Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Consiliul Județean este în slujba bihorenilor!

Raport de activitate 2020 - 2024

Consiliul Județean este în slujba bihorenilor!

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, și vicepreședinții Mircea Mălan și Călin Gal au prezentat joi, 25 aprilie 2024, în cadrul unei conferințe de presă, raportul de activitate din mandatul 2020 - 2024.

La conferința de presă au participat și echipele din Direcția Tehnică și Direcția Economică din cadrul Consiliului Județean Bihor.
Toate lucrurile bune care s-au întâmplat în acest mandat, toate proiectele realizate sunt meritul întregii echipe și se cuvine să le mulțumim tuturor pentru colaborare. Constatarea mea este că nu oamenii care lucrează în sistemul public sunt problema ineficienței și a lipsei de performanță, problema sunt cei care conduc", a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.
Administrația județului Bihor în perioada 2020 - 2024 a fost definită de trei caracteristici importante: serviciul către cetățeni, dezvoltare și parteneriate eficiente. În acești ani au fost alocate resurse și au fost luate o serie de măsuri concrete pentru a răspunde nevoilor bihorenilor și pentru a crea un mediu de dezvoltare în mai multe domenii.
Administrație în slujba bihorenilor
Președintele Ilie Bolojan a punctat că măsurile de a reorganiza activitatea Consiliului Județean Bihor și a instituțiilor subordonate prin reducerile de personal au redus cheltuielile de funcționare și au dus la economii anuale de 6 milioane de euro, care au fost orientate înspre investiții.
În acest mandat, pentru prima dată, au fost introduși indicatorii de performanță pentru primării, edilii având un diagnostic exact al performanței administrative. Comparația cu unități administrativ-teritoriale de aceeași dimensiune i-a îndemnat să își îmbunătățească performanțele. S-a constatat de la an la an o îmbunătățire în multe locuri, indiferent de culoarea politică", a explicat Ilie Bolojan.
De la preluarea mandatului în 2020 până în prezent, au fost continuate și finalizate proiectele demarate de fosta administrație a Consiliului Județean Bihor, cum ar fi Drumul Apusenilor, bazinele didactice de înot sau reabilitarea unor drumuri județene.
Curățenia în județ este un obiectiv important al acestui mandat. În acest sens, au fost luate măsuri concrete, precum curățenia pe drumurile publice, construirea unei rețele de platforme de deșeuri voluminoase, adoptarea unui regulament de întreținere a curățeniei, descurajarea depozitărilor ilegale de deșeuri prin amplasarea unor camere de supraveghere pe drumurile județene și naționale, cofinanțarea primăriilor pentru achiziția de utilaje de curățenie și punerea în funcțiune a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor.
În ultimii ani s-a pus accentul și pe susținerea accesului la cultură prin investiții în biblioteci, achiziționarea continuă de cărți și construirea unui centru cultural multifuncțional, dar și prin promovarea tradițiilor locale și creșterea activităților culturale.
Administrație de dezvoltare
Județul Bihor se află într-un proces de modernizare și extindere a infrastructurii.  Dezvoltarea rețelei de drumuri, modernizarea aeroportului și investițiile în rețelele de transport sunt doar câteva exemple de creștere a conectivității și accesibilității.
Proiectele care s-au realizat și sunt în curs de realizare în județul nostru arată în fapt viziunea de dezvoltare a județului și modul în care Consiliul Județean înțelege să răspundă nevoilor reale ale bihorenilor. Când am venit, am constatat câteva realități, iar acestea se cereau a fi rezolvate. Una dintre ele, de exemplu, a fost că pe drumurile naționale, în orașe sau la intrare și ieșire din Oradea, bihorenii pierdeau zeci de minute din viață în orele de trafic intens. Răspunsul nostru: investiții semnficative în rețeaua de drumuri și centuri", a precizat Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.
Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a adăugat: „Un lucru important a fost rețeaua de drumuri noi, nu doar reabilitarea și modernizarea unor drumuri vechi. Astăzi avem în lucru peste 65 de kilometri de drumuri noi, centurile din zona metropolitană a Oradiei, inelul metropolitan și celelalte proiecte. Un alt proiect important este rețeaua de parcuri industriale, unde vor începe lucrările în următoarea perioadă. Am reușit, de asemenea, cofinanțarea drumurilor comunale agricole care duc la investiții în agricultură. Am avut un prim apel de proiecte anul trecut."
Au fost luate măsuri pentru a facilita accesul la locurile de muncă și pentru a preveni depopularea zonelor rurale. Proiecte precum parcurile industriale, Campusul pentru învățământ dual și Parcul Științific și Tehnologic au fost concepute pentru a atrage investiții și pentru a genera locuri de muncă bine plătite.
Prioritatea a fost atragerea fondurilor europene, private și guvernamentale, deoarece bugetul local nu era suficient pentru finanțarea proiectelor. În ultimii patru ani, ponderea investițiilor în bugetul total a crescut semnificativ, de la 26% în 2019 la 77% în 2023.
Obiectivul nostru a fost gestionarea corectă a fondurilor, pentru ca această administrație să poată duce toate proiectele la final. Avem cea mai mică organigramă, dar cel mai mare buget de dezvoltare dintre toate consiliile județene din țară. Am reușit în acești patru ani să inversăm ponderea cheltuielilor de funcționare în comparație cu cele pentru dezvoltare din bugetul total al instituției. Doar 15% din bugetul pentru anul 2024 reprezintă cheltuieli de funcționare", a subliniat Călin Gal, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.
Administrație prin parteneriate
În mandatul 2020 - 2024, administrația județului a dezvoltat parteneriate solide cu diferite instituții, cu scopul de a atrage finanțări pentru proiecte în mai multe domenii. Parteneriatele cu primăriile, cu autoritățile din alte județe, cu instituții de la nivel central și cu mediul privat au adus în județul Bihor investiții importante.
Cele mai importante parteneriate au fost cu Primăria Oradea și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, pentru că efectele acestor parteneriate au fost masive. Cu Primăria avem, de exemplu, inelul metropolitan - 17 kilometri de drum nou, Spitalul de boli infecțioase, rețeaua de pasaje, Centrul Cultural Multifuncțional și susținerea zborurilor de la Aeroportul Oradea. O parte din centuri sunt rezultatul parteneriatului cu CNAIR, la fel ca pasajele pietonale, rutiere sau lărgirile la patru benzi. Sunt proiecte importante la care noi nu am fi avut acces la finanțare", a explicat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.
Vicepreședintele Mircea Mălan a mai amintit despre colaborarea cu Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, prin care se valorifică potențialul turistic al județului Bihor și se realizează proiecte pentru conservarea mediului înconjurător. În mai multe zone montane se amenajează campinguri și spații de agrement pentru iubitorii de natură.
Este în desfășurare, de asemenea, un program multianual de sprijinire a primăriilor pentru introducerea sau extinderea rețelelor de gaze.
Un alt parteneriat important este și cel cu Universitatea din Oradea, pentru a stimula inovarea și cercetarea și pentru a sprijini antreprenoriatul.

Trimite email
miercuri, 8 mai 2024, 22:56:09 Ora de vară a Europei de Est