a subliniat episcopul ortodox, spunându-le celor prezenți că „Oradea invită la un ospăț intelectual, care se adaugă celui academic la care ați fost poftiți". „Noi, creștini fiind, avem datoria să aducem zâmbetul lui Dumnezeu în fața lumii. Sunt convins că asta veți face și domniile voastre, prin manifestările de aici", a mai spus P.S. Părintele Sofronie.
Reprezentantul Patriarhiei Ortodoxe Române, prof. univ. dr. Nicușor Beldiman, a afirmat că „Cei 100 de ani de învățământ teologic ortodox academic, la Oradea, reprezintă un moment de bilanț și, totodată, un prilej de recunoștință față de Dumnezeu și față de toți înaintașii care, prin râvna și osteneala lor, au format și menținut prestigiul învățământului academic teologic bihorean".
Rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău, consideră că cei 100 de ani ai învățământului teologic ortodox orădean „înseamnă nu numai istorie, înseamnă și viață". Rectorul Universității din Oradea le-a dorit oaspeților săi ca manifestările dedicate centenarului teologiei ortodoxe orădene „să fie temelie și imbold" pentru viitor. Prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău a făcut trimitere și la albumul omagial, editat de Facultatea de Teologie, cu prilejul aniversării ei, spunând că și-ar dori ca Universitatea să performeze în toate domeniile „bazându-se pe o conștiință creștină". Rectorul, prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău, l-a provocat pe P.S. Sofronie Drincec să se alăture corpului de cadre didactice al Universității din Oradea. „Sunteți un om de știință, sunteți tânăr, vreau să vă invit ca, pe viitor, să veniți în rândurile noastre". Propunerea a fost primită cu aplauze, în sală, și cu smerenie, de către episcopul ortodox al Oradiei.
Prefectul județului Bihor, Dumitru Țiplea, el însuși absolvent al Teologiei orădene, consideră centenarul „un moment de mare bucurie și împlinire", academia teologică fiind „instituția care a marcat profund destinul românilor ortodocși din Episcopia Oradiei".
Trecând în revistă cele mai importante evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri, Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, a afirmat că aniversarea a o sută de ani de învățământ academic teologic ortodox „închide secolul românesc la Oradea", reprezentând „100 de ani de credință și tradiție românească pe aceste teritorii". Președintele Consiliului Județean le-a urat dascălilor de azi ai Facultății de Teologie Ortodoxă „să ducă mai departe, încă un secol, credința și tradiția românească".
La finalul evenimentului festiv, în numele Facultății de Teologie Ortodoxă, rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău, episcopul Ortodox al Oradiei, P.S. Sofronie Drincec, și decanul, pr. conf. univ. dr. Viorel Popa, au înmânat 99 de medalii aniversare, dedicate centenarului învățământului academic teologic ortodox orădean.
În holul principal al clădirii în care se află Aula Magna a Universității din Oradea a fost găzduită o expoziție cu tablouri de absolvire ale Academiei Teologice, de acum 100 de ani, și altele, mai recente, din ultimii 30 de ani de existență a Facultății de Teologie.
Lucrările întâlnirii anuale a decanilor și conducătorilor de departamente din instituțiile de învățământ teologic universitar subordonate Patriarhiei Române și cele ale simpozionului „Teologie, tradiție și misiune în învățământul teologic academic. Istorie și contemporaneitate", au continuat și miercuri, pe secțiuni. La simpozion sunt prezenți profesori de teologie ortodoxă din țară și din străinătate; de la Universitatea Națională și Kapodistriană din Atena, Universitatea „Aristotel" din Salonic, Universitatea din Gävle, Universitatea Catolică „Ioan Paul al II-lea", Lublin și Universitatea din Regensburg. (B.C.)

Trimite email
vineri, 3 mai 2024, 11:31:11 Ora de vară a Europei de Est