Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Concursul şcolar judeţean de eseuri „Ce-ţi dorim noi ţie, dulce Românie” (ediția a II-a)

În perioada 15 ianuarie 2018 - 14 aprilie 2018, se va desfășura

Concursul şcolar judeţean de eseuri „Ce-ţi dorim noi ţie, dulce Românie” (ediția a II-a)

Din Comunicatul de presă (Nr. 43/ 10.01.2018) primit de la Direcția Județeană pentru Cultură Bihor, aflăm că luni, 15 ianuarie 2018, în cadrul unei conferințe de presă, vom primi detalii legate de desfășurarea Concursului şcolar judeţean de eseuri „Ce-ţi dorim noi ţie, dulce Românie", aflat la ediția a II-a.

Prima ediție s-a desfășurat în perioada 14 aprilie  - 15 iunie 2017, după cum v-am informat în 12 aprilie 2017 prin articolul publicat pe ovidan.ro (cităm din articolul respectiv).
,,Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, împreună cu revista lunară de cultură „Familia" din Oradea, organizează Concursul şcolar judeţean de eseuri „Ce-ţi dorim noi ţie, dulce Românie", cu ocazia împlinirii la 14 aprilie 2017 a 150 de ani de la publicarea poeziei lui Mihai Eminescu „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie" în revista ,,Familia" (An III, Nr. 14, 2/14 aprilie 1867).  
Acest Concurs are ca obiectiv realizarea unor eseuri din care să reiasă ce gânduri, ce sentimente, ce proiecte inspiră elevilor de azi, după 150 de ani, versurile poetului Mihai Eminescu, el însuşi în vârstă de 17 ani în momentul apariţiei acestei poezii, în revista în care dealtfel debutase la 9 martie 1866. Cu ocazia debutului, redactorul, editorul şi proprietarul revistei ,,Familia", bihoreanul Iosif Vulcan devine naşul său literar, schimbându-i numele din Eminovici în Eminescu, nume pe care poetul îl acceptă şi cu care intră în eternitate.   
Scopul Concursului este desăvârşirea cunoaşterii operei eminesciene şi implicit a biografiei poetului şi a legăturilor sale cu revista ,,Familia", cu Iosif Vulcan. Ne dorim ca dezideratele exprimate cu talent, candoare şi bună credinţă, de către tinerii participanţi, să aibă un impact emoţional benefic asupra publicului larg, dar şi asupra factorilor de decizie din cadrul Statului Român, în anul premergător Centenarului Marii Uniri. Credem că sentimentele patriotice nu sunt desuete ci doar abordările în această zonă sunt uneori neinspirate sau lipsite de naturaleţe.
Concursul şcolar judeţean de eseuri „Ce-ţi dorim noi ţie, dulce Românie" se adresează elevilor din cursul liceal. Acest Concurs se va desfăşura în perioada 14 aprilie 2017 - 15 mai 2017. În intervalul menţionat aşteptăm, de la cei interesaţi să participe, eseuri de maximum 2 pagini, redactate cu font Times New Roman, caracter 12, la un rând şi jumătate...".
Am citat din articolul ,,Concursul şcolar judeţean de eseuri „Ce-ţi dorim noi ţie, dulce Românie", publicat în 12 aprilie 2017.
Să mai spunem că valoarea premiilor puse la bătaie anul trecut, la prima ediție, au fost de 1.000 de lei - premiul I, 700 de lei - premiul II și 500 de lei - premiul III (nu în bani, ci în cărți și albume).
Luni, vom afla ce premii se vor oferi la ediția din acest an. Fiți cu ochii pe noi și veți afla în cel mai scurt timp!  
Programul manifestărilor organizate luni, 15 ianuarie, de Ziua lui Mihai Eminescu
Tot din Comunicatul primit miercuri (de la domnul director executiv Lucian Silaghi), am mai aflat programul manifestărilor dedicate poetului nostru național Mihai Eminescu, ce se vor desfășura luni, în și de ziua sa de naștere.
*La ora 10.30 - depunerea unor buchete de flori la bustul lui Iosif Vulcan.
*De la ora 11, la statuia lui Mihai Eminescu, programul va cuprinde rostirea unor alocuţiuni, interpretarea unor cântece pe versuri din lirica eminesciană de către grupul vocal „Lioara", al Şcolii de Arte ,,Francisc Hubic" - profesor coordonator Antonela Ferche-Buţiu şi o dramatizare a poemului eminescian „Luceafărul", interpretată de elevi din clasa a IX-a, de la Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu" - profesor coordonator Carmen Andrei.
*În final se va recita cunoscutul poem eminescian „Doina" şi se vor depune buchete de flori".
Am citat din Comunicatul de presă.
Moise-Ovidiu Dan

Trimite email

mari, 23 octombrie 2018