Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Lotul gojdiștilor și-a demonstrat, din nou, clasa!

La cel mai tare concurs național de chimie

Lotul gojdiștilor și-a demonstrat, din nou, clasa!

După locul I obținut anul școlar trecut la Olimpiada națională de chimie (cu lotul județului), elevii profesoarei Anița Luncan s-au întors de la cea de-a XV-a ediție a concursului național de chimie „C.D. Nenițescu” cu un premiu I, o mențiune, trei diplome de participare și premiul Societății de Chimie din România.

Facultatea de Chimie Aplicată și Știința Materialelor din cadrul Universității "Politehnica" București a organizat în perioada 15 - 17 noiembrie 2007 cea de-a XV-a ediție a concursului național de chimie „C.D. Nenițescu”, rezervat elevilor premianți ai olimpiadei naționale de chimie. La actuala ediție, printre cei mai buni 79 de chimiști din țară s-au înscris și cinci gojdiști, componenți ai lotului care anul școlar trecut a situat Bihorul pe locul I la Olimpiada națională de chimie, câștigând astfel dreptul de găzduire a următoarei etape naționale a olimpiadei. Ioana Moga a obținut premiul I și premiul Societății de Chimie din România, Lavinia Trică – mențiune, iar Diana Butiri, Copos Anca și Ioana Iancu – diplome de participare (cu precizarea că „aceste diplome nu se acordă tuturor participanților, ci doar celor care au obținut cel puțin jumătate din media primului clasat; cu diploma de participare poți să te înscrii, fără examen de admitere, la Universitatea "Politehnica" București”, ține să sublinieze distinsa lor profesoară de chimie, Anița Luncan). Dar să nu credeți cumva că elevele gojdiste (din clasele a X-a B, a XI-a A și G) învață la vreun profil de chimie (intensiv), Ioana Moga (fosta elevă a Școlii „Oltea Doamna”) și Diana Butiri sunt, spre exemplu, la profilul mate info bilingv engleză. Iar concursul „C.D. Nenițescu” este cel mai tare concurs național de chimie din țară la care pot participa numai premianți ai olimpiadei naționale de chimie. Înscrierile se fac pe internet. Participă cine dorește, dar cei înscriși sunt verificați de organizatori, și descalificați, la o adică, după consultarea CV-ului și a listei premianților. „La o singură ediție s-a întâmplat ca o elevă din Brașov să fie descalificată, nefiind premiantă la olimpiada națională de chimie”, precizează dna profesoară. Concursul de desfășoară pe trei secțiuni (chimie organică, anorganică și chimie fizică), fiecare putând opta pentru oricare secțiune, indiferent de anul de studiu, oricum subiectele depășesc cu mult programa școlară, iar la proba practică participă doar primii zece clasați. Din lotul gojdiștilor,la proba practică au obținut drept de participare Ioana Moga și Lavinia Trică. Mai trebuie spus însă că proba practică organizată de Facultatea de chimie aplicată și știința materialelor nu seamănă deloc cu cea susținută la olimpiada națională de chimie. Studenții bucureșteni îi consideră pe ce mai buni chimiști din țară „mici cercetători”, în stare să se descurce cu o aparatură performantă pe baza indicațiilor primite în scris, chiar dacă ei nu au mai văzut o asemenea instrumentație.
Colegiul va găzdui, în 2008, olimpiada națională de chimie
Cu asemenea chimiști de talie națională (care calcă pe urmele Casandrei Panea, gojdista cu patru premii internaționale la chimie), nu e de mirare că în 2008, Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea va găzdui Olimpiada națională de chimie, după cum ne spunea, ieri (luni, 19 noiembrie), directorul colegiului, prof. Viorel Mititean.
„E o onoare și o cinste pentru noi să găzduim anul viitor etapa națională a Olimpiadei de chimie, aceasta datorită rezultatelor de excepție obținute ani de-a rândul de elevii noștri la etapele naționale și internaționale de chimie și la cele mai importante concursuri naționale de profil, a spus directorul unității. Va trebui să pregătim corespunzător sălile de clasă pentru cei aproximativ 400 de elevi care vor susține la noi proba teoretică, să asigurăm găzduire pentru profesorii însoțitori, comisia centrală și secretariatul olimpiadei, spațiu adecvat pentru o probă experimentală la un nivel de clase, capacitate pentru xeroxarea subiectelor și lucrărilor. Desigur, nu vom fi singuri, Inspectoratului Școlar revenindu-i sarcina să se ocupe de cazarea și masa olimpicilor, organizarea programul celor șapte zile (4-10 februarie 2008), iar Școala „Dacia”, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Liceul Teoretic „Ady Endre” și Colegiul Tehnic „Transilvania” vor găzdui, fiecare, câte un nivel de clase la proba experimentală…”
În atari condiții, Primăria, și firmele care au câștigat licitația la zugrăvirea sălilor de clasă și renovarea fațadei ar trebui, zicem noi, să se mobilizeze, măcar în ceasul al doisprezecelea pentru ca imaginea celui mai titrat colegiu național din județul Bihor să fie la înălțimea rezultatelor obținute de elevii și dascălii săi. E de așteptat, apoi, ca tot mai mulți sponsori locali să fie alături de gojdiști pentru ca totul să iasă ca la carte.
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:  Lotul gojdiștilor și-a demonstrat, din nou, clasa!

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 01:20:31 Ora de vară a Europei de Est