Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Un vis împlinit ... la Arieșeni!

Un weekend de pomină

Un vis împlinit ... la Arieșeni!

În 16 ianuarie, când a înmugurit ideea de a organiza o excursie la Arieșeni, nu speram să și reușim. Și, totuși, în 25, la ora 8.00, eram în autocar, gata de plecare!

Totul a fost posibil, îndeosebi, datorită spijinului material primit din partea firmei ”Livaro” S.A., care, prin domnul Ovidiu Porumb, a răspuns cu o deosebită solicitudine cererii noastre, sponsorizându-ne transportul asigurat de “Ovis-tour”. De altfel, firma “Livaro” este la a treia sponsorizare oferită Școlii cu clasele I-VIII din Livada (comuna Nojorid), iar domnul Ovidiu Porumb s-a arătat, întotdeauna, deschis colaborării cu școala noastră, drept pentru care ținem să-i mulțumim public!
Explozia de bucurie   
Deci, plini de speranța petrecerii unui sfârșit de săptămână electrizant, am pornit la drum! La ieșirea din Băița, exclamațiile de uimire nu mai conteneau! Pentru toți, vederea zăpezii a declanșat explozia de bucurie! Nămeții de pe marginea drumului și albul ce domina întregul peisaj justificau, din plin, entuziasmul general al celor din autocar! Iar sculpturile în gheața de pe marginea dreaptă a șoselei, măiestrit dăltuite de Măria sa, mama natură, îți furau privirea!
Drumul de la Băița până la cabana ce ne aștepta cu multă căldură (și la propriu și la figurat, căci sufletele oamenilor de acolo sunt, într-adevăr, calde!) s-a constituit într-o pregătire emoțională pentru ceea ce avea să urmeze! În ciuda camerelor cochete și primitoare, a sălii de mese care ne aștepta să ne potolim foamea, popasul la cabane a fost doar de câteva momente. Bulgării de zăpadă ne-au însoțit pe drumul scurt până la pârtie, drum făcut aproape în pas alergător. Acolo am avut posibilitatea să ne manifestăm din plin energia și entuziasmul tineresc. Săniile parcă zburau, iar căderile erau deosebit de amuzante (atât pentru protagoniști, cât și pentru spectatori) încât, adesea, răsturnările erau... planificate. Hohotele de râs și buna dispoziție puseseră stăpânire pe toți!
Senzații tari
Cei mai curajoși s-au avântat și pe pârtia de schi (bineînțeles, cei care se pricepeau)! Alții au exersat mersul pe schiuri în locuri mai ferite de risc. Mai apoi, timid, câte unul încerca și senzații mai tari, încumetându-se să închirieze snowboard-ul. Sâmbătă, pentru majoritatea elevilor, snowboard-ul nu mai prezenta secrete! Și, în ciuda gerului “amar, cumplit”(vorba lui Alecsandri) de sâmbătă, cabana nu a fost decât un loc de refugiu pentru câteva momente de încălzire (și schimb de haine)! Dorul de zăpadă al celor care anul acesta încă nu au avut parte de ea, nu putea fi potolit prea ușor, iar grupul de excursioniști, în totalitate, a fost minunat! Sâmbătă, a fost rândul ATV-ului să fie testat ca noutate.
Gerul și vântul foarte puternice ne-au biciuit fără milă fețele și ne-au stârnit foamea care începuse să ne dea târcoale, încât nu am avut nevoie de prea multe invitații pentru a ne așeza la masă și a “topi” dintr-o suflare porțiile bogate și gustoase de mâncare!
Parcă pluteam
Duminică, am căutat să valorificăm fiecare minut la maximum (doar urma ca, după-amiază, să pornim spre casă) și asta cu atât mai mult cu cât natura ne-a mai oferit o surpriză: când ne-am trezit, am zărit pe fereastră fulgii de nea dansând, invitându-ne la joacă! Dar oare cine ar fi putut rezista tentației?! Bineînțeles că am zburdat fără să simțim pic de oboseală. Nici nu călcam, parcă pluteam! Ne-am jucat cu bulgării, ne-am dat din nou cu săniile, cu snowboard-ul, cu sacii de nailon (doar trebuia să încercăm și această senzație!), am stat cu fața la fulgii de nea să le simțim mângâierea blândă pe obraji, am fãcut oameni de zăpadă! Dar oare ce nu am fãcut?!
Din păcate, a sosit și clipa despărțirii de tot ceea ce a fost atât de minunat! Cu multă părere de rău, ne-am luat rămas bun de la gazde, ne-am urcat în autocar și…pe-aici ți-e drumul! Trei zile trăite cu o intensitate deosebită s-au dus… Ne-au rămas doar amintirile! Cele mai multe sunt în sufletul nostru, iar restul… pe cardurile camerelor!
Pentru noi, anul acesta, zăpada a fost ca un vis împlinit!  (Anca Sorina ROȘCA)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Un vis împlinit ... la Arieșeni!

Trimite email
luni, 6 mai 2024, 08:08:21 Ora de vară a Europei de Est