Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Programul Casa verde

Comunicat de presă din partea Serviciului relații publice al M.M.D.D.

Programul Casa verde

În 23 octombrie 2008, Korodi Attila, ministrul Mediului și Dezvoltării Durabile, a susținut o conferință de presă ce a avut ca subiect programul de finanțare a persoanelor fizice pentru proiecte de înlocuire sau completare a sistemelor clasice de încălzire cu sisteme care utilizează energie solară, energie geotermală și energie eoliană sau alte sisteme care conduc la îmbunătățirea calității aerului, apei și solului.

  În continuare, vă spicuim din mesajul transmis de ministrul Mediului și Dezvoltării Durabile la respectiva conferință de presă:
“Astazi vreau sa lansam programul pe care Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile l-a gandit pentru ecologizarea caselor din tara noastra – de asta am sa-i spun pe scurt, programul “Casa Verde” – destinat tuturor persoanelor cu domiciliul in Romania.
Ce presupune concret proiectul nostru? Presupune finantarea persoanelor fizice prin Fondul de Mediu a unor investitii, precum cea de aici, intr-un cuantum important, adica, in proportie de 90% (dar nu mai mult de 25.000 de lei)!
Sunt convins ca nu ma auziti pentru prima oara vorbind despre acest program: l-am promis inca din vara anului trecut, ca o continuare a politicii pe care am dus-o pentru incurajarea utilizarii energiilor regenerabile – si pentru stimularea efectiva a acestui sector, dupa modele europene de succes. Astfel de proiecte vor functiona foarte bine in Romania, mai cu seama ca harta solara, dar si cea eoliana – pe care vi le prezentam, deja, cu un an in urma – denota un potential bun al tarii noastre pentru utilizarea unor tehnologii curate.
Si pentru ca am pomenit de tehnologii: acestea nu mai sunt de mult o problema, ele exista deja pe piata, chiar si pe piata din Romania - si ma refer la panouri solare, pompe de caldura, chiar minieolienele - exemple care ne vin tuturor in minte,  ca idei de ecologizare a propriei locuinte.
Insa, daca ne vin si ne veneau si pana acum in minte, nu prea ne erau si la indemana, din cauza costurilor ridicate si a timpului lung de amortizare a unor astfel de investitii. Programul Ministerului Mediului vrea sa excluda aceste problema a costurilor efective, si sa incurajeze aceasta metoda de ecologizare a locuintelor din Romania prin sisteme de incalzire care utilizeaza tehnologii curate. Desigur, nu doar finantarea - pe care o vom asigura in proportie de 90% din costurile cerute de achizitia unui astfel de sistem – reprezinta un avantaj notabil al acestui program!  Avantaje importante sunt si cele care se vor simti in timp: adica, scaderea facturii la apa calda cu circa 60%, iar cea la incalzire, cu circa 30%. Desigur, pentru cei interesati, aceste castiguri pentru buzunarul fiecaruia sunt deja cunoscute!
Sunt aproape sigur ca intrebarile la care inca romanii nu au raspuns se refera la: Cum pot intra in acest program? Cand pot face asta? Si mai ales - In ce fel?
Permiteti-mi sa ofer raspunsuri simple si la aceste intrebari, dar nu inainte de a face o mica mica paranteza: in momentul in care am elaborat ghidul de finantare, am vrut sa scurtam pe cat se poate drumul spre intrarea in acest program. Pe de alta parte, am incercat alocam o suma globala cat mai mare si sa stabilim un plafon care sa sustina cat mai multi romani sa-si cumpere sisteme de incalzire prietenoase cu mediul, dar si cu buzunarul fiecaruia.
Concret, este vorba pentru prima etapa de finantare, de un buget total de 520 de milioane de lei, dintre care 400 de milioane - adica aproximativ 110 milioane de euro – sunt pentru persoane fizice, dar pot fi accesate si de asociatii de locatari sau de ONG-uri.
Si acum am sa intru in raspunsuri punctuale...
Cum functioneaza acest program pentru persoanele fizice? Ca sa aveti o imagine, pot sa va spun ca principiul de functionare este aproape similar cu cel al programului de innoire a parcului auto, altfel spus, celebrul program RABLA.
Cum pot intra, prin urmare,romanii in acest program? Respectand trei pasi simpli:
Cetateanul isi va depune dosarul pentru achizitia sistemului de incalzire la unul dintre agentii care comercializeaza si instaleaza astfel de sisteme, si care vor fi validati de Administratia Fondului pentru Mediu. Prin urmare, primul pas pe care cetateanul il va face, va fi sa urmareasca lista cu agentii care au trecut de etapa validarii. Aceasta lista va fi pusa la dispozitia publicului in jurul datei de 20 decembrie, atat pe site-ul Ministerului Mediului, www.mmediu.ro, cat si pe cel al Administratiei Fondului pentru Mediu, www.afm.ro, si, foarte probabil, o veti putea regasi si in mass-media.
Urmeaza al doilea pas: veti alege unul dintre acesti instalatori validati, in functie de tipul de echipament pe care vreti sa-l achizitionati si veti depune dosarul la acesta, insotit de o cerere de inscriere.
Pasul trei: Obtinerea notei de acceptare – aceasta va fi eliberata de instalatorul validat la care ati depus dosarul!
 De cand pot incepe romanii demersurile de obtinere a unei note de acceptare? Incepand cu data de 5 ianuarie 2009 – data la care oricine se poate inscrie in program printr-un simplu dosar care trebuie sa contina urmatoarele documente: actul de identitate, în copie;
copia legalizata dupa actul de proprietate, de concesiune sau de locațiune, al imobilului pentru care se achizitioneaza sistemul de incalzire; actul autentificat de notarul public, prin care proprietarii sau coproprietarii își exprimă acordul de efectuarea lucrărilor de instalare a sistemului, dacă este cazul; si copia dupa documentul care atestă o situație particulară: căsătorie, desfacere căsătorie, schimbare nume și/sau prenume etc.
As mai vrea sa fac trei precizari, importante in opinia mea: prima se refera la faptul ca cetatenii care vor sa instaleze sistemele curate in propriile locuinte si care vor beneficia de finantarea de 90% - nu vor primi suma de bani in mod direct – aceasta va fi virata in contul instalatorului pe care l-ati ales, imediat dupa ce sistemul este functional in locuinta dumneavoastra! A doua precizare importanta se refera la faptul ca programul se va desfasura de acum incolo anual, in perioada 5 ianuarie – 5 decembrie! Cu alte cuvinte, aveti la dispozitie un an intreg pentru inscriere, achizitie si instalarea efectiva a sistemului!
In al treilea rand, tin sa va precizez ca pana la inceputul lunii decembrie, Ministerul Mediului va elabora un Ghid al cetateanului, pe care il veti putea accesa si descarca prin pagina de web a ministerului, sau il puteti solicita in scris la Ministerul Mediului – pentru a va putea fi pus la dispozitie. La fel puteti proceda si pentru obtinerea listei instalatorilor validati – pentru a sti exact unde trebuie sa depuneti dosarele pentru inscrierea in program.
M-am referit si am insistat pana acum asupra felului in care fiecare persoana poate sa beneficieze de acest program. Trebuie sa va spun, insa, ca programul de inlocuire a sistemelor clasice de incalzie cu cele bazate pe energii verzi este destinat si persoanelor juridice: fie ca vorbim de autoritati publice locale, de operatori economici, de unitati de invatamant sau de organizatii neguvernamentale!
Desigur, in aceste cazuri, procentele si plafoanele de finantare difera. De exemplu, in cazul operatorului economic, finantarea poate ajunge pana la jumatate din costul unui astfel de echipament (dar nu mai mult de 250.000 de lei pentru un sistem). In cazul primariilor sau al scolilor, Fondul pentru Mediu va suporta pana la 60% din costurile investitiei (dar nu mai mult de 300.000 de lei pentru un sistem).
Iar in cazul organizatiilor neguvernamentale finantarea poate ajunge pana la un nivel similar cu cel pentru persoanele fizice, adica 90% (dar nu mai mult de 25.000 de lei).
Modalitatile de participare la program difera, in cazul persoanelor juridice, fata de cele ale cetateanului, cu exceptia ONG-urilor. Le veti gasi detaliate in ghidul de finantare, care va putea fi accesat, de asemenea, incepand cu saptamana viitoare, pe site-ul Ministerul Mediului si al Administratiei Fondului pentru Mediu.
Serviciul relații publice al Ministerului Mediului și Dezvoltării Durabile

Trimite email
sâmbătă, 20 aprilie 2024, 04:25:02 Ora de vară a Europei de Est