Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Apocalipsa și al 13-lea Baktun pe Internet

Educație pentru și prin internet: Educație netățenească (13)

Apocalipsa și al 13-lea Baktun pe Internet

„Contrary to some of the common beliefs out there, the claims behind the end of the world quickly unravel when pinned down to the 2012 timeline.” (NASA, [2])

Numărul 13, noroc sau ghinion? Coincidență stranie? Am ajuns la episodul al 13-lea al serialului nostru și ne apropiem și de sfârșitul celui de al 13-lea Baktun (la 21.12.2012) din calendarul maiaș. Mulți indivizi speculează că la această dată ar veni sfârșitul lumii, apocalipsa, dar până atunci nu ezită să se îmbogățească de pe urma acestui subiect. Unii oameni consideră numărul 13 ca fiind blestemat, alții îl consideră norocos, iar eu știu că este doar un număr…prim (indivizibil, așa cum sunt încă o infinitate de numere întregi).
A gugăli, gugălire. Pentru a face economie de cuvinte, vreau să precizez că voi utiliza în continuare un verb, care încă nu există în DEX, verbul „a gugăli” (to google), adică „a căuta pe Internet cu ajutorul motorului Google”. Verbul a pătruns în limba engleză vorbită din 2002, iar din 2006 apare și în Oxford English Dictionary [1].
Gugălind după 13. Dacă gugălesc expresia „despre numărul 13”, mi se returnează aprox. 281 milioane de rezultate, iar dacă gugălesc „sfârșitul lumii anul 2012”, găsesc peste 5 milioane de rezultate în pagini web (doar în limba română, în engleză sunt substanțial mai multe). Aceste indicii dovedesc un interes exagerat din partea netățenilor pentru astfel de subiecte, iar profitorii știu să facă bani din asta (în special prin reclame postate pe astfel de pagini). Evident, există și pagini serioase, de știință sau de sorginte științifică, ca de exemplu pagina NASA, în limba engleză [2] sau pagina Science World în limba română [3], unde se dau explicații argumentate științific despre fenomenul 2012 (despre care puteți citi mai multe accesând linkurile externe din [4]).
„Dubito ergo cogito”: Să discernem cu mare grijă informația gugălită. Pe Internet găsim informație științifică, informație de popularizare a științei și maculatură scrisă de amatori sau, mai rău, aberații scrise de tot felul de ciudați (care se dau vizionari, esoteriști, paranormali etc.). E foarte important să ne formăm deprinderi și priceperi de a discerne informația gugălită, deși nu este chiar ușor, pentru că există netățeni răufăcători, capabili să posteze pe Internet clone ale unor pagini oficiale, ca să încerce să ne inducă în eroare. E sănătos pentru mintea noastră ca, înainte de a lua de bună o informație gugălită, să ne îndoim de veridicitatea sa și să căutăm și alte surse, să comparăm, să analizăm critic sursa, să gândim cu mintea proprie și să întrebăm și alți oameni de încredere.
Ce este al 13-lea Baktun ? O definiție sumară a Baktun-ului se poate găsi în [5] și tot aici scrie că al 13-lea Baktun se termină la 21 decembrie 2012. Se poate termina și lumea atunci? Profesoara de antropologie Rosemary Joyce, de la Universitatea Berkeley din California, discută cu studenții acest subiect pe blogul universității [6], de unde puteți afla mai multe explicații.
Episodul 13, ultimul episod. Da, este ultimul episod din 2012, din acest ciclu semestrial, dar nu și ultimul din serialul nostru. Deoarece vine vacanța în 21.12.2012, episodul 14 va urma de-abia în ianuarie 2013. Cam așa stau lucrurile și cu Apocalipsa și al 13-lea Baktun din calendarul maiaș. E o prostie să te temi inutil de un eveniment pe care, chiar dacă ar urma să se producă, nu ai puterea să-l oprești. Prostia este dăunătoare, nu numai purtătorului, ci și celor din jurul său. Spunea cineva că și răutatea e o consecință a prostiei. Mi-aș dori ca la 21 decembrie 2012, să vină sfârșitul prostiei, să se producă în mintea noastră un salt calitativ care să ne facă să înțelegem că e înțelept să fim mai buni, să respectăm cele 10 porunci, să ne iubim aproapele, așa cum ne învață Mântuitorul nostru Iisus Hristos, a cărui naștere o vom sărbători în curând.
Crăciun liniștit și un an nou mai bun!
Ioan Dzițac
Bibliografie
[1] http://en.wikipedia.org/wiki/Google_%28verb%29
[2] http://www.nasa.gov/topics/earth/features/2012.html
[3] http://www.scienceworld.ro/stiri/apocalipsa-2012-infirmata-chiar-de-maya-i-11929.html
[4] http://ro.wikipedia.org/wiki/Fenomenul_2012
[5] http://ro.wikipedia.org/wiki/Baktun
[6]
http://blogs.berkeley.edu/2012/12/11/lets-party-like-its-baktun-13-or-the-end-of-the-world/

Trimite email
marți, 16 aprilie 2024, 15:24:08 Ora de vară a Europei de Est