Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Gojdiștii și-au sărbătorit patronul spiritual

Miercuri și joi

Gojdiștii și-au sărbătorit patronul spiritual

Gojdiști de ieri și de azi, elevi și dascăli, deopotrivă, l-au sărbătorit, joi, 21 februarie 2008, pe patronul spiritual al colegiului, ilustru om de cultură și patriot, marele mecena, la 206 ani de la naștere.

Conducerea colegiului, precum și foști gojdiști, membri ai Asociației absolvenților C.N. „E Gojdu” au depus coroane de flori la statuie, iar elevii, câte o floare (sau un buchet) în semn de aleasă cinstire. Corul școlii a intonat imnul gojdiștilor, iar prof. Radu Birta ne-a reamintit despre faptele marelui patriot și fundația care îi poartă numele.
Din universul gojdist
„Ca fiu credincios al Bisericii mele, laud Dumnezeirea că m-a creat Român; iubirea ce am către națiunea mea neîncetat mă îmboldește să stărui în faptă, ca încă și după moarte să erump de sub gliile mormântului spre a putea fi pururea în sânul națiunii mele” – Emanuil Gojdu.
În cadrul adunării festive organizate în amfiteatru, actuali și foști dascăli gojdiști ne-au prezentat un impresionant univers gojdist prin comunicările în plen și pe secțiuni, printr-o expoziție inedită de simboluri (realizată din monede) și o lansare de carte - „Eumenide” (cel de-al 22 volum, și ultimul, al regretatului profesor Emil I. Roșescu).
Fundația  Gojdu a avut 1300 de beneficiari
În deschidere, corul școlii a intonat imnul gojdiștilor, iar prof. Livia Mircea, director adjunct al liceului, a invocat spiritul gojdist. Prof. Viorel Mititean, directorul școlii, a vorbit despre colegiul de elită și școala reprezentativă (de referință) a Bihorului, percepută astfel prin prisma rezultatelor, lansând noua deviză a gojdiștilor (respectiv, colegiului): „Fapte, nu vorbe!”
Fostul director, prof. Dorel Tifor, același spirit gojdist,  a făcut „Incursiuni în timp și spațiu gojdist” , iar rând pe rând vorbitorii au întregit universul gojdist (referindu-se la Fundația Gojdu, dl prof. Radu Birta arăta  că respectiva fundație a avut în 57 de ani – 1300 de beneficiari). Din prezentarea în power point făcută de prof. Nicolae Duluș aveam să aflăm multe alte lucruri despre Testamentul (și fundația) Gojdu.
În sala alăturată  (în laboratorul de fizică), în cadrul secțiunii reale, prof. Nicolae Moldovan a creionat figura marelui patriot român al secolului al XIX-lea, nimeni altul decât tot Emanuil Gojdu; prof. Viorel Mititean a prezentat „Metode interactive utilizate pentru eficientizarea activității didactice”; Ana Poinar – „Valențe formative ale tablei interactive în cadrul demersului didactic”, prof. Valentin Cucer – „Calitate adăugată demersului didactic prin corespondența electronică cu elevii”; prof. Maria Niță, Adrian Niță și Corina Matei  - „Interferențe informatică-biologie”; prof. Rodica Palfi – „Proiectarea științifică și extrapolarea ei în domeniul nostru de activitate”.
Manifestările prilejuite de sărbătorirea patronului spiritual al colegiului s-au încheiat cu o masă festivă, la cantina școlii.  (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Gojdiștii și-au sărbătorit patronul spiritual.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 01:20:31 Ora de vară a Europei de Est