Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Reprezentanții elevilor bihoreni evaluează climatul educațional bihorean și respectarea drepturilor elevilor

Educația trebuie să reprezinte o prioritate

Reprezentanții elevilor bihoreni evaluează climatul educațional bihorean și respectarea drepturilor elevilor

Educația trebuie să reprezinte o prioritate pentru o societate care își dorește să atingă o cotă înaltă a performanței democratice. În acest sens, însă, întâlnim adesea impedimente, impuse de un sistem educațional care, la anumite capitole, prezintă lacune puternice.

Pentru că, într-o comunitate democratică, drepturile și obligațiile fiecărui cetățean și ale fiecărui grup de interes reprezintă repere prioritare, educația nu face excepție. În acest sens, Consiliul Național al Elevilor a lansat un chestionar ai cărui respondenți pot fi atât elevii români, cât și profesorii, în urma căruia să realizeze Raportul privind Implementarea Statutului Elevului la nivel național (RISEN), un document care va evalua gradul de respectare a prevederilor stipulate în Statutul elevului în urma colectării răspunsurilor actorilor educaționali implicați.
La nivelul județului nostru, Consiliul Județean al Elevilor Bihor va realiza, la rândul său, un Raport privind implementarea Statutului elevului la nivel județean (RISEJ). Răspunsurile elevilor și profesorilor bihoreni sunt vitale pentru evaluarea climatului educațional bihorean și pentru identificarea unor probleme majore care afectează parcursul educațional al elevilor.
Conform unui raport al M.E.N. realizat la începutul anului 2018, 76 de unități de învățământ bihorene aveau WC-ul plasat în curte. Mai mult decât atât, doar patru localități acordă burse elevilor cu performanțe la învățătură.
Pentru a putea accesa și completa chestionarul, vă invităm să accesați acest link: bit.ly/2IhCRX4.
Consiliul Județean al Elevilor Bihor este singura structură de reprezentare a intereselor și drepturilor beneficiarilor primari ai actului educațional, elevii, la nivel județean. În această postură, comunitatea reprezentanților elevilor bihoreni poartă pe umerii săi o responsabilitate masivă: aceea de a apăra cu succes libertățile și interesele celor peste 95.000 de elevi bihoreni.
Biroul Executiv al structurii este format din președintele Dobai Horea, vicepreședinții Bara Davide și Trandafir Alex și secretarul Foncea Răzvan. Departamentele sunt conduse de către elevii: Matiu Sorina (programe educaționale și cultură) și Brândaș Dalia (avocatul elevului). Din Biroul de Presă al structurii fac parte elevii: Florina Hahău, Miron Miruna, Rus Lorena, Șandra Antonia, Zoica Andra (redactori),  Dale Denisa, Tunduc Claudiu (designeri grafici) și Oșvat Cătălina (fotograf).
Foncea Răzvan,
secretar C.J.E. Bihor

Trimite email
duminică, 10 noiembrie 2024, 21:47:27 Ora standard a Europei de Est