Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Se găsesc destui „cârcotași” care să-i râvnească fotoliul

Când primaru’ nu-i acasă...

Se găsesc destui „cârcotași” care să-i râvnească fotoliul

Vineri, 31 iulie 2009, la cea de-a III-a ediție a Zilei porților deschise la Primăria municipiului Oradea, organizatorii manifestării „l-au trimis la plimbare” pe dl primar, Ilie Bolojan, și au declarat vacant fotoliul de primar, pentru o zi...

 Atât le-a trebuit orădenilor să afle că au și dat buzna să-i ia locul. Mai întâi, fotoreporterul fraților Micula a sărit cu reprezentantul lor, care însă a fost înlăturat repede, fiind declarat depășit de situația economică și de criza financiară care bântuie puternic și în cadrul holdingului. A venit un altul, absolut anonim și la fel de incompetent, după care pe tron a urcat piranda, cu veleități de artistă, dar... nicidecum de primăriță.
 La interval de câteva minute, fotoliul vajnicului nostru primar s-a cutremurat, simțindu-se pentru prima oară cu adevărat amenințat de doi tineri școliți, cu maniere și calități de manageri, deloc figuranți sau simpli turiști plimbăreți...
 Văzându-i cum se instalaseră în fotoliu (cei doi frați - Liviu și Călin Stancea), Anca Sas, consilierul dlui primar, s-a simțit puțin încurcată, nemaiștiind ce poziție să ia...
 La scurt timp, aveam să aflăm, însă, că Liviu, Călin și Andrea nu au pus gând rău primarului, nu doreau să-l sape și să-i ia scaunul, ei voiau, de fapt, să ajungă în turnul primăriei.
 Noi am glumit pe seama acestui episod, dar să știți că micii vizitatori, cei 11 copii din cadrul F.R.C.C.F. (Fundația Română pentru Copii, Comunitate și Familie), însoțiți de Carol Mihuț, asistent social și Adela Hamza, psiholog, precum și cei 15 copii de la Centrul de îngrijire de zi, însoțiți de educatoare, asistenți sociali și psiholog (Doina Rusu, Lavinia Șandor, Szabo Maria, Cristian Miheș, Ioana Zgîrd și Alina Meheș), au fost cât se poate de serioși, interesați și emoționați, atât în sala mare „Traian Moșoiu”, cât mai cu seamă atunci când s-au aflat în biroul primarului (iar unii, chiar în fotoliul domnului primar, Ilie Bolojan). Tot pentru această zi specială (Ziua porților deschise), s-au înscris 30 de persoane, doritoare să vadă birourile conducerii instituției, sala „Traian Moșoiu” și alte locuri din clădirea primăriei. Vizitatorii au fost luați în primire încă de la intrare de Claudia Ardelean, din cadrul biroului relații internaționale, fiind de față și consilierii Anca Sas (consilier al dlui primar) și Mirela Macra (din partea biroului de presă).
 O astfel de zi specială se organizează la Primăria Oradea în ultima zi de vineri a fiecărei luni. La primele două  ediții (cele din mai și iunie), vizitatorii au fost de ordinul sutelor, circa 300, din care peste 200 au fost elevi, ei arătându-se cei mai interesați de un asemenea eveniment, după cum ne spunea dna Anca Sas.
 Expoziția „Þăranii și comunismul”
 În holul din fața sălii „Traian Moșoiu” a fost amenajată expoziția „Þăranii și comunismul”, o expoziție națională itinerantă care a ajuns și la Oradea, fiind găzduită câteva zile de primărie și mai apoi de Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”. Expoziția cuprinde poze și documente, mărturii ale rezistenței anticomuniste. Pe panouri se pot citi titluri precum: Răscoalele din Bihor și Arad – 1949, Anchetele judiciare și medico-legale din 1993 (județul Arad), Þărani din Vrancea arestați în iulie 1950, Rusaliile Negre (18 iunie 1951), Calul, dușman al comunismului, De la colectare la colectivizare, Þăranii și comunismul, Harta revoltelor țărănești (1949-1962) ...
 „Acesta este primul episod din ciclul privind rezistența anticomunistă, după cum ne-a spus dna Eugenia Mitrașca, președintele filialei Bihor a fundației Academia Civică. Al doilea episod va fi, probabil, „Victimele din diplomație”. Autorul expoziției „Þăranii și comunismul” este curatorul Romulus Rusan - directorul Centrului internațional de studii asupra comunismului, care va fi prezent la Oradea, la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”, în 3 septembrie, alături de dna Ana Blandiana - președintele Academiei Civice.”
 În timp ce discutam pe hol cu dna Eugenia Mitrașca, a sosit dl Aurel Brazdă cu harta Bihorului pe care erau marcate localitățile unde au avut loc revolte ale țăranilor în 1949.
 „Să știți că dl Aurel Brazdă ne-a adus cele mai multe documente de istorie orală, iar acum o hartă”, a ținut să sublinieze dna Eugenia Mitrașca. În cadrul reuniunii din sala mare, doamna Eugenia Mitrașca avea să citească mesajul curatorului, iar domnii Aurel Brazdă, Corneliu Crăciun, Gabriel Moisa și Augustin Þărău aveau să înfiereze comunismul, făcând referire la revoltele țăranilor (în 1949 și după), nominalizând localitățile („martir”) din județul nostru unde au avut loc astfel de revolte (la Ucuriș, Tăut, Batăr, Bicaciu, Mărțihaz...), au fost prezentate cauzele revoltelor și răzmerițelor, dar și riposta dură a securiștilor și tot ceea ce a urmat, deportări și condamnări, cote (în produse agricole și animale)...
 „E bine că se organizează astfel de manifestări. Istoria nu trebuie uitată. Faptul că participăm este o formă de respect, de neuitare, iar domnul Aurel Brazdă este martor și participant al istoriei din timpul comunismului. Această expoziție este o lecție de istorie concretă, vizibilă...” a spus, printre altele, profesorul universitar Corneliu Crăciun.
 Nagy Csaba și ceasul din turnul primăriei
 Am urcat în turnul primăriei, împreună cu Andrea și cei doi „ex-primari”, Călin și Liviu, însoțiți de reprezentantul primăriei, dl Florin Gal, care era la a treia rundă în ziua de vineri, dar de cinci ani face mereu o asemenea „navetă”. Ajunși în turn, ne venea să credem că ne aflăm cel mai aproape de cer, în punctul cel mai înalt din municipiu, de unde puteam admira panorama orașului de pe Crișul Repede. La coborâre, însă, stând de vorbă cu dl Nagy Csaba, cel care se ocupă de întreținerea ceasului din turn, aveam să aflăm că de la bordură și până la drapelul de deasupra turnului sunt doar 50 de metri, iar dacă urcăm la „Ciuperca”, ne aflăm la 65 de metri...
 Dl Nagy Csaba este o adevărată enciclopedie, iar când începe să povestească trebuie să te ții bine. Dumnealui este cel care a inventat dispozitivul electric care acționează ceasul din turn, dar și celălalt ceas din primărie. Pe principiul invenției sale funcționează (tot electric) și ceasul de la Biserica cu Lună, dar și trasul clopotelor la unele biserici.
 „Am trei invenții pentru acționarea electrică a ceasurilor, o invenție pentru activarea clopotelor, o invenție pentru un pendul în domeniul fizicii și două în domeniul jocurilor logice”, ne-a declarat dl Nagy. Din vorbă în vorbă am aflat faptul că joi, cu o zi înainte, au fost la Oradea nepotul și strănepotul maistrului ceasornicar care a executat ceasul din turnul primăriei, Mezei Dzso. Dl Csaba a ținut apoi să ne arate o diplomă și o poză, ba chiar și un filmuleț pe laptop. ”În această poză îl vedeți pe Daday Jozsef, autorul ceasului de la Biserica reformată din Olosig, iar aceasta este diploma lui...”
 Dl Csaba mai este pasionat de ridicarea greutăților și săritura de la trambulină. S-a întâmplat, însă, să sară în apă nu doar de la trambulină, ci chiar de pe barajul de la Tileagd (de la 25 de metri înălțime), fără să pățească nimic. A nu se crede însă că dl Nagy Csaba este un „vânător” de recorduri ... și invenții. Nu. Dincolo de performanțele înregistrate, dl Csabi e un om obișnuit, molcom și prietenos, deloc măreț și îngânfat, ci simplu și modest, care te cucerește cu vorba bună și cu o desagă de informații. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Se găsesc destui „cârcotași” care să-i râvnească fotoliul.

Trimite email
miercuri, 1 mai 2024, 15:03:24 Ora de vară a Europei de Est