Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Au fost inaugurate Căminul cultural, Dispensarul și Grădinița din Felcheriu

Ieri, la cea de-a IV-a ediție a Zilelor comunei Oșorhei

Au fost inaugurate Căminul cultural, Dispensarul și Grădinița din Felcheriu

În ciuda crizei, cu fiecare nouă ediție a Zilelor comunei Oșorhei, conducerea Primăriei Oșorhei și Consiliul local, primarul Ioan Pop și vicele Ioan Gligor „se încăpățânează” să inaugureze noi obiective, după cum avea să sublinieze doamna deputat Lucia Varga.

Tot domnia sa avea să mai remarce faptul că la Oșorhei fiecare nouă lucrare începe cu Dumnezeu. Așa s-a întâmplat și ieri (vineri, 27 iulie 2012), când, după tăierea panglicii, părintele paroh din Felcheriu (pr. Mihail Tomescu) avea să oficieze slujba de sfințire a noului complex social din Felcheriu („trei în unu” – vorba domnului primar), compus din Căminul cultural, Dispensarul medical uman și Grădinița din Felcheriu, toate trei aflate sub același acoperiș.
La eveniment au mai onorat subprefectul județului, dl Cristian Bitea, viceprimarul municipiului Oradea, dl Mircea Mălan, dl Călin Puia - director general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor, noii consilieri locali, dar și consilierii vechiului mandat, conducerea Școlii coordonatoare din Oșorhei, director – prof. Adriana Camelia Indrie, director adjunct Ana Franciac, funcționari ai Primăriei Oșorhei și locuitori ai satului Felcheriu, tineri și copii - cei dintâi beneficiari ai investițiilor făcute.
La rândul său, dl subprefect Cristian Bitea avea să felicite consilierii și conducerea primăriei pentru noua realizare foarte importantă pentru cetățenii localității, iar dl primar Ioan Pop avea să mulțumească cetățenilor pentru încredere și sprijin, dar și consilierilor din Felcheriu, în frunte cu dl vice Ioan Gligor și Dumitru Cuc. „Mitru” chiar ne-a făcut o surpriză plăcută pregătind așa cum se cuvine acest eveniment, mobilizând exemplar cetățenii la curățenie”.
De la Felcheriu, s-a plecat la Alparea unde au debutat serbările celei de-a IV-a ediții a Zilelor comunei Oșorhei. „Starostele” și moderatorul manifestărilor din cele trei zile (vineri, sâmbătă și duminică) este cunoscutul și îndrăgitul cronicar sportiv și om de televiziune Victor Mihalcea. În stilu-i caracteristic, Victor bine dispune pe oricine cu umorul său și încântă cu bogăția de informații pe care le deține despre echipele de fotbal și susținătorii sportivilor din comuna Oșorhei, făcând trimitere și la evenimentul de la Londra – ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, festivitate inaugurată, vineri seara, de Regina Elisabeta a II-a și prințul consort Philip.
Brigitta Mohacsi, Ciprian Robu feat Blanche, DJ Lucian Bărbulescu și Raisa, Liviu Hodor și Mona
Aseară, pe scena serbărilor de la Oșorhei (Alparea) a cântat și încântat Brigitta Mohacsi - o frumoasă surpriză! Au trecut câțiva ani de când nu am mai ascultat-o pe frumoasa Brigitta. Aflăm că între timp, îndrăgita solistă din Tămășeu a absolvit Facultatea de Muzică a Universității din Oradea, iar de doi ani, Brigitta are alături două dansatoare noi, pe Edina și Denisa. De o lună, Brigitta este solista formației „Desert” cu care cântă la nunți, dar și în Ungaria. Tot aseară, Brigitta urma să cânte și la serbările de la Suplacu de Barcău; astăzi este așteptată la serbările de la Borș, iar pe 11 august va cânta la trei evenimente: în Ungaria, la Cherechiu (în România) și acasă, la Tămășeu. În toamnă (sau anul viitor), Brigitta se mărite.
După Brigitta au urcat pe scenă: Ciprian Robu feat Blanche, DJ. Lucian Bărbulescu și Raisa, Liviu Hodor și Mona... 
Programul serbărilor de la Oșorhei
Astăzi (sâmbătă)
Este programat un mini campionat de fotbal (cu participarea echipelor Tricolorul Alparea, Atletic Oradea și CS Oșorhei); un concurs „Cel mai puternic cal”; o festivitate de premiere, iar seara, concerte cu: Big City, Amazonas, Bogdan Vladu, Narcotic Sound, Ellie White și alții.
Duminică (29 iulie)
Referendum național pentru demiterea președintelui (suspendat) Traian Băsescu
Concurs de atelaje și acrobații pe cai; concurs de bograci, program artistic oferit de elevi ai Școlii din Oșorhei (formația de dansuri populare); un regal folcloric, în cadrul căruia își vor da concursul: Florile Bihorului, Aurica Vaida, Corina Szatmari și Zbiciu, împreună cu invitații lor: Andrada Crăciun, Feciorii Bihorului, Valentina și Florin Novac, Gabi Stanciu, Maria și Petre Orza, Cosmin Marta și Florica Tomoioagă, Radu Moș, Ansamblul Bihorul, Ansamblul Crișana; director artistic Ioan Silaghi, conducerea muzicală, Nazarius Varga.
Zilele comunei Oșorhei se vor încheia, potrivit tradiției, cu foc de artificii. Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze (97 de poze), accesați Galeria foto: Au fost inaugurate Căminul cultural, Dispensarul și Grădinița din Felcheriu.   

Trimite email
luni, 6 mai 2024, 02:23:44 Ora de vară a Europei de Est