Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

16 septembrie – Ziua internațională pentru protecția stratului de ozon

20 de ani de la semnarea Protocolului de la Montreal

16 septembrie – Ziua internațională pentru protecția stratului de ozon

În data de 19 septembrie 1994, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a proclamat data de 16 septembrie drept Ziua internațională pentru protecția stratului de ozon Începând din 1995, în fiecare an, la 16 septembrie, se celebrează Ziua internațională pentru protecția stratului de ozon. Această dată a fost desemnată de Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluția 49/114, pentru a comemora semnarea Protocolului de la Montreal.

Celebrarea acestei zile în lumea întreagă oferă oportunitatea atragerii atenției și inițierii de acțiuni la nivel global, regional și național privind protecția stratului de ozon.
Anul acesta, pe 16 septembrie 2007, se celebrează și împlinirea a 20 de ani de la semnarea Protocolului de la Montreal privind substanțele care depreciază stratul de ozon. Globalizarea protecției mediului, implicit a protecției stratului de ozon stratosferic, are beneficii. Astfel până în 6 august 2007, au ratificat Protocolul de la Montreal și Convenția de la Viena 191 de state de pe planetă între care și România. Un număr ceva mai mic de state, între care și România au ratificat și amendamentele ulterioare.
Prin semnarea Protocolului de la Montreal și a amendamentele ulterioare s-a demonstrat cǎ prin efort comun se poate „salva„ planeta de la dezastre ireversibile. A fost susținutǎ cercetarea științificǎ pentru cunoașterea și remedierea complexului fenomen distructiv în ansamblul sǎu.
Urmare a acestui protocol, savanții din cele 191 de țǎri semnatare au fǎcut front comun pentru stoparea principalelor cauze ale destabilizǎrii echilibrelor naturale din pǎtura atmosfericǎ de ozon a planetei noastre.
Misiunile științifice care au urmǎrit fenomenele sunt numeroase, existǎ multiple evaluǎri care susțin continuarea programelor globalizate pentru interzicerea producției anumitor categorii de chimicale cu potențial distructiv major, dar și limitarea emisiilor de poluanți care au aceeași finalitate.
Protocolul de la Montreal este unul dintre tratatele internaționale cu cel mai mare succes care are ca rezultat eliminarea progresivă a producției și consumului de substanțe care depreciază stratul de ozon, cu peste 95% în întreaga lume.
Stratul de ozon, care se găsește în atmosferă la distanță de 16-32 km de la suprafața pământului, joacă un rol crucial în protejarea vieții la suprafața planetei împotriva radiațiilor dăunătoare din spațiul sideral și a razelor solare (razele ultraviolete-B din radiația solară, radiație foarte periculoasă pentru organisme provocând cancerul pielii, cataracte, etc.). În 1980, s-a descoperit că stratul de ozon este vulnerabil și la acțiunea clorofluorocarbonilor (așa numitele CFC-uri) și a altor chimicale industriale.
CFC-urile, substanțe stabile, netoxice și foarte versatile, au fost folosite într-o gamă foarte variată de domenii, cum ar fi ca aerosoli propelanți, agenți de refrigerare și fluide pentru aer condiționat, solvenți și agenți de spumare. Halonii, compușii de același tip care conțin în moleculă și brom, au fost folosiți ca agenți pentru stingătoarele de incendii.
Degradarea stratului de ozon a fost observată în urma cercetărilor de după anul 1963 când s-a constatat că iarna și primăvara se formează goluri în stratul de ozon deasupra Arcticii și Antarcticii, cantitatea de ozon putând scădea uneori cu 30-40% din total. Proportional și eficiența la reținere a razelor ultraviolete-B scade simțitor.
Degradarea stratului de ozon se datorează intervenției unui numǎr relativ mare de gaze nocive, (provenite din activitățile antropice) ajunse în straturile superioare ale atmosferei. Aceste gaze au în conținutul lor: carbon (CO, CO2, CH 4), hidrocarburi (fără CH4), azot (NOx, NO2 în principal), clor (freoni), brom (haloni), hidrogen (H2 și H 2O) care au rol vital în fotochimia troposferei și stratosferei. Reducerea stratului de ozon are efecte negative nu numai asupra ecosistemelor acvatice și terestre, dar și asupra materialelor, asupra echilibrelor proceselor chimice din atmosferă, asupra climatului influențând întreg echilibrul vieții pe pământ. Descoperirea în 1979 a „găurii” din stratul de ozon deasupra Antarcticii a șocat lumea, fiind considerată una din cele mai grave dezastre ecologice. Au trecut însă 11 ani de evaluări, cercetări și negocieri până la promovarea unui acord general în privința ozonului. În ultimii ani ai secolului XX s-a observat o degradare a stratului de ozon nu doar la Polii Pământului, ci și în zone intens populate: nordul Europei, Rusia australa, sudul Franței, nordul Peninsulei Iberice, Argentina. În ultimii ani, s-a observat o reducere a grosimii stratului de ozon: circa 3% în perioada 1979-1991 (deasupra Europei, în unele zone, a fost și de 7 % în ultimul deceniu).
Impactul asupra mediului (datorat degradării stratului de ozon) este foarte intens.
Astfel, în privința sănătății umane trebuie menționate maladii ale ochilor, ale pielii (cancerul pielii, în special mai intens la cei cu pielea de culoare mai închisă) și maladii infecțioase, prin creșterea incidenței acestora. Expunerea omului la concentrații mari de ozon poate produce efecte nefaste asupra sistemului respirator și poate duce la scăderea funcției plămânilor. Simptomele observate pe durata producerii de smog sunt tuse, dureri în piept, dificultăți de respirație, dureri de cap și iritații ale ochilor. Expunerea ecosistemelor și a culturilor agricole la ozon are drept efect afectarea vizibilă a frunzelor și diminuarea recoltei și a cantității de semințe produse. Efecte nefaste asupra vegetației se pot observa la concentrații relativ scăzute de ozon, care se înregistrează în mod frecvent în Europa. Ecosistemele acvatice, sub influența ozonului, sunt prejudiciate prin dereglarea strategiilor de adaptare (orientare, mobilitate), funcțiilor psihologice (reacții de fotosinteză și enzimatice), dezvoltarea anormală a organismelor marine (pești tineri, larve), cu consecințe în reducerea producției de biomasă, respectiv de hrană umană.
Organizația Națiunilor Unite, prin UNEP (United Nations Environment Program) – Programul Națiunilor Unite pentru Mediu, au instrumentat negocierile din 1985 de la Convenția de la Viena pentru Protecția stratului de ozon și din 1987, de la Protocolul de la Montreal privind substanțele care depreciază stratul de ozon (sau ODS-uri – ozone depleting substances). Aceste tratate, care au primit la momentul actual, aprobarea și adeziunea aproape unanimă, impun controlul cantitativ al producției și consumului de substanțe care depreciază stratul de ozon.
Acest control a devenit din ce în ce mai strict, odată cu dezvoltarea cercetărilor științifice care urmăresc deprecierea stratului de ozon și odată cu dezvoltarea industrială a producției de substituenți pentru substanțele care îl depreciază. În industrie, în 1995, s-a reușit înlocuirea în totalitate din producție a marii majorități a ODS-urilor. CFC-urile trebuie eliminate din producție într-un viitor apropiat. Protocolul de la Montreal a fost punctul de pornire și pentru înființarea unui Fond Multilateral care este operabil prin patru agenții: UNEP, UNDP, UNIDO și Banca Mondială și oferă suport financiar în dezvoltarea unor proiecte de înlocuire a producției ODS-urilor în țările cu economii în tranziție din Estul Europei și fosta URSS. Odată cu începerea acțiunilor de reducere a activităților umane care au efecte negative asupra stratului de ozon, s-a observat că între 1997 și 2002 există o încetinire a distrugerii stratului (cam 4% într-un deceniu). Unele predicții sugerează că stratul de ozon se va reface total în aproximativ 50 de ani, dacă aceste acțiuni de protecție continuă.
Problematica protecției mediului în România, datorită condițiilor economice și sociale existente pe parcursul ultimului deceniu a fost și este, în continuare, deosebit de complexă. Prin Legea nr. 84/1993, România aderă la Convenția privind protecția stratului de ozon, adoptată la Viena, la 22.03.1985 și la Protocolul privind substanțele care epuizează stratul de ozon, adoptat la Montreal la 16.09.1987 și acceptă Amendamentul la Protocolul de la Montreal privind substanțele care epuizează stratul de ozon, adoptat la cea de-a doua reuniune a părților de la Londra, din 27-29 iunie 1990, începând cu 26 februarie 2001.
În acest context, a început armonizarea legislației naționale cu prevederile acestor convenții și protocoale. Prin Ordonanța 89/1999 sunt introduse restricții privind regimul comercial și utilizarea hidrocarburilor halogenate care epuizează stratul de ozon. De asemenea, a fost inițiată și se află într-un stadiu avansat procedura de acceptare a Amendamentului la Protocolul de la Montreal, adoptat la Montreal în 1997, care prevede instituirea unui sistem de licențe pentru producția, importul și exportul de substanțe care epuizează stratul de ozon, în scopul prevenirii traficului ilicit cu aceste substanțe.
Perioada 1 iulie 1999-1 iulie 2000 a reprezentat anul înghețării consumului de clorofluorocarburi (CFC) la nivel național și intrarea într-o nouǎ etapǎ a procesului de eliminare treptatǎ a acestor substanțe, în concordanță cu obligațiile care revin țǎrii noastre ca semnatarǎ a tratatelor internaționale menționate. Cu un consum de sub 350 tone CFC, România s-a încadrat în limitele de producție și consum stabilite în cadrul protocolului.
Romania a realizat al doilea Plan National de eliminare a producției de ODS , unul dintre participanții în cadrul programului UNEP fiind SC SINTEZA SA ORADEA care a sistat producția de bromurǎ de metil.
România a făcut progrese în implementarea regimului juridic al ozonului, prin: *continuarea dezvoltării cadrului legislativ și instituțional necesar aplicării regimului ozonului; *implementarea transferului de tehnologie nepoluantă care a condus la eliminarea unor cantitǎți apreciabile de ODS din consumul anual la utilizatorii industriali de substanțe care epuizează stratul de ozon; inclusiv prin larga utilizare a unor echipamente de captare, vacuumare și recirculare .
*instituirea controlului comerțului cu aceste substanțe (prin obligativitatea obținerii acordului de mediu pentru importul/exportul de substanțe care epuizează stratul de ozon); *introducerea unor restricții la utilizarea hidrocarburilor halogenate care distrug stratul de ozon.
Toate statele membre ONU sunt invitate să inițieze în această zi activități concrete în acord cu obiectivele Protocolului de la Montreal și ale Amendamentului la acesta.
Să nu uităm că sănătatea noastră, viitorul Planetei depind de fiecare dintre noi, de gradul în care ne implicăm direct sau indirect prin conduita pe care o avem față de problemele de mediu.
Pentru informarea și conștientizarea populației asupra importanței protejǎrii statului de ozon, A.P.M. Bihor a distribuit afișe și pliante editate de cǎtre Agenția Naționalǎ pentru Protecția Mediului în primǎriile din orașe și municipii din județului Bihor, unitǎți de învǎtǎmânt și alte instituții publice.

„Protejați stratul de ozon căci astfel asigurăm continuitatea vieții pe planeta Pământ!”

 ing. Ghitea Stela, consilier superior,

ing. Felicia Enache, consilier principal A.P.M. Bihor

Trimite email
sâmbătă, 20 aprilie 2024, 05:26:17 Ora de vară a Europei de Est