Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

După China și SUA, pregătiri pentru vizita în India

Internaționalizarea Universității Agora

După China și SUA, pregătiri pentru vizita în India

După ce în 2013 am vizitat China (peste un miliard trei sute cincizeci de milioane de locuitori în 2012), în ianuarie 2014 ținta vizitei este India, a doua țară ca număr de populație din lume (peste un miliard și două sute de milioane de locuitori în 2011, în timp ce populația întregului glob era de aproximativ 7 miliarde de locuitori). India are și ea o cultură străveche și fascinantă.

În perioada 5-13 octombrie, o delegație de la Universitatea Kalasalingam din India, formată din dl cancelar  K.Sridharan și profesorul Vinod Madan, a vizitat Universitatea Agora. Cu acest prilej am semnat un acord de colaborare, care prevede schimb de experiență managerială, didactică și științifică.
În ianuarie 2014, vom efectua o vizită de răspuns în India, la nivel managerial, rectorul împreună cu președintele Universității Agora, prof. univ. dr. ing. Mișu-Jan Manolescu (care în timpul vizitei delegației indiene la Universitatea Agora, împreună cu dna prof. univ. dr. Adriana Manolescu, președintele Senatului Universității Agora, au efectuat o vizită în SUA, susținând o serie de conferințe la Southeastern University din Florida).
În pregătirea acestei vizite, am început o documentare preliminară despre India, o țară pe care n-am văzut-o niciodată, dar care m-a fascinat întotdeauna prin intermediul lecturilor mele. De exemplu, romanul realist „Maitreyi” al româno-americanului, care se declara indian, Mircea Eliade (care s-a îndrăgostit de poeta și romanciera indiană-bengaleză Maitreyi Devi [1]), pe care l-am citit în studenție și l-am recitit duminica trecută online [2], a fost primul care m-a familiarizat un pic cu India și obiceiurile sale. Din istoria matematicii, am aflat că cifrele de la 0 la 9 pe care le folosim azi în scrierea pozițională a numerelor au fost preluate de europeni de la arabi, care le-au preluat, la rîndul lor, de la indieni (hinduși). Ulterior, am aflat despre uimitoarea indiancă Shakuntala Devi [4], care calcula cu o viteză incredibilă.
Maitreyi Devi (1914-1989). Maitreyi Devi, fiica profesorului și filosofului Surendranath Dasgupta, a fost o poetă și romancieră din India/Bengal/Calcutta, care l-a avut ca guru pe celebrul poet și filosof Rabindranath Tagore, laureat Nobel pentru literatură.
În 1929, românul Mircea Eliade (1907-1986) a primit o bursă de la un mecena indian pentru a studia limba sanscrită și Yoga cu Surendranath Dasgupta, care l-a invitat să locuiască în casa sa. Aici se înfiripează o poveste de dragoste între Mircea (23 ani) și Maitreyi (16 ani), dragoste descoperită și curmată brutal de tatăl tinerei bengaleze. Publicat în 1933 și tradus în mai multe limbi, romanul „Maitreyi” al lui Mircea Eliade ajunge la cunoștința poetei, care s-a măritat între timp cu Devi, prin intermediul reputatului sanscritolog român Sergiu Al. George de abia în 1972. Maitreyi vine în România, la invitația Uniunii Scriitorilor, vizitând  pe mama și sora lui Eliade. Îl vizitează pe Eliade la Chicago, unde trăia orb, exprimându-și  repulsia față de cartea scrisă de el și scrie romanul intitulat „Dragostea nu moare” (care se poate citi online la adresa [3]). „Ceea ce m-a surprins de la bun început a fost faptul că romanul a fost scris în 1972, la aproape 40 de ani de la apariția romanului Maitreyi. Dacă mulți cititori au privit Dragostea nu moare drept un răspuns la cartea lui Eliade - ei bine, nu pot să nu trec dincolo de această opinie și să văd de fapt o mărturie a unei vieți, a unei femei din India care a avut curajul să scrie despre ceea ce a fost și este”, spune Cristina Teodorescu în [4].
Shakuntala Devi (1929 - 2013). Indianca Shakuntala Devi [5], femeia mai rapidă decât un calculator, a fost omagiată de Google printr-un Doodle în 4 noiembrie 2013. Supranumită și „computerul uman”, S. Devi ar fi împlinit 84 de ani la 4 noiembrie 2013, dar a murit la 21 aprilie 2013 în urma unui stop cardiac.
În 1988 a călătorit în SUA, pentru ca să participe la un studiu realizat  de către profesorul Arthur Jensen de Psihologie de la Universitatea California, Berkeley [6].
În [6] A. Jensen consemnează că în 1982 Shakuntala Devi a intrat în Cartea Recordurilor, reușind înmulțirea a două numere de 13 cifre: 7.686.369.774.870 × 2.465,099.745.779, produs ales la întâmplare de către Departamentul de Calculatoare, de la Imperial College, din Londra la 18 iunie 1980, doar în 28 secunde, iar apoi descrie experimentele la care a supus-o la Universitatea California, Berkeley, SUA.
Ioan Dzițac
Bibliografie
 [1] http://ro.wikipedia.org/wiki/Maitreyi_Devi
[2] http://www.robloguri.info/maitreyi-de-mircea-eliade
[3]
http://bookspot.ro/file.axd?file=2010%2F10%2FMaitreyi+Devi+-+Dragostea+nu+moare.pdf
[4] http://www.bookblog.ro/biografii-si-memorii/dragostea-nu-moare/
[5] http://en.wikipedia.org/wiki/Shakuntala_Devi
[6] http://stepanov.lk.net/mnemo/jensen.html
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: După China și SUA, pregătiri pentru vizita în India.

Trimite email
vineri, 19 aprilie 2024, 18:22:06 Ora de vară a Europei de Est