Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Episodul 2: A treia zi în India: Agra și celebrul Taj Mahal

PRIMA VIZITĂ ÎN ȚARA CONTRASTELOR (2)

Episodul 2: A treia zi în India: Agra și celebrul Taj Mahal

Împreună cu prof. Vinod Madan, în dimineața zilei de 19 ianuarie 2014, am luat micul dejun la Hotelul Atithi.

În restaurante există mâncare de tip indian și de tip european. Mie mi-a plăcut mâncarea indiană [1]. Este preponderent vegetariană, cu multe condimente și picantă. Ți se oferă și „iuțeli” suplimentare, dacă dorești [2]. În loc de pâine, indienii folosesc diverse variante nedospite, în special „chapati”, un fel de lipie, dar fără drojdie sau bicarbonat, prăjită pe plită sau într-o tigaie de fontă, fără ulei sau cu foarte puțin ulei [3]. „Chapati” se face doar din făină de grâu, eventual în amestec cu făină de orez, apă și sare.
În Agra se află unul din cele mai importante (celebre) și vizitate obiective turistice din lume: Taj Mahal [4]. Bijuteria artei mogule, Taj Mahal, a fost construit între anii 1650-1653 de către conducătorul Imperiului Mogul (Mughal Empire) din acea vreme, împăratul Shah Jahan, drept mausoleu, un templu ce conține în interiorul său un mormânt, pentru cea de a treia sa soție, Mumtaz Mahal, de unde și numele monumentului („Taj”, în persană, înseamnă „coroană”, iar în indiană a fost preluat ca „templu”).
De la prima poartă până la intrarea în punctul unde se vând biletele de intrare la Taj Mahal sunt aproximativ 500 m, care se pot parcurge lesne pe jos, dar o droaie de mijloace de transport, de diverse tipuri, stau la coadă ca să vâneze clienți. E greu să scapi de conducătorii de triciclete, tricicluri motorizate, de conducătorii de atelaje cu cămile etc. Până la urmă am cedat presiunilor și am făcut fericit un cămilar. Oricum, a fost prima ocazie de a călători într-o birjă trasă de o cămilă.
La punctul de vânzare a biletelor sunt cozi imense, care inițial trec printr-un filtru de securitate asemănător celor din aeroport. N-ai voie să intri nici măcar cu gumă de mestecat în gură. Înăuntru este o curățenie desăvârșită și ordine impusă de supraveghetori. În templul propriu-zis, indienii intră obligatoriu desculți, iar ceilalți pot intra doar cu tălpici. Biletele au prețuri diferențiate, pentru indieni - 20 rupii, iar pentru străini - 750 rupii.
Frumusețea templului se poate vedea în pozele alăturate, în afara interiorului mausoleului, unde se află mormântul reginei Mumtaz Mahal, unde fotografiatul este interzis, paza fiind foarte strictă. Cei care vor să-l vadă, trebuie să meargă neapărat până acolo. Am fost, am văzut, pot să zic sunt un privilegiat. Vinod a donat acolo și niște rupii, am uitat să-l întreb în ce scop.
Masa de prânz am luat-o la luxosul ITC Hotel [5], un hotel de 5 stele situat într-o oază de frumusețe, compusă din grădini luxuriante. Masa de prânz se poate servi la comandă sau la bufet suedez. Am optat pentru ultima variantă, pentru a putea testa mai multe tipuri de mâncare. A fost o masă pe cinste, unde am avut ocazia să savurez mai multe mâncăruri indiene.
După masa de prânz, am vizitat celebrul Agra Fort [6]. Supranumit și Lal –Qila”, Fort Rouge” sauQila-i-Akbari”, este un simbol al puterii mogule. Este un monument protejat UNESCO, care se întinde pe 2,5 kmp. Structura monolit a fortului afișează identitatea arhitecturală și bravura de trei generații de cei mai mari regi moguli, Akbar, Jahangir și Shahjahan. Este al doilea punct de atracție turistică din Agra, după Taj Mahal. Intrarea este pentru indieni 20 rupii, iar pentru străini 500 rupii. De pe zidurile fortului se vede Taj Mahalul.
Seara, Vinod m-a invitat la cină la un alt restaurant de lux, al unui hotel de 5 stele, Jaypee Palace Hotel [7].
A doua zi, dimineața ne-am întors la Delhi, de unde am luat avionul spre Madurai, un oraș din sudul Indiei, aflat la peste 4 ore de zbor cu SpiceJet.
Ioan Dzițac
 
Referințe web:
[1] http://www.e-retete.ro/indiana 
[2] http://www.indianfood.ro/categories/Condimente-Indiene/
[3] http://en.wikipedia.org/wiki/Chapati
[4] http://www.tajmahal.gov.in/  
[5] http://www.itchotels.in/destinations/agra-hotels.aspx
[6] http://www.agrafort.gov.in/
[7] http://www.jaypeehotels.com/jaypee_palace/index.aspx
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Episodul 2: A treia zi în India: Agra și celebrul Taj Mahal.

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 02:28:37 Ora de vară a Europei de Est