Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Episodul 1: Prima și a doua zi (17-18 ianuarie 2014) în India

VIZITĂ ÎN ȚARA CONTRASTELOR (1)

Episodul 1: Prima și a doua zi (17-18 ianuarie 2014) în India

În perioada 17-24 ianuarie 2014, la invitația conducerii de la Kalasalingam University din Tamil Nadu, am efectuat o vizită în India, a doua țară, după China, ca număr al populației (peste 1.200.000.000 locuitori în 2011).

În 17 ianuarie am pornit din Budapesta spre Delhi, via Viena (am zburat cu Austrian Airlines, o companie excelentă, mâncare bună, condiții confortabile, servicii excelente).
La Delhi [1], capitala Indiei, o metropolă gigant cu peste 22 milioane de locuitori, m-a așteptat profesorul Vinod K. Madan, un vechi și bun prieten (care a vizitat Universitatea Agora de două ori în anul 2013), o gazdă extrem de ospitalieră, care m-a însoțit pe parcursul acestei dense vizite și care mi-a dezvăluit multe din atracțiile și contrastele Indiei. Într-un timp relativ scurt am străbătut împreună India în lung și-n lat, însumând peste 8 ore de zbor în interiorul Indiei și peste 1.200 km cu mașina prin orașe și junglă.
De la aeroport, Vinod m-a condus cu taxiul la Hotelul Blue Berry [2], unde am fost cazat în prima noapte în condiții de confort corespunzător.
Drumul de la aeroport spre hotel a fost primul șoc pentru mine și am să revin în viitor la acest subiect incredibil pentru un european. Mă mir și azi cum de n-am văzut niciun accident în acest trafic de supraviețuire, haotic și pestriț, cu mașini de lux, camioane răblăgite, fără semnalizare luminoasă, motociclete, motorete, biciclete, triciclete, căruțe, pietoni care traversează strada pe unde au nevoie, în care nu se respectă nicio regulă în afara celei de oprire la semafor, fără poliție, fără înjurături, doar cu stresantele claxoane care avertizează partenerii de trafic să-și păzească pielea. Am văzut în oraș o singură mașină a poliției, pe o stradă unde se află majoritatea ambasadelor străine, dar și aceea era șifonată” un pic...
La micul dejun, Vinod a venit cu un profesor indian, Sunil H. Karamchandani de la Indian Institute of Technology Bombay, care dorea să mă întâlnească pentru stabilirea unor legături de colaborare științifică și academică.
După micul dejun am plecat să vizităm Templul Laxmi Narayana [3]. Din păcate, din cauză că în templele indiene se intră fără încălțăminte, a trebuit să-mi scurtez vizita destul de mult, deoarece la cele 7 grade Celsius din Delhi, dalele de marmură ale templului erau extrem de reci pentru picioarele desculțe ale unui european abia scăpat de o răceală zdravănă în pragul pornirii spre India, răceală cu complicații severe, care chiar punea la un moment dat sub semnul întrebării posibilitatea efectuării deplasării.
A urmat vizita la un alt punct de atracție turistică din Delhi, Qutb Minar [4], un monument islamic antic, din categoria UNESCO World Heritage Site, cu inscripții în limba arabă.
După ce am luat un prânz studențesc într-o cafeteria dintr-un campus universitar din Delhi, unde se mănâncă bine la un preț de sub un dolar, am pornit spre Agra, o localitate turistică, de pe râul Yamuna, cu o populație sub 2 milioane de locuitori.
La Agra ne-am cazat la Hotelul Atithi [5], un hotel de trei stele care avea și  piscină, dar am luat cina la Hotelul The Gateway [6], un hotel de lux de cinci stele. Vinod mi-a explicat secretul: un hotel de trei stele oferă condiții de cazare confortabile la preț mic, iar la un hotel de cinci stele, unde cazarea e foarte scumpă, masa este la preț rezonabil. Intrarea într-un hotel de cinci stele este păzită de oameni înarmați, iar la intrare clienții sunt scanați ca la intrarea în aeroport. După ce ajungi cu mașina de pe niște străzi pline de mizerie, cu focuri aprinse pe trotuar și vaci plimbându-se pe străzi, când intri în grădina unui astfel de hotel ai impresia că ai ajuns în rai. Curățenie, vegetație luxuriantă, fântâni arteziene, piscine, generalii” care te salută la intrare, șefii de sală care te conduc la masă, un roi de chelneri care se învârt mereu în jurul mesei ca să vadă ce îți lipsește etc. Negreșit trebuie să vii cu o mașină bună la un astfel de restaurant, noi am umblat cu un jeep Toyota, cu volan pe dreapta, așa cum au toate mașinile din India, cu un șofer care sărea rapid să-mi deschidă portiera.
Asta este India, țara contrastelor, cu oameni prietenoși și toleranți cu ceilalți, indiferent de religia, limba, etnia sau casta din care provin, unde raiul coabitează cu iadul, luxul cu mizeria, bogații cu săracii, limuzinele cu căruțele, hindușii cu tamilii, islamiștii cu creștinii etc.
Ioan Dzițac
 
Referințe web:
[1] http://en.wikipedia.org/wiki/Delhi
[2] http://www.hotelblueberry.com/
[3] http://en.wikipedia.org/wiki/Laxminarayan_Temple
[4] http://en.wikipedia.org/wiki/Qutb_Minar
[5] http://www.hotelatithiagra.com/
[6]http://www.thegatewayhotels.com/fatehabadroadagra/overview.aspx
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Episodul 1: Prima și a doua zi (17-18 ianuarie 2014) în India.

Trimite email
sâmbătă, 20 aprilie 2024, 08:36:39 Ora de vară a Europei de Est