Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

„Universitatea, o cetate într-o cetate, Oradea”

Luni, deschiderea noului an de învățământ la Universitatea din Oradea

„Universitatea, o cetate într-o cetate, Oradea”

Universitatea din Oradea a sărbătorit, luni, 2 octombrie 2023, debutul noului an de învățământ academic. Sala Polivalentă a universității s-a dovedit a fi prea mică pentru mulțimea studenților, profesorilor și părinților, dornici să ia parte la ceremonia inaugurală. Reprezentanți ai autorităților publice, ai instituțiilor locale și ai cultelor au onorat cu prezența lor momentul festiv.

În alocuțiunea sa introductivă, prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș, prorectorul Universității din Oradea, și moderator al evenimentului, a evocat împlinirea, în prima zi din luna octombrie, a 60 de ani de la cea dintâi deschidere festivă a cursurilor Institutului Pedagogic cu rang universitar de la Oradea.
Rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, a subliniat, la rândul său, că „în cei 60 de ani de existență, universitatea a avut o dinamică extraordinară, absolvenții ei contribuind decisiv la dezvoltarea modernă a orașului Oradea și a județului Bihor". Prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău a comparat Universitatea din Oradea cu o cetate, o cetate „într-un oraș cetate, dar fără ziduri care ne despart, ci doar cu punți care ne unesc".
„Oradea este un model național pentru colaborarea pe care o are cu administrația publică locală, cu companiile locale, cu mediul de afaceri, în plan transfrontalier și chiar european, Această situație ne responsabilizează", a mai spus rectorul Universității din Oradea. Vorbind despre cele trei direcții strategice de dezvoltare ale universității: digitalizare, sustenabilitate și internaționalizare, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău a amintit cele 30 de milioane de lei alocate digitalizării prin programe PNRR, pentru dezvoltarea de noi tehnologii, și despre faptul că, obținând finanțări Erasmus în valoare de peste un milion de euro, Universitatea din Oradea este cel mai mare beneficiar al acestor fonduri, dedicate mobilității și schimburilor educaționale europene, din România.
Rectorul Universității din Oradea a arătat că instituția academică pe care o conduce are azi peste 21.000 de studenți înmatriculați. Anul universitar 2023-2024 înseamnă, la Universitatea din Oradea, un număr de 5.639 de boboci, cu 10% mai mulți decât în anul precedent. „Vă felicit că ați ales să fiți studenți aici, în cel mai frumos oraș din țară", a mai afirmat prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău.
Evocându-i pe profesorii care urmează să iasă din activitate în acest an, rectorul universității din Oradea le-a mulțumit „pentru că au făcut onoare și renume instituției". Au fost citați: prof. univ. dr. Cornel Antal, „colegul care și-a dedicat o bună parte din viață Universității din Oradea"; prof. univ. dr. Gheorghe Sorin Gal, „unul dintre cei mai importanți cercetători pe care i-a avut universitatea", fostul prorector Ioan Gheorghe Țară, criticul Mircea Morariu, fostul ministru Ioan Mang și alții. „Facultățile vor avea, în continuare, nevoie de dumneavoastră", a spus prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău.
Rectorul a mai arătat că, în anul universitar trecut, 48 de cadre au avansat în grad didactic, Universitatea din Oradea având acum 108 profesori universitari. „Vă doresc ca, în anul universitar 2023-2024, să aveți parte de cât mai multe realizări și cât mai multe motive de bucurie", a încheiat prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău.
Președintele Senatului Universității din Oradea, conf. univ. dr. Aurel Căuș, a remarcat că anul universitar începe „sub paradigma noii legi a învățământului". Conf. univ. dr. Aurel Căuș i-a îndemnat pe studenți să se pregătească pentru „o nouă eră a adevărului". „E timpul ca omul să contribuie la propria-i descoperire", a mai spus președintele Senatului universității, adăugând că înțelepciunea e mai importantă chiar decât noile tehnologii. „Diferența o veți face voi, fiecare dintre voi", a subliniat conf. univ. dr. Aurel Căuș.
Prefectul județului Bihor, Dumitru Țiplea, a ținut să le mulțumească studenților pentru că „au ales să rămână acasă sau să vină la facultate în Oradea și în județul nostru". Reprezentantul guvernului le-a îndemnat pe cadrele didactice ale Universității din Oradea „să pună foarte multă încredere în inimile acestor tineri, pentru că oamenii puternici fac societăți puternice și stabile".
Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, i-a îndemnat pe profesorii Universității din Oradea să devină motoare ale dezvoltării științei și tehnologiei, pentru ca viața orădenilor și a bihorenilor „să treacă la următorul nivel". Ilie Bolojan consideră că administrația locală și județeană a făcut ceea ce trebuia să facă pentru a crea premisele necesare dezvoltării și că a venit momentul ca „steagul dezvoltării să treacă în mâinile universității". „Pentru a avea investiții cu valoare adăugată mare, trebuie să facem mai mult în zona universitară. Am încredere că, în anii următori, universitatea noastră va lua acest steag al dezvoltării mai puternic, trimițând în economia locală specialiști de top. O diplomă este bună, dar cea mai de preț este educația", a concluzionat președintele Consiliului Județean Bihor.
Reluând metafora „cetății în cetate", primarul Florin Birta a remarcat că sunt, în România, municipii care nu au atâția locuitori câți studenți are Universitatea din Oradea. „Orașul nu se mai poate dezvolta fără universitate și nici Universitatea din Oradea nu se mai poate dezvolta fără oraș", a spus edilul, trecând în revistă proiectele comune: centrul de transfer tehnologic, noile cămine, campusul dedicat învățământului dual. Florin Birta a felicitat organizațiile studențești pentru festivalul intitulat „Săptămâna bobocilor" și i-a îndemnat pe toți studenții prezenți să nu lipsească de la evenimentele pregătite special pentru ei, în acest cadru. „Vă doresc să rămâneți în Oradea și să vă realizați aici", a încheiat primarul.
Vorbind în numele bobocilor, Gabriela Ioana Burtic, studenta de nota 10 a Facultății de Informatică și Științe, a spus că aparține „generației care a făcut față problemelor și provocărilor, încă din primul an de liceu. Facem parte dintr-o generație de învingători și urmăm cursurile facultăților noastre pentru a deveni mai buni profesioniști în domeniul pe care ni l-am ales", a promis Gabriela Ioana Burtic.
Ceremonia s-a încheiat cu, deja tradiționalul, moment al înmânării carnetelor de excelență, studenților care au obținut cele mai bune note la admitere. „Excelența trebuie să ne caracterizeze în tot ceea ce facem, studenți și profesori", a reamintit, în context, prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș, prorectorul Universității din Oradea.
Festivitatea n-ar fi fost completă fără participarea corului Departamentului de Muzică al Facultății de Arte, care a încheiat evenimentul intonând „Oda bucuriei" și „La mulți ani". (B.C.)

Trimite email
vineri, 3 mai 2024, 17:28:52 Ora de vară a Europei de Est