Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Arii protejate din județul Bihor (II)

Serialul nostru

Arii protejate din județul Bihor (II)

Județul Bihor posedă un capital natural valoros, fiind al doilea județ din țară – dupã județul Alba – ca număr de arii protejate. Din totalul de 64 de arii naturale protejate de pe teritoriul județului nostru, 19 sunt atribuite în custodie. Custodia este forma de administrare a unei arii protejate, custodele având obligația de a întocmi Regulamentul și Planul de Management al ariei protejate, de a lua măsuri de protecție eficiente, de a promova acțiuni de conștientizare și informare a populației locale privind necesitatea protecției naturii și privind rolul ariilor naturale protejate

Atribuirea în custodie pentru ariile naturale de pe teritoriul județului Bihor se efectuează de către Agenția pentru Protecția Mediului Bihor.
Săptămâna trecută, v-am reținut atenția cu Rezervația naturală „Pârâul Pețea” Băile 1 Mai. Astăzi, continuăm serialul nostru cu o altă arie protejată:

Defileul Crișului Repede

Este una din cele mai frumoase rezervații din județul Bihor, cu o importanță botanică și geologică deosebite fiind considerată o rezervație mixtă.
Rezervația face parte din Munții Pădurea Craiului – Sectorul Nordic (Munții Apuseni), fiind situatǎ pe cursul superior al râului Crișul Repede, între localitățile Șuncuiuș, la sud, și Vadu-Crișului, la nord. Frumusețea peisagistică, faunistică, fluoristică și fitocenologică a defileului a determinat Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii să propună declararea defileului ca rezervație naturală în 1955. Această rezervație naturală este atribuită, în prezent, în custodie Muzeului Þării Crișurilor.
Unul din motivele declarării ca rezervație naturală a fost aspectul botanic. Rezervația cuprinde asociații fluoristice deosebite, fiind identificate peste 1500 de specii de plante, dintre care opt specii din lista roșie. De-a lungul timpului, au fost identificate 94 de specii de păsări, dintre care 12 specii protejate prin legislația națională.
Fauna Peșterii de la Vadu-Crișului a fost intens cercetată în ultimele decenii și studiile arată că această peșteră este una din peșterile cu cea mai bogată faună subterană din Munții Pădurea Craiului ca număr de specii, conținând: vertebrate – reprezentate de lilieci, nevertebrate (insecte) terestre și acvatice. Peștera a fost amenajată și iluminată de către custode și poate fi vizitatǎ de public. Un ghid prezintă vizitatorilor istoricul peșterii.
Din cele aproximativ 100 de cavități carstice existente de-a lungul defileului, pe lângă Peștera Vadu-Crișului, care este cea mai mare, mai sunt alte 15 incluse în circuitele turistice din defileu: Peștera Devențului, Peștera Caprei, Peștera de la Casa Zmeului, Peștera Podireului, Peștera Roșie, Peștera Fagurilor, Peștera Baia Cocoșului. Peșterile din aria protejată Defileul Crișului Repede au furnizat o faună fosilă și subfosilă de vertebrate, aflate în colecția paleontologică a Muzeului Þării Crișurilor.
Defileul Crișului Repede prezintă și importanță arheologică și istorică; peșterile din zonă au constituit arealele cultice sau de habitat ale omului din perioada neolitică și paleolitică.
Zona are și importanță etnografică. Aici activează și în prezent un olar - Hașaș Petru, care utilizează ceramica albă - unicat atât în țară, cât și în lume. Acest tip de ceramică este întâlnit numai în Bihor și în insulele Filipine. În zonǎ mai activează formația de dansuri populare și obiceiuri străvechi „Lioara”, iar an de an, în această zonă, are loc Târgul de la Vama Sării.

Concurs de orientare, și școală de vară

Tot în cadrul Defileului Crișului Repede activează Clubul Alpin și Sport Extrem ARTIS Oradea, care în perioada 21-23 iulie 2006 a organizat Concursul de orientare sportivă PORTUS CRISY – CHALLENGE 2006, în parteneriat cu Muzeul Þării Crișurilor, Agenția pentru Protecția Mediului Bihor și Garda Națională de Mediu. Acțiunea a avut ca scop cunoașterea cadrului natural și valorificarea potențialului turistic al zonei, educarea montaniarzilor (alpiniștilor) în spiritul protejării naturii, promovarea ariei protejate și a zonelor turistice. Probele de concurs au constatat în: drumeție și turism montan – deplasarea după azimut pe traseul stabilit, cunoștințe teoretice (10 întrebări privind zona, flora, fauna, semne meteo, topografie, acordarea primului-ajutor, protecția mediului, alpinism), orientare în teren; coborârea în rapel a unui perete de stâncă, traversarea râului Crișul Repede și coborârea pe tiroliană. A existat și o probă culturală în care au fost prezentate cântece, epigrame, scenete, pantomimă, poezie și proză cu tematică montană. La competiție au participat 53 de concurenți, organizați în 14 echipaje din orașele Aiud, Arad, Alba Iulia, București, Carei, Craiova, Cluj-Napoca, Mediaș, Reghin, Satu Mare, Tg. Mureș și Suceava, precum și un echipaj internațional, având membri din Oradea, Paris și Berlin. Numărul participanților a depășit o sută de persoane, iar trofeul a fost câștigat de membrii clubului "Acropolis" din Aiud. Pe locul II s-a situat echipajul clubului "Dianthus" din Cluj-Napoca, iar pe locul III, s-au clasat reprezentanții clubului "Salamandra" din Satu Mare. Ediția a II-a a concursului se va desfășura în perioada 20-22 iulie 2007, tot în Defileul Crișului Repede.
Să mai spunem că în perioada 1-10 august 2006, a avut loc cursul anual „Școala alpină de vară”, organizată de CASE ARTIS în parteneriat cu Direcția de Sport Dolj și Direcția de Sport Bihor, unde „învățăcei” de toate vârstele s-au familiarizat cu echipamentul de alpinism, tehnicile de cățărare și totodată au învațat să prețuiască și să ocrotească natura. Școala alpină de vară își va deschide porțile și în acest an.

biolog Dorina Radoveț,
inginer Felicia Enache,
consilieri principali ai Agenției pentru Protecția Mediului Bihor

 

Trimite email
sâmbătă, 20 aprilie 2024, 03:12:48 Ora de vară a Europei de Est