Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

,,O zi cu triplă semnificație pentru noi”

Ceremonia militară organizată la Oradea de 9 mai

,,O zi cu triplă semnificație pentru noi”

Joi, 9 mai 2019, cu prilejul Zilei Independenței de Stat a României, Zilei Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial și Zilei Uniunii Europene, Instituția Prefectului a organizat o ceremonie militară în Parcul 1 Decembrie din Oradea.

În desfășurarea manifestării, Instituția Prefectului și Garnizoana Oradea au primit sprijin din partea Consiliului Județean Bihor, Primăriei Municipiului Oradea și structurilor de apărare, ordine și siguranță națională din cadrul Garnizoanei Oradea.
Vorbind despre ziua de 9 mai, domnul prefect Ioan Mihaiu a subliniat faptul că este ,,o zi cu triplă semnificație pentru noi. Sunt evenimente din trecut care ne-au marcat istoria. La 9 mai 1877, Adunarea Deputaților a proclamat independența de stat a României (...), independență câștigată cu jertfa a peste 10.000 de ostași. Pe 9 mai 1945, am trăit și noi împreună cu restul lumii bucuria capitulării celui de-al III-lea Reich, iar în 9 mai 1950, ministrul francez de externe Robert Schuman făcea o declarație istorică prin care propunea un plan de colaborare economică între Franța și Germania, eliminându-se astfel rivalitatea seculară", ajungându-se astfel în timp la instalarea colaborării și reconcilierii între statele europene. Așadar, astăzi (9 mai 2019), ,,se împlinesc 69 de ani de când statele europene au decis să-și dea mâna într-un proiect comun în numele ideii de solidaritate, de bunăstare și de unitate în diversitate", a conchis domnul prefect.
,,Această Europă a fost creată cu sacrificii, a fost creată din cenușa războiului"
La rândul său, și istoricul Mircea Brie avea să ,,bată monedă" pe cele trei semnificații ale zilei de 9 mai, subliniind faptul că ,,această Europă a fost creată cu sacrificii, a fost creată din cenușa războiului. Să ne amintim, așadar, și să transmitem generațiilor viitoare că naționalismul, extremismul, atât de stânga cât și de dreapta, sunt nocive pentru societatea noastră. Politicienii de astăzi ar trebui să înțeleagă că între noi nu trebuie să existe semănată vreodată ură, ci doar dialog și că indiferent de religia și etnia noastră, ca români trebuie să fim uniți. Cred că este timpul ca în Uniunea Europeană noi să vorbim mai mult, de azi înainte, despre dreptul cetățenilor, despre dreptul oamenilor la valori, la prosperitate, la securitate, la bunăstare, la libertăți care să ne fie garantate", a concluzionat domnul profesor univ. dr. Mircea Brie.
După un moment artistic emoționant oferit de membrii corului Liceului de Arte din Oradea, au fost depuse coroane și jerbe de flori la Statuia Ostașului Român, în semn de profund respect și înaltă cinstire aduse memoriei eroilor neamului pentru jertfa lor de sânge în numele unor idealuri nobile.
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (75 de poze) în Galeria foto: ,,O zi cu triplă semnificație pentru noi”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

smbt, 24 august 2019