Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Comemorarea soților Ion și Doina Aldea Teodorovici

Duminică, la biserica din incinta Universității din Oradea

Comemorarea soților Ion și Doina Aldea Teodorovici

Asociația studenților și elevilor basarabeni din Oradea a organizat, duminică, 1 noiembrie 2009, pentru prima oară, comemorarea soților Ion și Doina Aldea Teodorovici.

Slujba de pomenire a fost oficiată de părintele profesor Marius Þepele și părintele lector Emil Cioară la biserica din campusul Universității, în prezența organizatorilor evenimentului, cărora li s-au alăturat și alți studenți ai universității orădene, prieteni și credincioși, precum și membri ai Ligii studenților basarabeni din România (studenți basarabeni care studiază în centre universitare din Galați, Timișoara, Brașov, Cluj –Napoca, Suceava și București.
Organizatorii l-au avut în mijlocul lor pe fiul soților Ion și Doina Aldea Teodorovici, pe Cristofor.
„Sufletul la suflet trage!”
Așadar, Cristofor a fost martor la prima comemorare a părinților săi, pusă la cale de vrednicii elevi și studenți basarabeni care studiază în municipiul de pe Crișul Repede, în frunte cu Anatolie Cojocari – președintele asociației.
„Sufletul la suflet trage! Aici, în biserică, în fața sfintelor icoane, a sfântului altar, ne întâlnim cu toții, morți și vii. Aici ne botezăm și ne cununăm, unindu-ne cu Hristos. Mă bucur să fi săvârșit alături de părintele profesor Marius Þepele această slujbă de pomenire. Am fost astfel în comuniune cu Dumnezeu, în iubire și dragoste cu Doina și Ion Aldea Teodorovici, frați de sânge. Vorbim atât de schimbare, dar schimbarea este în noi. Să vrem doar să schimbăm ce este rău. Să fim capabili de jertfă. Să scăpăm de răul din noi...” după cum îi spunea părintele lector Emil Cioară lui Cristofor după slujbă.
Tot aici, în biserica de lemn de la Universitate (laboratorul, cabinetul special al studenților de la Facultatea de Teologie Ortodoxă), adusă în 1991, tocmai din Letca, județul Sălaj (și sfințită în 1992), s-a botezat de curând un elev basarabean, Mihai Marc, rămas nebotezat datorită unor conjuncturi neprielnice...
„Bucurați-vă, prieteni!”
După-amiază, pe scena Teatrului „Arcadia” din Oradea (devenită o catedrală a neamului) s-au rostit versuri alese, s-a cântat dumnezeiește de s-au cutremurat inimile pline de simțire românească. Cristofor a plâns de bucurie pentru tot ce le-au făcut organizatorii înălțătorului spectacol părinților săi, semn că mai există lucruri sfinte pe lumea asta și-o simțire românească, vorba cântecului, Ion și Doina fiind pâinea și sarea, zâmbetul și lacrima, trei culori și-o singură credință românească, atât pentru românii de dincolo de Prut, cât și pentru cei de dincoace de Prut, pân’ la Tisa și mai departe. Pentru ei a cântat însuși Cristofor toate durerile pe care le-a îndurat după plecarea lor în Rai, în urmă cu 17 ani, pe când el avea doar 10 ani, iar ei, 34 și 38 de ani.
„Iartă-mă!”
„Dedic acest cântec mamei mele și tatălui meu. E din 1972, rod al primei colaborări a părinților mei cu regretatul poet al neamului nostru, Grigore Vieru. Sunt fericit, gândindu-mă la ceea ce au făcut ei cu muzica lor. Au adunat și au încântat stadioane de patrioți înflăcărați. Dar vreau să cântăm și cântece de dragoste. Ei erau tineri, în floarea vieții, când au plecat în ceruri. „Crede-mă, iubire, crede-mă”, un cântec pe care l-au cântat și împreună cu Mirabela Dauer, cu Dida Drăgan. „Bucurați-vă, prieteni, bucurați-vă de prieteni și de frați, de un cântec, de un amurg cu flori de tei, de lumina dragostei...”
A fost ca „o evadare în trecut” și o binecuvântare cerească. Ne-am încărcat pozitiv bateriile sufletului. „Adrian Păunescu spunea că patria noastră se află sub pământ, făcând trimitere la atâția și atâția eroi căzuți care au jertfit pentru ea. Patria noastră se află aici, azi, și acum”, așa după cum s-a exprimat o basarabeancă ce studiază în orașul lui Funar. Și tot ea mai spunea că „e un act de curaj să perpetui dragostea și simțirea prin artă, prin frumos...”
Tocmai aceasta au făcut studenții basarabeni de pretutindeni, aseară, pe scena Teatrului „Arcadia” au perpetuat dragoste și iubirea, simțirea și credința românească, iar Anatolie nu a fost decât o „unealtă”..., „momentul potrivit la locul potrivit”, după cum singur a recunoscut.
Fetele au urcat pe scenă cu flori, să le dăruiască lui Cristofor, Doinei și lui Ion, prezenți în spatele cortinei, în stânga și în dreapta, în mijlocul și în sufletul artiștilor, iar în fața scenei, orădenii l-au așteptat pe Cristofor să-l îmbrățișeze și să-l sărute... Am tresărit și m-am bucurat nespus când doamna Belicciu l-a sărutat, iar profesorul meu de matematică, distinsul profesor Boris Belicciu, l-a îmbrățișat ca de un fiu, așa cum l-ar fi strâns la piept Doina și Ion, văzându-l atât de vrednic și demn. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Comemorarea soților Ion și Doina Aldea Teodorovici.

Trimite email
vineri, 3 mai 2024, 15:31:43 Ora de vară a Europei de Est