Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Am sărbătorit 300 de ani de la ctitoria Bisericii de lemn din Beznea

În 5 iunie, la Beznea,

Am sărbătorit 300 de ani de la ctitoria Bisericii de lemn din Beznea

,,Fie ca bunul și înduratul Dumnezeu să ne ierte toate greșelile, să ne păzească și să ne călăuzească în lucrarea de viitor" - Ioan Țepelea.

În 5 iunie 2023, a doua zi de Rusalii, la Beznea, am sărbătorit, cu mic, cu mare, 300 de ani de la ctitoria Bisericii de lemn din Beznea.
Programul a început la ora 10.00, cu sfânta și dumnezeiasca Liturghie, urmată de un Te Deum și un recital de pricesne, susținut de membrii Corului Bisericii Ortodoxe din Beznea.
Ca dascăl al satului, timp de 12 ani, și ca interpret de pricesne, doamna prof. Viorica Marc Bulzan a prezentat un scurt istoric pentru marcarea evenimentului...
,,Pământul natal ne atrage pe fiecare, ca un magnet, și nu ne lasă să uităm unde ne-am născut, spune doamna profesor, în deschiderea intervenției sale. Nu numai depărtarea naște dor, ci și timpul trăit acasă, alături de ai tăi, împărțind cu ei și binele și greul, bucuriile și necazurile.
Prima atestare documentară a satului Beznea datează din 1406, sub forma Beznea de Jos, Beznea de Sus, Beznea popească și Beznea lui Domocoș. Exista, deci, în sat un preot și, cu siguranță, o biserică românească. În 1723, credincioșii din sat au ridicat, prin efort propriu, biserica bătrână din lemn, care, probabil, a înlocuit o alta mai veche. Populația satului Beznea nu depășea atunci 80 de locuitori. În 1743, marea epidemie de ciumă care a bântuit Bihorul, a lovit și satul Beznea, unde s-au înregistrat 42 de morți. În 1870, Beznea avea în jur de 1.400 de locuitori, două biserici, ortodoxă și greco-catolică. 30 de ani mai târziu, în 1900, 1.700 de săteni locuiau în 420 de case, câte patru suflete, în medie, în fiecare casă, în timp ce în satele vecine media era de 10 suflete. Izbucnirea Primului Război Mondial, în 1914, a adus suferințe în fiecare familie. În însemnările sale, Traian Țepelea a notat numele a 26 de eroi. Probabil că au mai fost și alții, care au rămas anonimi. A venit 1918, anul bucuriei, al împlinirii unui vis de veacuri. La Marea Adunare de la Alba Iulia, de la Beznea, au participat, oficial, trei reprezentanți, Demitrie Țepelea, Vasile Pup și Florian Vereș. La îndemnul sătenilor, au mai plecat și alți entuziaști, Ioan Butiri și Ștefan Țepelea (învățătorul și fratele lui Traian). Se vorbește apoi despre o perioadă grea, cauzată de soldații bolșevici și unguri; cu toate neajunsurile și loviturile primite, românii și-au făcut datoria. La 20 aprilie 1919, simultan cu evenimentele din Oradea, Beznea devenea localitate a României Mari.
Să mai spunem că în urma Dictatului de la Viena (din august 1940), României i s-a răpit nordul Ardealului. Așa a ajuns și Beznea să devină teritoriu în cadrul Ungariei. Ca urmare, în școli, s-a trecut la predare în limba maghiară. Evreii din sat au fost ridicați de autoritățile ungare și transportați în lagărele morții. Mulți tineri au fost înrolați cu forța în armata ungară. S-a aflat vestea că România a trecut de partea Națiunilor Unite și a întors armele împotriva Germaniei și aliaților săi. Cel de-al Doilea Război Mondial s-a încheiat, pentru Beznea cu încă 20 de eroi căzuți la datorie... eroi care aveau să fie pomeniți în cadrul manifestărilor, în sensul că domnul gen(r) Vasile Creț avea să acorde medalii urmașilor celor 20 de eroi.
Revenind la însemnările doamnei profesor Viorica Marc Bulzan, legate de sfânta Biserică din Beznea, domnia sa a mai punctat faptul că în timp ce activa ca dascăl în Beznea, l-a cunoscut personal pe părintele Emil Ojog, cu care a colaborat foarte bine, la fel și pe părintele Gheorghe Bud... Iar părintele Ioan Cohuț și doamna preoteasă i-au fost elevi la Borod.
Îmi doresc din suflet ca bucuria, împăcarea și iubirea să-și dea mâna, iar bunul Dumnezeu să fie mereu cu noi, a spus doamna profesor Viorica Marc Bulzan în încheierea intervenției sale.
În cadrul evenimentului de luni, 5 iunie, de la Beznea, au mai rostit alocuțiuni: reprezentantul Muzeului Țării Crișurilor, domnul prof. dr. Petru Ardelean, domnul primar Ionuț Sturz, precum și părintele paroh Ioan Cohuț.
În cadrul momentului artistic și-au dat concursul: Ansamblul folcloric al județului Alba, precum și îndrăgiții interpreți: Cornel Borza, Leontin Ciucur, Viorica Marc Bulzan, Cornelia Fechete și Ansamblul folcloric ,,Brătcuța".
Pe Facebook Ovidiu Moise Dan puteţi vedea 75 de poze!

Trimite email
joi, 9 mai 2024, 02:53:22 Ora de vară a Europei de Est