Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Concursul „La vremuri noi, om nou” – ediția a V-a

Marți, la C.N. „M. Eminescu”

Concursul „La vremuri noi, om nou” – ediția a V-a

Marți (24 ianuarie 2012), la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea s-a desfășurat cea de-a V-a ediție a Concursului județean tematic „La vremuri noi, om nou”.

În deschiderea evenimentului, directorul colegiului, doamna profesor Maria Onița, a salutat prezența dnei inspector școlar de specialitate, Elisaveta Roșu, a delegației Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Iași, a colegilor profesori de istorie și elevilor participanți la momentul aniversar dedicat zilei de 24 Ianuarie 1859, după care s-a oprit puțin la menirea dascălului în general și a profesorului de istorie în special.
„Dragi elevi, nu este ușor să fii profesor și mai ales profesor de istorie, pentru că tot ce faci în fiecare oră, cu fiecare generație înseamnă implicare totală, o părticică din sufletul și mintea ta ca profesor rămâne elevului, generațiilor care vin și pleacă. Să știți că fiecare eveniment prezentat trebuie susținut cu multă atenție și foarte multe argumente, în limitele adevărului istoric. Acestea sunt doar două dintre criteriile pe care profesorul de istorie trebuie să le respecte, formând prin demersul său didactic cetățenii de mâine, buni cunoscători ai trecutului, ai marilor înaintași, oameni iubitori de neam și țară, oameni responsabili pentru binele națiunii lor”. În încheiere, doamna director le-a dat un sfat elevilor: „învățați istoria popoarelor lumii, cunoașteți-vă propria istorie, indiferent de meseria pe care o veți avea, pentru că numai așa veți înțelege prezentul și veți putea avea un viitor frumos, iar în comportamentul vostru dați dovadă de onoare, demnitate și responsabilitate!”
În intervenția sa, doamna inspector școlar Elisaveta Roșu, felicitându-i pe concurenți pentru truda lor de a cunoaște și aprecia valorile, a punctat cele două mari idei-deziderat care i-au călăuzit pe înaintașii noștri, și pentru care au luptat: libertate și unitate, îndemnându-i să ducă mai departe mesajul de respect față de valorile trecutului!
13 echipaje și 39 de învingători!  
Doamna profesor Cristina Marian și echipa sa de profesori și elevi organizatori au salutat și au făcut cunoscuți membrii celor 13 echipaje concurente: Lic. Teologic Ortodox „episcop Roman Ciorogariu” (Alexandru Carțiș, Alexandru Vereș, Sebastian Bocioc, prof. Florin Oros), C. Ec. „Partenie Cosma” (Denisa Dobra, Bianca Gabrian, Diana Galiș, prof. Claudia Cotuna), Lic. T. „Lucian Blaga” (Delia Birta, Ioana Girz, Denisa Izvor, prof. Otilia Filip), C.T. „Traian Vuia” (Mădălina Alexandra Albuț, Cristina Fl. Copil, Sorin Florin Chiș, prof. Corina Precup), C.N. „Iosif Vulcan” (Cristina Dume, Iulia Toderici, Roxana Urdea, prof. Alexandrina Crăciun), Gr. Șc. Sanitar „Vasile Voiculescu”(Geanina Buzle, Nicoleta Piscoi, Hamos Tunde, prof. Sorin Grecu și Traian Nistor), C.T. „Dimitrie Leonida” (Ionuț Ivan, Narcisa Demeter, Cristian Găvruța, prof. Elisabeta Ungur), C.T. „Constantin Brâncuși” (Ana Iancu, Cristina Varga, Anamaria Zbârcea, prof. Ionel Mustățea), C.T. „Andrei Șaguna” (Emil Rus, Anamaria Mate, Maria Victoria Stelea, prof. Olivia David și Felicia Dragoș), Lic. T. „Onisifor Ghibu” (Ioana Paul, Florina Chiș, Ioana Carțiș, prof. Luminița Feșnic), C.T. „Transilvania” (Diana Seutiuț, Monica Mic, Robert Fazecaș, prof. Ioan Adorian Ienci), Lic. Teologic Greco-Catolic „Iuliu Maniu” (Patricia Blaga, Bereczki Renata, Dorina Boroș, prof. Mihaela Olău) și C. T. „Alexandru Roman” Aleșd (Răzvan Cherteș, Rebeca Malița, Bianca Tanc, prof. Anca Toderaș).
Membrii echipajului Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Iași, în calitate de invitați speciali, ne-au prezentat, în afara concursului, câteva aspecte inedite din bogăția de evenimente a momentului omagiat – 24 Ianuarie 1589. Monica Maria Aștefănoae a prezentat „o mică nuanță” a orașului Iași, Alexandra Ciucanu s-a oprit asupra alegerii lui Cuza, Marina Mădălina Ifrim a vorbit despre ecoul alegerii lui Alexandru Ioan Cuza, iar profesorul lor de istorie, dl Aurel Rusu, s-a referit la parteneriatul pe care îl au cu gazdele și organizatorii concursului, Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea, arătându-se încântat și onorat de tot ce a aflat despre parteneri, de primirea deosebită care li s-a făcut și de modul cum a fost organizat evenimentul, lansând invitația ca și orădenii să poftească a vizita dulcele târg al Ieșilor, Iașul marilor prietenii, Iașul celor trei uniri... Tot în afara concursului, gazdele (reprezentate de Andrei Luca Istodor, Mihai Haș, Georgiana  Daniela Hulea, Diana Iovanovici, Oana Pelea și toți elevii clasei a X-a B, îndrumați de prof. Cristina Marian, Roxana Vac, Coralia Ursuț și Daniela Duma), au fost protagoniștii momentelor artistice de început și de final, cuprinzând o scenetă și o horă a unirii, precum și un moment folcloric bihorean (cu Oana Pelea).
Pe podium: Ghibu, Vuia și Voiculescu, mențiune – Partenie Cosma
Mulți s-au dovedit campioni pe parcursul derulării concursului („Pedagogiștii” și cei de la „Blaga”, economiștii și cei de la „Ghibu”, fiind neînvinși după primele șase întrebări), dar, la capătul celor 10, pe locul I nu mai erau aceleași patru echipaje, la egalitate de puncte (9 puncte), ci: C.E. „Partenie Cosma”, C.T. „Traian Vuia”, Gr. Șc. Sanitar „Vasile Voiculescu” și Lic. T. „Onisifor Ghibu”. După întrebările de baraj, pe podium au urcat: Onisifor Ghibu – I, Traian Vuia – II și Vasile Voiculescu – III; Partenie Cosma – mențiune.
Grație generoșilor sponsori (Librăria Humanitas Oradea – reprezentată de Cristina Nistor, Editura Curtea Veche București, Editura CD Press București, Fundația Magazin Istoric București, Direcția Taberelor Bihor și Comitetul reprezentativ al părinților de la C.N. „Mihai Eminescu”), organizatorii au premiat toate echipajele participante. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (94 de poze), accesați Galeria foto: Concursul „La vremuri noi, om nou” – ediția a V-a.

Trimite email
sâmbătă, 27 aprilie 2024, 04:52:42 Ora de vară a Europei de Est